Trekdraad losgeschoten

Pjotter78

  • #1
Beste klussers, weet iemand raad over het volgende?

Ik wilde een UTP-snoer mbv een trekdraad door een loze leiding naar zolder trekken vanuit de meterkast. Ik had de COAX al gedaan door een andere leiding en dat ging probleemloos. Ik had de UTP zo goed als mogelijk bevestigd aan de trekdraad maar ik kwam na een paar meter vast te zitten. Toen ik em probeerde terug te halen trok ik mijn verbinding los, waardoor het begin van de trekdraad nu zo'n anderhalve meter in de leiding ligt. Ik heb nu werkelijk geen idee wat ik moet doen. Ik kan de draad vanaf de zolder er helemaal uittrekken maar ik weet niet of dat verstandig is. Is het überhaupt mogelijk een kabel door een loze leiding te krijgen waar geen trekdraad aanwezig is? Ik heb professorisch geprobeerd hem op te hengelen vanuit de meterkast, maar zonder resultaat. Ik heb ook geen flauw idee hoeveel meter ik in totaal nodig heb om de kabel op zolder te krijgen. Heeft iemand een tips voor me?

vast bedankt, gr Peter
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zal een trekveer moeten kopen of lenen.
 

Pjotter78

  • #3
Kun je zo'n trekveer door de loze leiding heen duwen zonder trekdraad?
 

Saxman

  • #4
Dat is geen probleem! Je hebt twee soorten: metaal en kunststof. Voor een UTP kabel lijkt me kunststof voldoende. Kost volgens mij nog geen tientje in de bouwmarkt. Volgens mij zijn ze 10 meter lang, dus als je langer nodig hebt lukt het daar niet mee.
Succes ermee!
 

Superkees

  • #5
Die kunststof dingen zijn een ramp. Zitten altijd in de knoop, kun je nauwelijk mee drukken/duwen, en als je wat harder moet trekken heb je geen grip.
 

Azijnpisser

  • #6
Idd, metalen trekveer nemen, als je er toch 1 moet kopen, en 10 meter lijkt te kort, neem dan direct een 20 meter lange.

De UTP kabel deels strippen, en goed aan het oog bevestigen. Dan de kabel invoeren, met gebruik van lekker veel talkpoeder. Dit scheelt echt een slok op een borrel.

Zeep of siliconenspray kan ik niet aanraden: Zeep hardt uit, waardoor je in de toekomst een probleem hebt, en siliconenspray kan de kabel aantasten. Talkpoeder is ook na jaren nog effectief.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Op de een of andere manier wat talkpoeder in de buis gooien en met de compressor een stoot lucht doorheen jagen, de talkpoeder verspreidt zich over de oppervlakte van de buis.
Houd aan de andere kant van de buis een stofzuigerzak om te voorkomen dat de talkpoeder in de ruimte terecht komt.
 

Aernout

  • #8
Stalen trekveer, haal de trekdraad er uit, kun je meen hoeveel je nodig hebt.

utp kabel van boven neer beneden trekken!
strip de buitenkabel aan, haal twee aderparen door het oogje en maak een mooie lus en wikkel de boel in elkaar.

zorg er voor dat je niet een "prop" maakt met vastknopen.
eventueel een beetje tapen om de boel glad te maken.

dan als je de kabel gaat trekken afwasmiddel op de kabel smeren, niet te zuinig! maar alleen als het draadtrekken stroef gaat.

als het trekken sroef gaat niet door gaan, maar direct terug en afwasmiddel.

(10 jaar ervaring met utp netwerken :-) )

succes
 

Matje

  • #9
Eventueel kun je de UTP-kabel ook bevestigen aan de trekveer middels een trekkous. Dit is zeker een uitkomst wanneer het draadtrekken zwaar gaat. :mrgreen:

 

Lampje82

  • #10
Het woord trekdraad is ook verkeerd, de draad aanwezig in de buis is een controledraad.

Met behulp van deze draad trekt men normaal de trekveer in de buis. Aan de trekveer bevestig je pas de gewenste kabel(s).
 

Ned195

  • #11
Mocht je de draad echt kwijt zijn, kan je nog altijd terugvallen op de stofzuiger.
Stofzuiger op de buis plaatsen, en in de meterkast een touwtje met daaraan een watje (of papiertje) vastgebonden. De stofzuiger zuigt de draad er zonder enige moeite doorheen.

Kunststof trekveren zijn er ook van 20 meter en zijn inderdaad alleen maar bedoelt om te trekken. Als je er zo hard aan moet trekken dat je niet genoeg grip hebt, is er misschien iets mis in de leiding en heb je grote kans dat je de kabels lostrekt. Netjes oprollen voorkomt dat ze in de knoop raken.
Metalen trekveren zijn uitstekend, maar ook erg duur (en groot!) als je deze maar één keer nodig hebt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu