Tuinpad aanleggen dmv vlondertegels goede werkwijze

Allard

  • #1
Hoi,

In een eerdere post had ik aangegeven een pad aan te willen leggen van steen. Echter na overleg thuis (vrouw is de baas) wil ik ook kijken naar een pad van vlondertegels. Eerst het idee:

Pad van houten tegels met aan weerszijden Hoge stenen/houten banden waarachter een tuintje opnieuw wordt aangelegd. Het pad zit dus ingesloten. Nu wil ik het alsvolgt aanpakken.

Baan van het pad afgraven tot zo'n 15 cm diep (grond ga ik gebruiken voor de verhoogde tuinbakken. Hierin antiwortel doek leggen en dan daar op aan beide kanten Balken waarop de tegels rusten (vastgeschroefd). Het pad wordt 50cm breed en wordt alleen gebruikt om te lopen van voor naar achter.

Kan het zo? of moet ik de balken nog een hulpsteun geven dmv stenen om de zoveel centimeter. Het pad wordt ongeveer zes meter lang. Omdat het hout is is het niet duurzaam maar het is ook slechts voor een jaartje of vijf.
 

Fiesiekus

  • #2
Leuk werk zo'n padje aanleggen. Ik heb het gedaan door paaltjes in de grond te rammen, balkjes van paalkop naar paalkop erop te schroeven en daarop de vlonders te monteren. Alles met RVS of gepassificeerde schroeve, die gelen. Hierdoor lag het pad hoger dan de tuingrond, en bleef daardoor schoon en droger (tegen gladheid, snap je).

Ik weet niet wat je wilt met die hoge stenen aan de zijkanten van je pad. Weet ook niet of dat voldoende stabiel is om de balkjes + tegels aan te bevestigen/steunen. Misschien wel hoor, dat kan ik niet zo inschatten.
 

Allard

  • #3
Ik had idee dat de stenen, net als bij een vlonder onder de dwarsbalken, stevigheid zouden bieden. Als ik alleen dwarsbalken leg heb ik het idee dat het te gammel is en kan wegzakken bij hevige regenval. Dat van die paaltjes heeft het zelfde effect maar is misschien een beter idee. Wat voor paaltjes heb je gebruikt? Geïmpregneerd of hardhout? En heb je deze in stalen omhulses gedaan? of anders extra behandeld tegen rot?
 

Fiesiekus

  • #4
Geimpregneerde. Met grondboor voorgeboord en totaal 100 cm diep in de grond gezet geloof ik.

Ik bedoelde met die balkje "lengtebalkjes" , dus met de loop v.h. pad mee.
 

Allard

  • #5
100cm das een behoorlijke diepte. Es even kijken of zo diep in die dikke polderklei kom. En dan om de halve meter een paal of korter of langer :D. Het krijgt een beetje de vorm van steiger :wink:
 

Fiesiekus

  • #6
Bij mij ongeveer om de meter lente. Links en rechts van het pad. Maar je kaan het zelf ook anders doen natuurlijk!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De klei 15 cm afgraven en opvullen met gestabiliseerd zand, hierop de vlonders.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu