Trap renoveren - Trap kaal maken

JitskeN

  • #1
Dag klussers!
Nadat ik letterlijk mijn hele huis heb gestript en opgebouwd kom ik aan bij één van de laatste klussen: de trap. Ik had de hoop dat ik de bekleding eraf kon halen en er een vrij oké te lakken trap onder vandaan zou komen. Vergeefse hoop. zie hier de staat. Tot nu toe was alles op te lossen, maar hoe ik dit mooi krijg met een beperkt budget (het liefste lak ik 'm strak af met van die anti-glip strips erop) weet ik echt niet.. Wie weet raad?

DBAB5594-A59D-4C99-929A-47BC8AE9A7EE.JPG
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik weet niet wat je mogelijkheden zijn, maar wat als je hem compleet kaal haalt, opschuren, gaatjes/ deuken plamuren en gewoon aflakken?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Simpel klus(je) hoor als je heel je huis al verbouwd hebt:

Trap kaal maken (tapijt er af)
Lijmresten geheel verwijderen met afbijt en / of verfbrander (verwarmen)
Trap schuren, plamuren, schuren,
Bij ingefreesde trapstrips nu de sleuven frezen, gebruik je plakstrips dan kun je deze stap ovetslaan
Trap 2 x gronden en 2 x lakken met traplak
Voor de laatste laklaag de naadjes en kieren dichtkitten met een anti-crack akrylaatkit en dit een paar dagen laten uitharden.

Link naar video met reclame verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

JitskeN

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties! Ik heb de mogelijkheden van plamuur onderschat :). Ken alleen de lakplamuur, in het filmpje gebruiken ze polyesterplamuur, raden jullie die laatste aan? Kieren tussen beide houtsoorten gaan soms richting de cm. Verder steken mijn treden niet uit, zoals op dat filmpje en meeste trappen wel. Alleen op te lossen door er een nieuwe plank over heen te zetten / dan wel de oude eraf te halen en te vervangen denk ik?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Lakplamuur is eigenlijk uit den boze (of het nu gaat om een kozijn, deur, trap, binnen of buiten). Het is te kwetsbaar en komt snel los. Beter is een polyester plamuur (= 2 componenten) plamuur. Deze zijn sterker en harder, maar kunnen wel de werking van het hout opvangen.

De plamuur breng je voor het schilderen (gronden) of na de eerste grondlaag aan. Maar later zeker niet meer. Vanaf de tweede grondlaag is alles dus al strak en glad en heb je geen plamuur meer nodig.

Voor een strak resultaat ontkom je bijna niet aan 2 x plamuren als het wat grotere oneffenheden zijn, omdat de plamuur tijdens het drogen iets krimpt en dus na uitharden nog een klein deukje / putje geeft. Je kan dit voorkomen door de plamuur er dik op te zetten, maar dat geeft veel nabewerking (krabben, schuren) en mijn ervaring is dat het dan nog niet 100% glad is. Met een tweede keer plamuren (meer een dun filmlaagje) is alles echt strak.

Heb je een foto van de kieren van 1 cm?

Of je traptrede uitsteekt (dat noemen ze de neus van de trede) of niet maakt niet uit. Dat is maar net wat voor soort trap het is en maakt voor het schilderen niet uit. Daar hoef je geen planken (treden) voor te gaan vervangen.
 

JitskeN

  • #6
Dank jullie! Ik ga het eens met twee treden proberen of het wat wordt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu