Traptreden maken van opsluitbanden

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Mijn garage is half in de grond gebouwd (split-level woning). De achterdeur van de garage ligt dus ook +/- 60 cm onder het maaiveld (gazon).

De woonkamer, keuken, enz. liggen door de split-level bouwwijze +/- 60 cm boven het maaiveld.

Nu heb ik van opsluitbanden al een trapje gemaakt van de keukendeur naar het gazon en naar de achterdeur van de garage. Hiervoor heb ik 8x35x50 opsluitbanden gebruikt. Het probleem is dat deze opsluitbanden gaan kantelen, omdat er aan 1 kant van de traptrede natuurlijk minder zand tegen ligt. Hierdoor komen er grote kieren in de bestrating, spoelt het zand weg, zakt het nog verder scheef en spoelt na een regenbui het zand het hele trapje af.

De trap is geheel langs de garagemuur gemaakt (inclusief het hoekje om richting de achterdeur), dus eventueel zou ik de opsluitbanden aan de garage vast kunnen maken. Is dat raadzaam of zal de muur gaan scheuren na een tijdje?

Is er een andere oplossing om het geheel netjes te maken en houden?

Ik heb ook al gedacht aan betonnen bielsjes (die van +/- 60 of 70 cm lang), maar die zijn denk ik te massief voor de trap; dan past er geen bestrating meer in de trede.
 

Exiled

  • #2
Niet fraai, wel effectief: betonijzeren pennen vlak tegen de stoodbord, één meter de grond in jassen, stuk tegen de aantrede laten uitsteken uiteraard.

1x links 1x rechts per trede.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Sla bij een woning nooit zomaar ijzeren pennen in de grond zonder exact te weten waar leidingen kunnen lopen, het zou niet de eerste keer dat iemand door een leiding slaat.

Bovendien gaat zo'n stuk betonijzer door buigen en is na korte tijd hetzelfde probleem er weer.

Kunt u een foto of tekening plaatsen, dat maakt het wat duidelijker.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb de situatie nog eens goed bekeken, maar ik ga toch maar voor de praktische oplossing boven de mooiste oplossing. Ik kan de opsluitbanden wel weer recht gaan zetten, maar dat is toch weer tijdelijk, want het verzakken gaat toch verder.

Aangezien ik nog opsluitbanden elders in de tuin nodig heb, haal ik deze weg (hergebruik) en gebruik ik toch maar betonnen bielzen. Hoewel er dan minder bestrating in de traptreden past (rand is breder door de bielzen), is het geheel wel vele malen steviger.

Ik ga de bielzen niet zo in het zand leggen, maar ik wil het volgende doen:
hardhouten palen in de grond slaan. Aan beide zijden van de palen twee latten schroeven en hierop de onderste rij bielzen laten "rusten". Verzakken is dan uitgesloten lijkt me. Is dit een goede werkwijze?
 

Tiho

  • #5
Is een trottoirband geen optie?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nee, die wil ik niet in mijn tuin hebben. Het moet wel mooi zijn (en natuurlijk bij de overige sierbestrating passen welke al aanwezig is in de tuin).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een dikke laag gestabiliseerd zand werkt ook goed, het blijft stabiel en de opsluitbanden worden niet weggedrukt.
 

Tiho

  • #8
Ik heb zelf ook een verhoging met die dingen, het zat er ook al dat ik het kocht maar zo lelijk is het niet hoor bert.

Ik heb ze rond aflopend en idd in grindlook. Zal morgen ff foto uploaden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu