Triplex vastmaken op stalen balk onder schoorsteen

PdeBruine

  • #1
Hallo allemaal, ik probeer de ondersteuning van het resterende deel van mijn schoorsteen weg te werken, dit wil ik afwerken door het een laag triplex op te zetten.

Deze triplex stukken zal ik dus vast moeten zetten op de stalen balken van ongeveer 5 mm dikte. Nu was mijn plan om een gaatje voor te boren met een 3,5 ijzer boortje en er daarna 4,2 zelfborende schroeven in te draaien.
Nu is het voorboren wel gelukt maar nu probeer ik die schroeven erin te draaien, maar mijn accuboor machine krijgt ze er niet in en met de klopboor (niet op klop stand natuurlijk ;) ) krijg ik ze er ook maar slecht in.

Doe ik nou wat verkeerd? Of kunnen jullie mij de gouden tip geven? Voorboren met een boortje 4 maakt de gaten te groot.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Zelfborende schroeven zijn meestal niet voor dik materiaal gemaakt, om ze er toch goed in te krijgen zonder dat ze knappen zou je inderdaad het gat iets groter kunnen boren. De klop zou ik maar helemaal niet gebruiken bij het schroeven daar verniel je alleen maar schroeven mee.
Een andere oplossing is lijmen met montage kit oid.

Maar je moet ook uitkijken wat voor ijzerenbalk je voorziet van multiplex.
Maakt deze balk deel uit van een dragende constructie dan is het niet aan te raden om er multiplex op te zetten, maar veel beter is dan moeilijk brandbaar materiaal.
IJzerenbalken hebben nl. de nare eigenschap op eenvoudig door te buigen zodra deze warm worden, vandaar dat je ook in bedrijven ed. deze altijd bekleed ziet met brandwerend materiaal.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor zulk staal zul je groter moeten voorboren, want zo'n zelftapper kan niet in zo'n dikke laag geschroefd worden. 3,8 of zo, alleen te verkrijgen bij een metaalwaren-speciaalzaak. Ik zou liever met blindklinknagels werken in dat geval. 4 mm voorboren, 4 mm klinken. Nadeel: je kunt het niet meer losschroeven.

Maar ik vraag me af, of je correct bezig bent. Want alhoewel ik niet exact weet, hoe je het moet bevestigen meen ik toch dat steunende stalen balken altijd beschermd moeten worden met een brandwerende laag, en dat kun je van triplex bepaald niet zeggen.

Nogmaals het fijne weet ik er niet van, misschien een van de andere forumleden, maar voor je verder gaat is het toch wel handig daar wat zekerheid over te hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Niet alle stalen balken hoeven brandwerend bekleed te worden volgens bouwbesluit, dit is erg afhankelijk van de situatie en niet zo makkelijk aan te geven. Het is altijd wél verstandig het gewoon te doen. Bekleden met 1 of 2 lagen gipsplaat ipv triplex lijkt me niet zo'n probleem.

Als je een H-balk hebt, bevestig dan klossen ertussen, waartegen je de bekleding schroeft.

grtz
Henk
 

PdeBruine

  • #5
Even wat verduidelijking dan van mijn kant.

Wij hebben onze schoorsteen van de huiskamer tot de zolder verwijderd. Op de zolder en op het dak zit nog een stuk van de schoorsteen. Hier is een constructeur bijgeweest en op aanraden van hem hebben wij een ondersteuning laten maken, een soort van groot hoekijzer met 2 schuine balken erop.
Dit is gemaakt van stalen vierkante balken, 5 mm dik, 6 cm breed en dit is bevestigd aan de muur.

En dit wil ik dus afwerken met wat triplex zodat het dan gestuct kan worden. De schoorsteen wordt verder niet gebruikt oid dus het lijkt mij geen probleem, maar wat vinden jullie ervan. :lol:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lijkt me helemaal geen goed plan.

Ten eerste kan op triplex helemaal niet gestuukt worden, zoals geen enkele houtsoort.

Ten tweede is het toch wel verstandig die metalen constructie op redelijk brandveilige wijze af te werken. Want in geval van brand buigt die steun (te) snel door en geeft het risico dat de hele schoorsteen naar beneden komt, terwijl de brandweerlieden nog bezig zijn... Of het verplicht is: IJkenhout is beter op de hoogte dan ik. :wink:

Er zijn bepaalde brandbestendige afwerkmaterialen voor, maar ik weet zelf niet exact welke daarvoor het meest geschikt zijn. In elk geval moet je, om te kunnen stuken, een gips- of steenachtig nateriaal gebruiken, iets zoals gipsvezelplaat. En dat is meer brandwerend dan triplex.

Maar nogmaals, anderen zijn daar vast en zeker beter meer mee bekend.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ga gewoon even naar de bouwmaterialenhandel, hier hebben ze verschillende soorten brandwerende materialen die ook gestuct kunnen worden.
Ik zou nooit een ijzeren constructie afwerken met hout i.v.m. de brandwerendheid, stucen op hout gaat ook niet.
 

Houthuijsen

  • #8
Dat van brandveilig is wel leuk maar dat was volgens mij de vraag niet.
Waarom boor je niet een gaatje en tap je er met een tap een schroefdraad in en dan gewoon monteren met een boutje.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Blijft het probleem van het stuken op triplex. Dat gaat toch echt niet.

En draad tappen in een stalen balk: daar moet je toch echt wel ervaring in draad tappen voor hebben, dat doe je niet zomaar.
Voor je het weet breekt je tap.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Houthuijzen schreef: Dat van brandveilig is wel leuk maar dat was volgens mij de vraag niet.

Het lijkt me dat beantwoorders de plicht hebben op de gevaren te wijzen die zich bij een bepaalde constructie kunnen voordoen, dit geldt zeker voor triplex op ijzeren balken.

Daarnaast mogen er niet willekeurig gaten geboord worden in ijzeren balken die dragend zijn, een constructeur kan zeggen waar en of dat mag.

Mijn advies is om uw advies met een korrel zout te nemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu