Trapgat dichtmaken

De moos

  • #1
Momenteel gaat er een erg grote trap van mijn woonkamer naar de kelderruimte. Nu wil ik hier een kleinere trap installeren (goedgekeurd vlgs bouwbesluit voor 'onbestemde ruimtes'). Dit betekent dat ik het huidige trapgat deels dicht kan maken. De vloer is een betonnen systeem vloer. Wat is de beste manier om het trapgat te verkleinen. Kan ik houten balken inbrengen en daarop een plaat multiplex, een bekisting er op en en (dunne) laag beton storten? Of zijn er slimmere manieren?
 

MvanV

  • #2
Maakt niet zoveel uit, als het maar stevig is. En dat is niet alleen een kwestie van dikte, maar vooral van hoe het aan de rest vast zit.
Een bekisting en dan beton lijkt heel goed, maar als er geen ijzers doorlopen of iets anders is geregeld om het vast aan de rest te houden kan je na 5 jaar met 10 keer stampen beneden liggen, bij wijze van spreken.
De methode die je noemt kan, maar dna moet je wel die balken en die bekisting laten zitten, anders hangt dat beton beetje te hangen en dat is niet sterk.

Ik zou een paar flinke balken vastzetten aan het beton, flinke bouten in draagijzers, een multiplexplaat leggen, zodat het dan aan bovenzijde op hetzelfde niveau als het beton is, en dan nog een multiplexplaat over het gat, en die plaat dan aan alle kanten bijv 10/20 cm over het beton heen laten lopen.
Dat kan een wat dunnere zijn als je met de afwerking inde knoei zou komen. En dan verder niks met beton doen. Hout kan je ook heel sterk maken, ze deden vroeger niet anders tot beton makkelijker en sneller werd.
Maar beton in dit geval, wil je het goed doen, zou betekenen dat je wapening in het bestaande beton moet krijgen, of een stuk daarvan afbreken tot je op wapening zit, die doortrekken en dan nieuw beton gieten, en dan is het ineens wel best veel werk.
 

De moos

  • #3
OK. Aangezien er ook nog vloerverwarming in moet (gaan we nu toch leggen voor de hele vloer) wil ik dus toch graag iets van beton. Aangezien ik aan drie kanten iets vast kan maken (bestaande vloer en muur) denk ik er nu aan om vanaf drie kanten draadijzer aan te brengen. Ook kan ik de multiplex plaat met hoekijzers aan de muur en bestaande vloer vast maken. Afwerking aan de onderkant is niet echt belangrijk. Bovenop moet de vloerverwarming komen met daarop natuursteen. Aangezien we dit nu gaan leggen wil ik dit trapgat meteen meenemen om een mooi geheel te krijgen.
Bedankt voor het meedenken!
 

Azijnpisser

  • #4
Waarom maak je niet een paar liggers van hout, een stuk lewisplaat erop, en dan beton erop?
 

Ralph

  • #5
Een beetje maatvoering is wel handig in dit geval, dan weten we waar we over wat voor gat we praten.

Maar doorgaans boor je gaten 14 mm om de 15 cm zo'n 2 cm (voor het inschalen) van de onderkant vloer en druk je daar torstaven rond 12 mm na het inschalen in. Doe dat rondom het hele gat.

Fiets ff langs een bouwplaats waar betonwerk uitvoeren en vraag daar om een paar afstandhouders. Schaal je plan in en houd er rekening mee dat je schaling weer uit dat gat moet, dus grote platen zal je er mogelijk niet meer uit krijgen.

Torstaven rond 12 mm nemen van voldoende lengte (houd rekening met de laslengte).
Daarop doe je een kruismatje van rond 8mm.
Gooi het gat vol met beton en druk nog een kruismat rond 8 mm onder het beton zo'n 2 cm van boven.
Werk het geheel vlak af en na een week kan je het weer uitschalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu