Transformator tikt, verlichting werkt niet

Rowanvanvlierden

  • #1
Beste vaklui,

Het einde van mijn enorme verbouwing is in zicht en ben volop aan het afwerken.

Heb nu onlangs bij de Hornback een lamp gehaald (5 bolletjes met een G4 connectie) Deze heb ik netjes aangesloten. Toen ik de stroom er weer op zette en de schakelaar aanklikte hoorde ik uit de trafo een tikkend geluid maar helaas geen verlichting.

Nogmaals gekeken of alle draden goed waren aangesloten en het nogmaals geprobeerd, ditmaal weer een tikkend geluid maar geen verlichting. Ik was in gesprek en vergeten de schakelaar terug te zetten en na 30 sec sprong plots het licht aan.

Daarna deed de lamp het eigenlijk vrijwel onmiddelijk. Later deze week kwam ik weer op de kamer en wilde het licht weer aanzetten. Nu hoorde ik weer het tikkende geluid uit de trafo en kreeg wederom geen verlichting.

Rara wat kan dit zijn en wie kan mij helpen?
 

Atmoz

  • #2
Er van uitgaand dat het een elektronische trafo betreft: meestal duidt tikken op een kortsluiting aan de laagspannings- (lampen) kant van de trafo. Als je slechts een lampje aansluit waarvan je duidelijk kunt nagaan of de bedrading in orde is, tikt hij dan nog? Dan ook even een ander lampje proberen.
Als hij nog tikt zou dat op een defect in de trafo kunnen duiden.

Succes, benieuwd wat er aan de hand is.
 

Rowanvanvlierden

  • #3
Heb geprobeerd wat je adviseerde, bij alle lampjes zag de bedrading er nog prima uit. Heb vervolgens alle lampjes stuk voor stuk getest maar enig resultaat bleef uit.

Helaas dus weer een ritje naar de Hornbach voor een defect product.

Bedankt voor je advies!
 

Rowanvanvlierden

  • #4
Ik heb van de week dus besloten de lamp om te gaan ruilen bij Hornbach. Goed en wel in Alblasserdam aangekomen om de lamp om te ruilen kregen we het fijne nieuws dat deze niet meer op voorraad was. Aangezien wij dat weekend graag een nieuwe lamp op wilde gaan hangen besloten we door naar Hornbach Breda te rijden zodat we gelijk een nieuwe kast bij de Ikea aan konden schaffen.

Éénmaal thuis gelijk de lamp monteren van de Hornbach Breda en jawel, precies het zelfde verhaal. Trafo tikt weer, geen verlichting. Toevallig kwam de electriciën dat weekend ook nog wat dingetjes opknappen. We hebben hem er nog eens naar laten kijken, ook hij kwam tot de conclusie... trafo kapot.

Wacht tot nog toe op een telefoontje van de Hornbach hoe nu verder. Ik blijf geen kilometers kapot rijden voor een lamp van 70 euro.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu