Twee wasmachines op 1 aansluiting, kan dat

Silvermania

  • #1
Beste klussers,

Ik heb niet zozeer een specifieke vraag over een wasmachine.
Ik wilde informeren of het mogelijk is om 2 wasmachines aan te sluiten op 1 aansluiting.

Ik dacht zelf aan een ''splitter'' bij de aanvoer en een dubbele buis voor de afvoer (via een y-koppeling) bijvoorbeeld. Weet iemand of het mogelijk is?
Bedankt!
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Ja,splitter of Y, is verkrijgbaar in de bouwmarkt, zoniet dan bij de loodgieter.


Ook in de afvoer is dit makkelijk te maken.. Succes
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er bestaat een metalen Y-koppelstuk, dat je in de muurplaat schroeft, en waar twee kranen in geschroefd kunnen worden. Hebben ze bij elke bouwmarkt.

Ik heb op ons forum ook wel eens horen spreken van een kunststof splitter, die je op de kraan kunt schroeven. Heb ik zelf nog niet gezien.

Voor de afvoer kun je het beste de afvoer wat lager opsplitsen mbv een 45 graden aftakking. Of daarvoor kant en klare "splitters" bestaan weet ik niet.

Vraag is natuurlijk: ben je van plan de machines tegelijkertijd te gaan gebruiken? Want dan kan het zijn dat de capaciteit van de afvoerbuis onvoldoende is, als ze toevallig allebei tegelijk afpompen...

Daarnaast zul je de juiste stroomvoorziening moeten (laten) maken.
Want elke machine zal op een eigen stroomgroep moeten komen, ook als je ze niet tegelijk gebruikt! Dat betekent dus een eigen elektrakabel vanaf je groepenkast!

Kan de elektravoorziening eventueel gelijktijdig draaien wel aan? Of gaat de hoofdstop er dan uit... Wel even goed over nadenken, hoor!
 

Silvermania

  • #4
Hoi,
Dat is nogal een nuttige tip! Dank jullie. Het is de bedoeling dat er in geen enkel geval gelijktijdig gewassen gaat worden. Gaat dat verhaal wat electriciteit nog steeds op dan? Is het niet een kwestie van stekker er in en draaien maar? En zo niet, waarom niet?
Wederom bedankt!

P.S:
Is het overigens ook mogelijk om 2 wasmachines op elkaar te plaatsen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tja, in principe kun je natuurlijk de stekker er "om beurten" in doen.

Of dat officieel mag, weet ik niet, eigenlijk zou je dan even een apart onderwerpje in de elekra-rubriek moeten zetten met alleen dié vraag. Want de elektra-specialisten kijken hier niet altijd, omdat ze hier verdrinken in het witgoed... :wink:

Ik zou me kunnen voorstellen, dat het niet de bedoeling is, omdat bij elke keer erin en eruit doen van de stekker, die stekker een interne mechanische "klap" krijgt, waardoor de draden erin na vaak in/uit doen kapot gaan.

Of je hiervoor een elektrische voorkeursschakelaar kunt/mag gebruiken weet ik niet, ook dat zou je daar kunnen vragen.

Twee machines op elkaar: wat denk je dat er met de stabiliteit gebeurt als de bovenste machine gaat centrifugeren?
En de onderste moet het gehele gewicht, inclusief water, van twee zware wasmachines dragen. Daar is ie m.i. niet op berekend.

Een wasdroger op een wasmachine is wat anders, die centrifugeert niet en is veel lichter dan een wasmachine.

Ik zou dat dus niet doen.

Vraag: wat zie je als voordeel om twee wasmachines, die toch niet tegelijk wassen, aan te sluiten? Kun je niet beter één hele goede neerzetten?
 

Silvermania

  • #6
Nou,
Het zit zo. Wij wonen met meerdere mensen in 1 huis (studenten). We hebben nu 1 wasmachine dat alleen koud kan wassen (een oud ding). De ene helft heeft hier vrede mee en de andere niet.

Vandaar dat we een nieuw machine gaan aanschaffen voor diegene die wel normaal willen wassen. Er is echter binnen het huis maar 1 mogelijkheid tot aansluiten en dat is daar, vandaar deze vraag!

Bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mijn mening hierover: alles wat je hieraan gaat doen, is weggegooid geld. Gooi die oude machine weg. Wat heb je nou aan een wasmachine die alleen koud kan wassen. Niks toch? En wat is er misschien nog meer aan defect, zonder dat je het weet. Elektrisch nog veilig?

Je gaat met elektra knoeien op een manier die niet mag of niet veilig is. Je moet de afvoer gaan aanpassen, wat misschien helemaal in dat huis niet toegestaan is.

Je kunt natuurlijk elke keer de andere slang in de afvoer hangen. Tot iemand dat een keer vergeet en al het afvoerwater over de grond gaat...

De waterkraan verdelen is in dat opzicht eigenlijk nog het makkelijkst te overwinnen probleem.

Niet doen, daar komen ongelukken van!
 

Silvermania

  • #8
Hmmmm,

Ik begin nu net enthousiast te worden. Beide machines eigen stroomgroep, voor watertoevoer een koppelstuk kopen en de afvoer opsplitsen.

Het probleem is dat er een paar uit principiele reden niet mee doen (lastig doen dus). Dus nu wil ik het om hen heen doen, snappie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu