Tuinmuur stabiliseren/versterken

Noodles

  • #1
Beste klussers graag hoor ik jullie mening over het volgende.

In onze tuin stond een oud halfsteensschuurtje wat tevens een deel van de erfafscheiding met de buren is. Omdat het schuurtje niet in onze plannen past heb ik het gesloopt maar de muur op de erfafscheiding met de buren laten staan (slopen van deze muur en vervangen door een schutting is met de buren niet bespreekbaar).

Het resterende stuk muur is 3 m lang en 2 m hoog. Om stevigheid in de muur te houden heb ik aan een zijde van de muur een hoek met een zijmuur laten staan (circa 40 cm) aan de andere zijde gaat dit niet omdat daar op de hoek de deur zat. Tot slot moet ik nog vermelden dat de tuin van de buren circa 30 cm lager ligt en ik de gehele fundering van de schuur heb laten zitten (deze fundering houdt dus in ieder geval de muur op zijn plek en voorkomt het afschuiven van het geheel richting de buren).


Ik denk dat de muur op deze wijze al genoeg stevigheid heeft om veilig te blijven staan maar denk aan het volgende om voor de zekerheid nog meer stevigheid te geven.

Ik heb drie stevige ijzeren hoekprofielen die ik verticaal tegen de muur schroef met rvs bouten en pluggen. Vervolgens bevestig ik hierop een wageningsmat van 2*3 m 5mm dik (mat laten we begroeien met plantjes). Op deze manier ontstaat een soort van uitwendige eenzijdige wapening van het muur deel wat boven de grond uitsteekt waarmee het afbreken en omvallen van een deel van de muur in de richting van de buren wordt voorkomen. De hoek die ik heb laten staan fungeert als steunbeer/penant en voorkomt dat de muur in zijn geheel om kan vallen.

Is dit naar jullie mening een solide oplossing (ik vraag overigens niet of je het mooi vindt).

Groet Hans
 

Techno tim

  • #2
Naar mijn mening zullen hoekprofielen weinig toevoegen aan stabiliteit muur, tenzij muur van slechte kwaliteit is. Misschien beter om aan zijde waar vroeger deurkozijn zat een beertje te metselen, of hoeklijn in een betonnen voet te storten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu