Tuintafel poten bevestigen

M.L. Kuiper

  • #1
Ik wil graag een tuintafel maken van een schijf hout en 3 boomstammetjes als poten. Alleen vraag ik me af hoe ik het beste deze poten onder het blad kan bevestigen? Het moet een stevige tafel worden, dat is belangerijker dan allerlei exotische houtverbindingen e.d. Bij voorkeur geen schroeven dwars door het blad heen. Wie heeft er een idee? Zie hier de foto's :

Alvast bedankt voor het meedenken!


 

Tiho

  • #2
Plaat multiplex kun je maken iets kleiner dan het blad.

Hieronder dan de poten monteren zou zelf schroeven en lijmen in dit geval. Hierna kun je deze plaat vastschroeven onder het blad. Gewoon lekker voorboren op schroefdikte en zonder lijm, want dan kun je het indien nodig nog loshalen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Multiplex gaat rotten omdat het vocht niet weg kan dat door de scheuren in de plak hout.

Met een paar driehoeken zoals op de foto is het gemakkelijk te maken, 1 driehoek aan de onderkant van de plak hout om de poten aan het blad te maken en 1 aan de onderkant voor de versteviging van de poten.
Dit is een constructie zoals die bij vogelhuisjes wordt toegepast, een constructie waarbij de poten rechtop staan is niet sterk, zo kunt u de voeten er ook nog opleggen, ook wel lekker.

 

Tiho

  • #4
Ben ik met je eens Jan, echter het spul op de foto's is hier te klein voor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hij heeft het spul al dus dat kan gebruikt worden, de driehoeken kunnen gemaakt worden van doorgezaagde stammetjes of halve palen, de halve palen zijn te koop bij ieder tuincentrum.
 

Tiho

  • #6
Wat nu als de TS van deze plank en deze paaltjes die hij al heeft gewoon een aanzittafeltje wil maken? Die driehoek wordt lastig inbouwen met zeg maar 70 cm. Driehoek iets oppofferen dan maar en iets naar buiten staande poten met en verbinding onderin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
T.S. heeft het blad en de poten al liggen, het blad is wel zo groot dat de driehoeksverbinding er ruim onder past.
 

M.L. Kuiper

  • #8
Het blad is ruin 90 cm in diameter dus daar past wel een dergelijke driehoek onder. Ik vind het een goed idee en lijkt erg stevig.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
De poten schuif afzagen, zodat ze schuin naar buiten onder de tafel komen te staan (zoals een krukje)
De koppen van deze poten voorzien van vierkante of ronde pennen.
Dus wegkappen van het overtollige hout, zodat er in het midden een pen staat die (haaks op het tafelblad staat!!!!, dus niet schuin in het verlengde van de poot)

Dan de vierkante gaten in het blad kappen aan de onderzijde.

Zeer degelijke verbinding
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Wat ook zou kunnen is een stalen plaat van een paar mm dik op de poot vastzetten met een schroefbout en vervolgens die plaat weer met een paar schroefbouten op het blad vastzetten. Dan moet je alleen even wat ruimte voor de kop wegkappen onder het blad.
 

M.L. Kuiper

  • #11
Ik ben begonnen met het maken van pen-gat verbindingen zoals beschreven door Waldy. De eerste poot is af, en ik ben verbaasd hoeveel sterkte deze verbinding geeft, zelfs zonder lijm en/of schroeven! Ik denk dat ik ook extra dwarslatten maak tussen de poten, al was het alleen al om je voeten op te kunnen leggen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu