Tomado TM-9012 Waterkoker - Slaat niet af

Tonbricoleur

  • #1
Hallo

Tomado TM-9012 Waterkoker - Kookt wel maar slaat niet af
Dus dat is vervelend!

Ik heb de schakelunit losgemaakt en zie niets bijzonders.
Verder begrijp ik niets van de werking van zo'n unit, dus hoop ik hier tips te krijgen. Bovenin de unit zit een blikken schijfje dat niets lijkt te doen, waar is het voor? Het is enigszins roestig / beslagen.

Ik zocht naar het bimetaaltje dat voor het afslaan moet zorgen, dat meen ik gevonden te hebben, het zit onderin, tegen de achterkant van het warmte-element, nietwaar?

Ideeen, iemand?
Bedankt en prettig weekend
 

Rusako

  • #2
Zou U er een foto van kunnen maken ?
 

Tonbricoleur

  • #3
Hallo
Hier is een foto (eigenlijk twee)
Boven: het blikken schijfje
Midden: het bimetaal met daar achter zijn behuizing en een schakelaartje. Dat heb ik uit elkaar gehaald en ziet er ook netjes en op het oog werkend uit.

 

Tonbricoleur

  • #4
Bewerking: ik heb een heteluchtblazer op het bimetaaltje gezet, dat werkt gewoon, dus ook het schakelaartje dat erachter zit. Raadsel wordt groter....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij de waterkoker (ander merk) die ik zelf heb werkt het afslaan niet op temperatuur, maar op stoomdruk. Zodra er voldoende stoom ontstaat wordt een of ander plaatje weggedrukt en daardoor de aan/uit knop (mechanisch) in de uit-stand geduwd.

Of dat bij alle waterkokers zo functioneert weet ik niet.

Wel weet ik, dat als je het deksel van deze (ik bedoel mijn) waterkoker niet (goed) sluit, deze ook niet afslaat, omdat er geen tegendruk ontstaat.

Misschien helpt dit je verder? :wink:
 

Tonbricoleur

  • #6
Ik heb nu een werkende opstelling gemaakt met de 'werkende delen' en een meting gedaan. Bimetaaltje slaat om bij hitte, stroom sluit af van de dompelaar. Keurig dus, alleen als ik de zaak weer monteer, werkt het niet.
Het lijkt alsof de hitte van de dompelaar niet voldoende naar het bimetaaltje uitstraalt.
Zou het helpen als ik er (weer) koelpasta op doe zodat de achterkant van de dompelaar en het bimetaaltje een 'warmtebrug' hebben?
Merci

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als ik de handleiding van het apparaat bekijk, is het bimetaal alleen een droogkookbeveiliging, en zal ie niet reageren als het water normaal kookt, dus 100 graden bereikt. Ik denk toch echt dat je in de verkeerde richting zoekt.
 

Tonbricoleur

  • #8
Tsjing boing!
Tja, daar heb ik nooit aan gedacht.
Maar voor mij —en ik denk voor iedereen— is een waterkoker die niet afslaat een kapotte waterkoker!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Inderdaad! Maar de meeste mensen zullen zo'n apparaat van pakweg 20 euro niet proberen te repareren, maar een nieuwe kopen.

Ik denk trouwens dat dat "blikken schijfje bovenin" het hem moet doen. Als dat roestig is zit ie misschien gewoon vast en kan daarom de schakelaar niet in de uitstand drukken.
 

Tonbricoleur

  • #10
Eureka!
Het schijfje is óók een bimetaal!
Blijkt als ik de heteluchtblazer erop zet.
Dat laat dan inderdaad alles afslaan.

Maar het zit vrij hoog en relatief ver van het hete water. Ik denk daarom dat dit schijfje de beveiliging tegen oververhitting is, en het onderste bimetaaltje de normale afslag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
Gerelateerde onderwerpen
Tomado Contactgrill TM90 Defect

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu