Tussenwand scheidingswand met bovenramen plaatsen en deur

Vraagsteller

  • #1
Beste experts,

ik wil tzt een tussenwand in een lange kamer maken, om er twee kamers van te maken. Nu lijkt het me het beste om bovenin de tussenwand, ramen te plaatsen om het licht van de ene naar de andere kamer te krijgen. En er komt een deur/kozijn in. Ik denk aan een houten frame met gipsplaten en isolatie ertussen.
U kent die raampjes wel die in alle nieuwbouwhuizen boven de deuren zitten en licht doorgeven. Die wil ik ook bovenin de wand hebben over de hele breedte van de kamer. Wat is de eenvoudigste methode om dat te maken? kun je die raampjes met kozijnen kant en klaar kopen? in diverse maten?
En hoe maak je die deur in de wand? of te wel een kozijn? indien u een verwijzing weet naar een uitgebreide klusuitleg, mag dat ook. Maar meestal lees je dan alleen hoe je een dicht wandje moet maken.
 

Geus

  • #2
Moet het ook een beetje geluidsgeïsoleerd worden, of maakt dat niet zoveel uit?

Een simpele oplossing is een frame maken van hout langs muren, plafond en vloer (niet ter plaatste van deur). Twee stevige staanders van vloer naar plafond, die de deurposten gaan worden. Dwarsbalk, die de onderzijde van raampjes en bovenste deel deurpost gaat vormen. Verbindingen door half inzagen en lijmen/ schroeven.

Dan verticale balkjes in de "muurdelen" op ongeveer 60 cm afstand, zodat je daar de standaard gipsplaten op kan schroeven. Verticale balkjes in de grotere bovenlichtdelen, op afstand naar eigen inzicht. Sponning maken voor de ramen met niet te kleine glaslatten. Boel opmeten en glas bestellen bij de glasboer (paar mm speling). Glas plaatsen met glasband en kit en opnieuw glaslatten.

De deur wordt denk ik je grootste uitdaging. Als je dat nooit eerder gedaan hebt, is het lastig een goed sluitende deur te maken. Opdek of stomp? Bij stomp sponning maken met latten, bij opdek hoeft dat niet. Plaats van scharnieren en slot bepalen en frezen en inhangen.

Succes!
 

Vraagsteller

  • #4
Danku wel voor uw uitleg Geus. Helder hoor. Kunt u dit wandje niet bij me komen plaatsen? of mag ik dat niet vragen? ken de regels niet uit mijn hoofd. Ik heb inderdaad heel lang geleden al eens een tussenwand geplaatst , zonder ramen , met deur, maar weet echt niet meer precies hoe ik dat gedaan heb, ja, wél met houten frame en gipsplaten, vooral die deur en nu moeten er ook nog ramen in komen. Uw uitleg is duidelijk, ik snap het, maar het even doen......vraag me af wat het zou kosten om te láten doen? heb geen idee van de prijzen. Het lijkt me voor een ervaren timmerman een leuk routineklusje, dat snel klaar is. Weegt mijn gemartel daar tegenop? dat moet ik even afwegen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
We geven hier geen prijzen en aanbiedingen. Daar zijn andere sites voor. Vanaf je luie stoel heb je zo wat offertes.

Je kan het natuurlijk ook zien als een uitdaging en het lekker zelf maken :idea:
 

Geus

  • #6
Hoi PN, we hebben hier even over gecommuniceerd via PM, maar je kan inderdaad het beste even via via kijken of je een timmerman kan vinden, waar men goede ervaringen mee heeft en die even kan komen kijken en een offerte kan maken.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu