Trekschakelaar doorgebrand

MiriamP

  • #1
Bij mijn recente verhuizing heb ik een (oude) wasmachine erbijgekregen, die er onlangs niet geheel onverwacht mee uitschee. De wasmachine was aangesloten op een trekschakelaar in de badkamer. Toen ik deze openmaakte, bleek de blauwe draad van de wasmachine in het kastje van de schakelaar volkomen doorgefikt: het koper was groen, de isolatie verpulverd en zwart. De aardedraad vertoont ook wat zwarte plekken en de bruine draad zat er sowieso niet bijster netjes in. Ik heb het snoer eruitgehaald en het lijkt me dat ik de schakelaar moet vervangen. De stop is nooit doorgeslagen, dus ik denk dat ik er goed af ben gekomen zonder fik of iets anders. :shock:

Nu vraag ik me af of ik uit kan vinden hoe dat zo gekomen is: zou er vocht in de trekschakelaar hebben gezeten, of kan er iets zijn misgegaan in het elektrische circuit van de wasmachine? De wasmachine ga ik sowieso vervangen - iemand laten komen om uit te vinden of er iets mis is aan het ding lijkt me gezien de leeftijd niet meer de moeite - maar als een trekschakelaar niet zo veilig is wil ik dat graag weten, en weten hoe ik zoiets in de toekomst kan voorkomen.

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien heeft er een slechte verbinding in de trekschakelaar gezeten, die gaf veel hitteontwikkeling met het genoemde gevolg. Punt is dat zowel de draad als de trekschakelaar vervangen moeten worden.

Dus de verschillende draden stevig vastschroeven en eerst adereindhulsjes om de flexibele draadeinden van het WM-snoer klemmen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De oorzaak is 100% zeker het niet gebruiken van adereindhulzen.

Brand had je er overigens niet snel van gekregen de gehele behuizing en schakelaar zijn van een vlamdovend matriaal dat niet druipt en indien het boven een bepaalde temperatuur komt gaat het vreselijk roken en stinken waardoor zuurstof verdreven word.

Schakelaar vervangen, snoer iets inkorten en nu met adereind hulzen stevig onder de schroeven vastzetten.
 

MiriamP

  • #4
Aha, ik snap het. De bruine draad lag in elk geval deels blank. Het is ergens een geruststellende gedachte dat het niet gaat fikken ;). Maar had de stop ook niet moeten springen of begrijp ik iets verkeerd?

Ik vervang in elk geval de hele schakelaar, met hulzen deze keer. Het nieuwe snoer komt met de nieuwe wasmachine, die stond al op de planning. En ik ga de lichtschakelaar daar ook maar 'es onder de loep nemen...

Bedankt voor de tips!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een zekering knapt alleen door kortsluiting of overbelasting.
Het verbranden van bedrading is geen kortsluiting of overbelasting maar een aansluitfout waardoor er teveel weerstand is in de overgang tussen schroef en draad van de wasmachine.Volgens P=I²R betekend dit dat de stroom naar de wasmachine door de weerstand in de overgang van de schroef een bepaald vermogen omzet in warmte.
Deze warmte is zo heet dat de isolatie van de draad beschadigd raakt en afbrokkeld, normaal zal de schakelaar eerder defect gaan maar het had ook kunnen gebeuren dat de draden versmelten en pas dan kortsluiting maken, en dan gaat de zekering er wel uit.
 

MiriamP

  • #6
Da's helder, bedankt voor de uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu