Twee componenten product over 1 component

Swblom

  • #1
In een andere vraag gaf ik aan dat ik een slechte ervaring had met een twee componenten coating over een een component laag. Ik dacht altijd dat dit in principe vragen om moeilijkheden was.

Als ik bijvoorbeeld op de website van een gerenommeerd leverancier van maritieme coatings kijk dan staat daar letterlijk :

Over bestaande eencomponent aflakken kunnen na reingen en dof schuren in principe alleen eencompnent aflakken worden aangebracht. Een tweecomponent aflak kan niet over een eencomponent aflak of primer worden aangebracht, aangezien de in de tweecomponent aflak aanwezige oplosmiddelen als afbijt op de eencomponent ondergrond zullen inwerken.

Ik was dan ook verrast door de opmerking van Kees de Schilder dat dit een weidverbreid misverstand is. Om niet in te breken in de originele vraag wil ik deze nieuwe starten om wat ervaringen en eventueel een wat uitgebreidere uitleg van Kees te horen.

Voor de goede orde, ik vraag dus niet om een welles/nietes discussie

Alvast bedankt
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb daar eens mee geexperimenteerd. Restanten 2k verf (als je wat over hebt moet je toch wat) over verschillende soorten 1K verf gesmeerd. De ervaringen zijn wisselend. Sommige 1K verven lieten los, bij sommige kreeg ik een soort inbranding/opbranding van 1K verf dwars door de 2K verf heen, en bij sommige 1K verven ging het gewoon goed.

Mijn conclusie is dat het resultaat onvoorspelbaar kan zijn, en waarschijnlijk daarom wordt het afgeraden.

Overigens ging het in mijn geval niet om betonverf.
 

EGeen

  • #3
Geen ervaring, maar inderdaad op veel producten (vooral botenverf) staat vaak op dat het niet of speciaal wel kan. Sommige producten hebben het voordeel dat deze wel ergens overheen kunnen. Ik zou het zelf in ieder geval nooit doen. 1 komponent over 2 komponentenverf is vaak wat minder erg om te doen. Dit aangezien een 1 komponentenverf vaak minder aggresief is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
We gaan er ook geen ja/ nee spel van maken.

Er bestaan ongetwijfeld producten die volgens de gangbare theorie als afbijt werken. Klopt.

Er zij er ook die, na de oppervlakte goed te hebben geschuurd ( dof of niet ) en gereinigd als 2K product over 1K producten kunnen worden aangebracht.

Praktijkgeval: een stalen bint met putcorrosie moet egaal worden gemaakt. Als tijdelijke deklaag had men over een 2 komponenten grondlaag een 1 K urethan industrielak gezet.
Van alle kanten werd afgeraden de putten uit te vullen met een 2k product, inderdaad met het door u aangevoerde argument dat het als afbijt zou werken.

Behalve 1 fabrikant. Zijn 2K epoxy filler bevat additieven, en geen oplosmiddel, die deze afbijtwerking opheffen. Deze schrijft dus expliciet: Passend op 1 -en 2 komponenten verflagen.

Aldust toegepast. Over de 2K weer dezelfde 1K Industrielak aangebracht. ( 7 jaar geleden ).

Tot op heden geen onthechtingsverschijnselen al moet de laag nu in onderhoud opnieuw gedaan worden.
 

Swblom

  • #5
Ok, dus als ik het goed begrijp is het dus inderdaad veel te kort door de bocht om te zeggen dat er geen 2 component over 1 component kan.
Het gaat om de samenstelling van de verf, en er zijn producten waar dit dus wel mee kan. Daarbij verwacht ik dat de fabrikant dit aangeeft, zo niet kan vragen waarschijnlijk geen kwaad.

Dankjewel voor jullie bijdragen!
 

EGeen

  • #6
Kees, waar u het over heeft gaat over een 2K plamuur(of heb ik het nou mis?) Hier zie ik ook minder snel problemen mee. Het zou best wel eens kunnen lukken met aflakken, maar ik ga er dan meestal vanuit dat hierdoor niet altijd de optimale hechting ontstaat
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Inderdaad. Het praktijkvoorbeeld gaat over 2K epoxyfiller over een 1K industrielak. Het principe blijft echter hetzelfde.

Vandaag de gisteren besproken stalen balk met de rotex opgeschuurd ( P80 ), de 1 K lak dus, plaatselijk met 2K epoxy filler gerepareerd en na de reparatieplekken met snelgrond ( AK hars ) te hebben voorbewerkt weer met 1k urethan industrielak afgewerkt.

Ik moet er dus een foto van plaatsen: resultaat is een goed geconserveerde stalen balk die blinkt in het zonnetje :mrgreen:

Maar...het kan natuurlijk misgaan indien de producten niet op elkaar zijn afgestemd of wel oplosmiddelen bevatten. Bij twijfel kunt u dus gelijkluidende producten zonder enig risico toepassen, en ik heb met deze combinatie inderdaar een risico genomen :oops: maar pakte wel goed uit :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu