Trekonderbreker/ valwindafleider

Wimdew

  • #1
Atmosferische ketel Burnham profit C, 32 kW, valt uit bij stormachtig weer op ttb, daar veel terugstroming door rookgasafvoer.
De rookgassen verlaten de ketel boven aan de achterkant en stromen dan in een soort bak die van onder open is. Aan de bovenkant van die bak begint 't rookgaskanaal, aan de zijwand van de bak zit de ttb schakelaar. Valwind stroomt dus ook tot in die bak en duwt de rookgassen opzij richting ttb.Korte tijd later slaat de ketel af. Vraag: kan men de terugstroming hogerop in de rookgasleiding tegengaan met een valwindafleider/ trekonderbreker? Zo ja, wie maakt/levert zo'n hulpstuk? De rechte lengte rookgaskanaal boven de genoemde bak is ca 2,5 m, dan volgen twee bochten van 45, dan de dakdoorvoer (schuin dak, de treca kap komt net boven de nok uit).

Bijvoorbaat dank, wimdew
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Heeft u wel voldoende luchttoevoer in de cv ruimte??

Het heeft altijd goed gewerkt lijkt mij, dus om nou een extra aanpassing te maken aan het rookkanaal lijkt mij niet direct slim. Ga eerst eens na waar het probleem vandaan komt.

Mogelijk: pijp scheef op dak? verstopt rookgaskanaal? verstopte wisselaar? teveel rommel (dozen e.d.) rond de ketel?

als u te weimig luchttoevoer heeft (de overmaat dan) dan zal de trek ook achterwege blijven, vooral met onstuimig weer.

groet
 

Fiesiekus

  • #3
Inderdaad, valwind in de rookgaspijp is niet in orde. Kan zijn dat de plaats van de pijp niet goed is of de kap er scheef op staat.
 

Wimdew

  • #4
Hartelijk dank voor uw suggesties. De ketel staat in de nieuwe bijkeuken van mijn huis, ca 4,5 x 3,5 oppervlak, spits dak. Dit dak is lager dan het eigenlijke woonhuis (zie foto). De ketel stond vroeger in een vergelijkbaar grote ruimte, echter langer en smaller. Altijd prima gefunctioneerd, de afvoerleiding was destijds veel langer (waarvan ca 4 m bijna horizontaal!). De pijp kwam toen omhoog langs de windveer van het woonhuis (zie foto, op witte plekjes zat de beugel). In de muur zit een opening van 110 mm naar buiten, in het plafond zit een opening van 125 mm (eindigt onder het dak, zolder is echter aan een zijde open naar buiten).

Gaarne Uw aandacht voor dit probleem (ketel is bouwjaar 1995 en wordt als bijverwarming ingezet, naast houtkachel). De windrichting is zuid-west, dwz een pijl haaks op gevel wijst ZW.
 

Klorissa

  • #5
Als je een denkbeeldige lijn trekt onder een hoek van 45gr van af het hoogste punt van het huis naar de rookgasafvoer,moet deze er een halve meter boven uitsteken anders krijg je te maken met valwinden.Er staat ergens op dit forum een tekening hoe het moet.Zo te zien voldoet jou situatie niet aan de norm
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu