Trespa schilderen; wat moet ik doen?

Louzy

  • #1
Ik heb buiten een wit trespa boeiboord dat ik graag een andere kleur zou geven. Hoe pak ik dat aan? Een goede kunststofprimer en dan aflakken? Of hecht dat onvoldoende? Wie heeft hier ervaring mee?
 

EdP

  • #2
Geen ervaring mee persoonlijk, maar dat is inderdaad wat ik zelf ook zou doen. Wel eerst goed ontvetten met verfreiniger.

Aanvulling: 1 keer googlen bracht me bij het Schildersblad, waar o.a. staat:
Hoe trespa schilderen?

Hoe ga je te werk bij het schilderen van trespa?

Bij het schilderen van hard plaatmateriaal, zoals trespa, kan het beste als eerste een laag epoxyprimer worden aangebracht. Deze is het meest geschikt, omdat deze simpelweg het beste hecht op dichte en gladde ondergronden. Hard plaatmateriaal laat zich moeilijk schuren. Toch is het nodig de voorbehandeling goed uit te voeren, ook bij gebruik van een epoxyprimer. Dus eerst schoonmaken en vervolgens opruwen.

Om een goede hechting te verkrijgen moeten epoxyprimers na drogen vlot worden overgeschilderd, bij voorkeur binnen 48 uur. Eerst met een alkyd- of acrylaatgrondverf en vervolgens afwerken met een alkyd- of acrylaataflak.

Een ander product dat ook goed op hard plaatmateriaal hecht, is kwarts muurverf. Deze verf hecht zelfs op glas goed en is moeilijk verwijderbaar.

Gewone, ééncomponent verven op basis van alkyd en acrylaat hechten onvoldoende. Ook de verfproducten met agressief en schadelijk oplosmiddel, vaak xyleen, zoals de rapid-, express- en multi-primers hechten niet voldoende. De harde dichte ondergrond als trespa laat zich namelijk niet opweken door oplosmiddelen. Goed hechtende epoxyverven moeten hier worden gebruikt. Deze zijn voor de verwerker minder prettig, maar technisch is het de beste oplossing. Tip: lees voor gebruik de veiligheids-/PISA-bladen.
 

Louzy

  • #3
Dank je. Bij het Googelen heb ik deze gemist.
De kwarts muurverf tip spreekt me ook erg aan; die heb ik nog staan!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu