Twijfels over buitenvoegwerk

Willem3069

  • #1
De bakstenen en het voegwerk op bijgevoegde foto is precies wat onze flat ook heeft. Let even niet op de verkleuring bovenin, deze foto was ingezonden op een ander forum als "bouwfout" (volgens mij is het gewoon een reparatie met een ander kleurtje).

Je ziet dit soort beetje gehavende stenen en donker voegwerk heel veel tegenwoordig maar ik heb zo mijn twijfels over de kwaliteit van die voegen. Je ziet dat ook op de foto: op de hoeken is het gewoon niet strak of ziet het er uit alsof het is afgebrokkeld. Bij ons net zo en op ons balkon is dan ook na slecht weer wel eens een stukje voeg te vinden...

Ik heb dit al bij de VVE gemeld maar ik vraag mij toch af of dit nu normaal is na pas 4 jaar. Of hoort dit soort (in mijn ogen slordig maar smaken verschillen) voegwerk bij de "rustieke uitstraling" of zo?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit is doorgestreken metselwerk. Waarbij de metselaar met dezelfde specie in 1 werkgang metselt en voegt.

thv de dilatatie is het lastig om de verticale voeg schoon te houden en de horizontale vol en zat te metselen. Hierdoor zie je dan ook de ronding ontstaan in het deel wat het laatst gemetseld is. Rechts kon er wel een profiel staan.

Even van elders gekopieerd:

Wat is nu precies doorstrijkwerk?
Dat is metselwerk dat vol en zat gemetseld wordt waarbij de voegen worden afgewerkt met de metselmortel. Tijdens het metselen neemt de metselaar de overtollige uitpuilende metselspecie weg (het scheren van de baarden). Na voldoende opstijven van de mortel (aantrekken) kan de metselaar de voeg afwerken door middel van doorstrijken. Het opstijven van de mortel is noodzakelijk om te voorkomen dat het metselwerk bij het doorstrijken met specie wordt besmeurd (het zogenaamde smetten). Het doorstrijken kan de metselaar doen met een traditionele voegspijker, of gebruik maken van een speciaal voor dit doel ontwikkelde voegroller, de zogenaamde Pointmaster.

De voordelen van doorstrijken zijn:
- Het uitkrabben van de voegen vervalt;
- De mortel in de voeg vormt één geheel; er worden geen holten of zwakke plekken ingesloten;
- Minder afval;
- Hoge duurzaamheid door hogere hardheid;
- Sterker metselwerk door ‘vol en zat’ metselen.
Figuur
 

Willem3069

  • #3
Verhelderend verhaal, Walker! Ben ook nog wat gaan zoeken n.a.v. hiervan. Dit doorstrijken is zelfs oudere methode dan wat ik dacht traditioneel voegwerk.

Verklaart die hoekjes in ieder geval. Inderdaad lastig om het daar helemaal recht te krijgen.

Ben benieuwd wat er na 20-30 jaar met dit doorgestreken metselwerk gebeurt. Want zal ook aan de tand des tijds onderhevig zijn uiteindelijk...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu