Tuingrond kopen van buren

Wilhelmino

  • #1
Ik heb vorig jaar een huis gekocht op een stuk grond van 320m².
Dat perceel is langwerpig waarbij ik een ienieminie voortuintje heb, dan mijn huis (tussenwoning) en een achtertuin van zo'n 25 meter diep.

Ooit was de tuin veel langer, maar in de jaren '70 hebben de vorige bewoners toegestaan dat de buren een garage bouwden in hun tuin (dus de achterkant van die garage is nu de achterkant van de tuin). Door verjaring is het kavel van mijn buurvrouw nu uitgebreid met het restant van "mijn" tuin. Graag zou ik de originele tuin terugkopen.

Mijn huis en tuin liggen aan de rand van een dorp (Limburg), waardoor achter die originele tuin een zandpad loopt (dat zandpad was dus de aanrijdweg voor naar die garage) en daarachter liggen weides (met daarachter bos). Gezien de demografische ontwikkelingen in deze streek zal de grond de komende 100 jaar geen andere bestemming meer krijgen (dus geen woningbouw).

Mijn buurvrouw is hoogbejaard en overigens ook zeer koppig dus daar ga ik niet mee praten.
Haar zoon ken ik ook en die weet van mijn interesse, dus als mijn buurvrouw overlijdt dan zal ik het gesprek aangaan. De woning van mijn buurvrouw is lelijk en vrij slecht onderhouden, maar ze heeft dus wel een gigantische tuin. Ik schat mijn kans om die relatief kleine strook te kopen vrij hoog in. De garage komt dan te vervallen maar volgens mij hebben nieuwe kopers vandaag de dag geen interesse meer in een dergelijke garage (klein, vervallen, zandpad).

De strook tuin die ik zou willen kopen is een slordige 1000m² groot, in het verlengde van mijn huidige tuin. Voor hen die het interesseert: Ik zou de garages slopen en genieten van mijn uitzicht over de weides en het bos.

Mijn vraag:
Aan wat voor prijzen moet ik denken bij de aankoop van zo'n stukje grond?
Ik begrijp natuurlijk dat ze kunnen "vragen wat ze willen", maar ik wil geen modderfiguur slaan met een eerste bod. Dus: wat is een redelijke meterprijs voor tuingrond (in Limburg).
Omdat er een kans is dat een boer zich meldt en er een weide/akker van wil maken is het misschien ook handig om te weten wat het waard is als akkergrond (zodat ik kan concurreren).

Iedere mening ben ik trouwens mee geholpen, ik ben niet echt thuis in dit soort zaken en probeer me goed te laten informeren.
 

Mvneerbos

  • #2
Goeiemiddag,

Zelf zijn we in de afgronde fase voor de aankoop van grond van buren.
Wat ik je zou willen adviseren, laat de grond taxeren door een makelaar/taxateur bij jou in de buurt. Sowieso heb je deze taxatie nodig voor de bank, mits je voor de aankoop geld gaan lenen. Let dan wel op het vervaltermijn van een taxatie bij de bank, bij ons was dit geloof ik 3 maanden.

Maar, los van de getaxeerde waarde is het echt zo; "Wat de gek er voor geeft". De verkopers kunnen jou de grond verkopen voor een euro omdat ze je heel aardig vinden, maar ook voor een miljoen.

Om een indicatie te geven, onze grond was getaxeerd op een aantal bedragen. Grondprijs voor het geval beide partijen geen belang hadden ivm aangrenzende percelen en wat de grond voor ons waard is (waardevermeerdering van de woning).
De 'normale' grondprijs was bij ons (Zuid-West Brabant, nog net binnen bebouwde kom) rond de €45,- m2. De prijs zonder belang zou €75,- m2 zijn, echter hebben wij hier uiteindelijke ruim het dubbele van betaald. Hier moet ik wel bijzeggen dat het om een perceel 6x kleiner dan jouw perceel ging.

Daarom nogmaals, laat je eerst even goed informeren door een lokale taxateur, zodat je met normale bedragen kan onderhandelen (ook aangeven wat je zei over de akkerprijs) en ga vervolgens gewoon het gesprek aan met de zoon. Dan zou ik laag inzetten, of hem eerst een bedrag laten roepen.

En zodra dit allemaal gelukt is, goed op papier laten zetten d.m.v. een koopovereenkomst (verplicht voor de notaris/bank) en laat door het kadaster inmeten en vastleggen bij de notaris.
 

Wilhelmino

  • #3
Ik moet ook zeggen:

Ik weet dat een grote lap land in veel gebieden veel geld waard is maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat het huis(+tuin) helemaal niet veel waard is. Het kavel is meer dan 6000m². Als je dan een meterprijs van 45 euro hanteert kom je op 270k uit voor alleen de grond. Dat krijgen ze van z'n lang-zal-ze-leven niet (qua staat, lokale leegstand, middle-of-nowhere-Limburg).

Zeg dat de buren dat huis voor 150'000 denken te kunnen verkopen (dat acht ik reëel)en ze wachten al een jaar op de eerste kijker (dat acht ik ook reëel)... Dan ben je toch wel blij als je 10'000-25'000 kan opstrijken al ,dan niet gedeeltelijk, onder de tafel. Voor een stukje tuin dat je niet eens kan zien vanuit het huis.
 

Poster

  • #4
Volgens mij is dit een "klusforum" , waar geen info wordt gegeven t.a.v. kavels.
 

Mvneerbos

  • #5
Wilhelmino schreef:
Ik moet ook zeggen:

Als je dan een meterprijs van 45 euro hanteert kom je op 270k uit voor alleen de grond. Dat krijgen ze van z'n lang-zal-ze-leven niet (qua staat, lokale leegstand, middle-of-nowhere-Limburg).
Eens, daarom ook mijn advies om een taxateur langs te laten komen omdat het erg afhankelijk is van de locatie.
Mijn prijzen waren meer om een idee te schetsen van de grondprijzen in mijn regio en dat dit dus eigenlijk niets uitmaakt voor de onderhandeling met de buren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
En nu maar hopen, dat dat ouwe kreng snel ........ :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu