Trespa platen dakkapel vuil - vervangen of schilderen?

KeesC

  • #1
Mijn huis is ruim 12 jaar oud.
Naast de dakgoten is ook mijn dakkapel uitgevoerd met witte trespa.
Het trespa bij de dakgoten kan ik nog vrij goed schoon houden.
Vooral bij de dakkapel aan de zijkant worden de grote (driehoekige) trespa platen steeds vuiler en groener, ook wordt het hier lastiger ze echt mooi schoon te krijgen, boven het raam van de dakkapel (op het westen) treed het krakelee effect op en zijn er al plekken waar het witte loslaat en kale plekken ontstaan.
Wat is het beste advies? Schilderen, platen omdraaien (indien mogelijk) of vervangen voor nieuwe?
Of mogelijk nog een andere oplossing.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Het schilderen van trespa is wel mogelijk, maar niet gewenst. Het is juist bedoelt om schilderwerk te vermijden. Wilt u dit toch doen dan moet u het oppervlak reinigen, opruwen en een kunststof multi primer aanbrengen alvorens af te lakken.

Echter... het reinigen van trespa is geen makkelijke job. Meestal bestaat de "behandeling" uit een voorreiniging gevolgd door een polijstmiddel om de ernstige vervuiling te verwijderen en een tenslotte een coating. U schrijft dat de platen een krakelee effect hebben: oorzaak is hier meestal inwerking van zure regen in combinatie met zonlicht die de poedercoating aantast. Eigenlijk geen kruit tegen gewassen: ik denk dat alles bij elkaar het vervangen goedkoper is dan het hele reinigingsproces en de reparaties met tenslotte nog het eventuele schilderwerk. :-|
 

KeesC

  • #3
Het advies is dus vervangen, bestaat er niet de mogelijkheid tot omdraaien? Oftewel zit er niet ook aan de achterkant een wit oppervlak?
Als dat zo is zou ik ze dus kunnen omdraaien!

Als dat niet zo is wat zou dan het vervangen van de platen van een normale dakkapel ongeveer kosten?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Tja, u kunt daar alleen achter komen door er een plaat af te halen.

Op dit forum doen wij niet aan kostenramingen, daarvoor moet u bij een aannemer zijn of zelf de prijzen gaan bemachtigen indien u het zelf wilt doen. Uw situatie schetsend kan ik alleen adviseren om de platen, mede gezien de leeftijd en de door u genoemde beschadigingen, te vervangen. ( Ook al draait u ze om, het destructietraject gaat gewoon door ).
Nogmaals, Trespa is niet gemaakt om over te schilderen. Technisch kan het wel, maar dan moeten de platen in een goede conditie verkeren wil het lonend zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu