Aansluiten verlichting tuin - hoe alles aansluiten vanaf de gietmof?

ke-1994

  • #1
Goedendag,

Ik ben bezig met het aanleggen van de tuinverlichting. Het idee is om de verlichting volgens onderstaande afbeelding in de tuin in te delen. Echter vraag ik mij af hoe ik nu alles moet aansluiten vanaf de gietmof. Ook wil ik een schakelaar aansluiten waarmee alle verlichting aan/uit kan worden gedaan maar zodat er wel spanning op de stopcontacten blijft.

Hoe ik het wil hebben:
tuinverlichting.png


Kan ik dit schema aanhouden voor het aansluiten? De schakelaar komt bij mij alleen tussen de gietmof en de grondkabels naar de lampen neem ik aan.
tuinverlichting 2.png
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In principe verbind je overal aders met de zelfde kleur met elkaar. Dus zwart met zwart, blauw met blauw, bruin met bruin en aarde met aarde. Overal kun je dan aansluiten: lampen op blauw en zwart en evt aarde als nodig, contactdozen op bruin, blauw en aarde en de schakelaar op bruin en zwart. Pas ook het juiste type grondkabel toe. Dus bijv. vier aderige xmvk-as met aardmantel. Let op dat drie aderige grond kabel meesal geen blauwe ader bevat en dus eigenlijk niet geschikt is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat voor lampen ga je gebruiken?
Als je slimme lampen gebruikt heb je de schakeldraad niet nodig.
Dan kan het draadloos en je kan bijvoorbeeld de lampen met spraak of met je telefoon aanzetten of dimmen als je in de tuin zit.
 

ke-1994

  • #4
Oke dat kleur op kleur lijkt me redelijk straight forward. Het gaat me echt voornamelijk om het schema rondom de schakelaar zodat ik daarmee alle lampen aan/uit kan zetten terwijl de stopcontacten het wel blijven doen.

Klopt het bovenstaande schema dan?
 

ke-1994

  • #5
Klopt, heb binnenshuis alles slim, maar wil buiten gewoon 230 volt led met een schakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ja.
 

ke-1994

  • #7
Dank, en wat voor schakelaar kan ik daarvoor gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
En enkelpolige schakelaar of een wisselschakelaar waarvan je maar 1 contact aansluit (de laatste zijn gangbaarder).

Spatwaterdicht uiteraard als je hem buiten plaatst.
 
  • Like
Waarderingen: ke-1994

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik heb de twee topics samengevoegd.
 

JasperJ

  • #10
De schakelaar "maakt" eigenlijk van de fasedraad (bruin) een geschakelde draad (zwart). Op de zwarte draad staat dan of spanning (wanneer de schakelaar aan staat) of helemaal niks (schakelaar uit). Als je vervolgens overal 4 aders blauw/bruin/geelgroen/zwart naartoe trekt kun je ieder apparaat aansluiten op blauw/geelgroen en naar keuze bruin of zwart afhankelijk van of je ze geschakeld wil hebben of niet. Dat is wel zo makkelijk, vergeleken met 3-aderige kabels gebruiken en dan de kleuren gebruiken voor een kleur die ze egienlijk niet hebben (mag wel bij kabels, mits gemarkeerd aan beide zijden, mag nooit bij losse installatiedraad, dan moet je gewoon de goede kleur kopen).

Je kan zelfs ook een of meer van de stopcontacten geschakeld maken. Is minder gebruikelijk maar mits goed gemarkeerd dat je er geen 16A uit kan trekken (want schakelaars meestal een limiet op 10A, plus de schakeldraad is vaak 1.5 mm^2 ipv 2.5mm^2) mag het volgens mij wel in Nederland. Maar of je dat al dan niet wilt is natuurlijk de vraag.
 

ke-1994

  • #11
Dank voor je reactie. Nee de stopcontacten wil ik niet geschakeld maken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu