Toiletvloer egaliseren of dikbed tegellijm

Hars73

  • #1
Gisteren het grootste gedeelte van de oude vloertegels uit het toilet verwijderd. Komende week de rest. Daarna moet ik gat in de vloer maken, een sprongbocht plaatsen en dit weer met snelcement vullen.

Nu merkte ik bij het verwijderen van de oude tegeltjes (10x20cm), dat de ondergrond niet echt volledig vlak is. Er zat wel eens een kuiltje van 3-5mm onder een tegel en je ziet nu de voegrandjes nog op het cement een heek klein stukje opstaan (1-2mm denk ik).

Nou ga ik tegels plaatsen van 450x450x9mm. Het is maar een klein oppervlak, dus ik heb 4x een hele en 2x een halve tegel nodig om te leggen.

Nou kan ik 2 dingen doen volgens mij:
1. Vloer zo vlak mogelijk proberen te krijgen door te schuren met een baksteen bijvoorbeeld en/of een staalborstel. Hier krijg ik de opstaande voegrandjes vast wel vlak mee. Vervolgens een voorstrijk opbrengen en daarna tegelen. Zou lijm met een 8mm kam hierbij dan voldoende zijn of heb ik dikbedtegellijm nodig?

2. Vloer ook zo vlak mogelijk proberen te krijgen, een voorstrijk aanbrengen en daarna met een egalisatiemortel een heel dun (het liefst 2-3mm) laagje aanbrengen waardoor er een mooie gladde vloer ontstaat. Dit is echter wel een dure oplossing voor zo'n klein oppervlak, maar levert vermoedelijk wel het beste resultaat.

Wat zou de beste methode zijn, niet gekeken naar kosten, maar naar gemak en resultaat?
Ik moet namelijk ook weer niet te hoog uitkomen. Ik zou eerst over de bestaande tegels heen tegelen, maar dan kom ik boven de drempel uit, vandaar dat ik de tegels weghaal.
 

Sjaan Smit

  • #2
En dan bij die 2de optie een wat kleinere lijmkam nemen neem ik aan??
Optie 2 zal waarschijnlijk fijner werken....
 

Droid

  • #3
Het fijnste werkt als je een vlakke vloer hebt, dat zou egaline betekenen. (optie 2)

Gezien de oppervlakte denk ik dat je met een 8mm kam het kan redden... kost je wat meer tijd dan normaal, maar kan wel.

Probeer wel 'titjes' van de vloer weg te halen (haken/schuren/whatever), die zijn storend bij het leggen van de tegels.
 

Hars73

  • #4
Ik vermoedde zelf ook al wel dat optie 2 beter en makkelijker zal werken, zeker omdat het mijn eerste keer wordt dat ik ga tegelen. En dan op zo'n vlakke vloer inderdaad misschien een 6x6mm kam gebruiken ipv. een 8x8?
 

Sjaan Smit

  • #5
Dat moet kunnen....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou toch minimaal een 8 mm lijmkam gebruiken, zeker bij grote tegels, een maatje groter werkt nog prettiger.
 

Sjaan Smit

  • #7
Als hij niet te hoog uit komt,dan moet hij dat zeker doen.....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Je kan ook een dikbed tegel lijm nemen, dan hoef je niet te egaliseren.
Dar scheelt weer een extra laagje.
Gebruik dan een lijmkam van 10 mm.
Als je de tegel dan in de lijm drukt, hou je hier ongeveer de helft van over.
Wel eerst even de vloer voorstrijken, voordat je begint met tegelen.

Een 6 mm lijmkam is veel te fijn, voor dit formaat tegels.
 

Hars73

  • #9
En met zo'n dikbed tegellijm, daar vang ik ook wel kuiltjes van zo'n 5-6 mm diep en een paar cm in doorsnee mee op? Moet ik die dan gewoon dichtsmeren met lijm?

Ik leg dus voor het eerst tegels, is het dan misschien niet makkelijker om toch voor een egaliseerlaag te gaan?

Alle puntjes en voegrandjes die nu boven het normale oppervlak uitsteken kan ik vermoedelijk wel wegslijpen/schuren/krabben.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als je nooit geen egaline verwerkt hebt, dan gaat dat ook niet zo makkelijk.
Ook creeer je hiermee weer een extra tussenlaag, die weer los kan gaan liggen indien niet goed aangebracht.

En met een dikbed lijm, kun je ook de genoemde kuiltjes opvangen.
Zet dan eerst met de vlakke kant van de spaan de lijm eerst even goed op de ondervloer.
En daarna met de getande kant de lijm doorkammen, en de tegels er in leggen met een schuivende beweging.

Op zich is het niet zo moeilijk hoor, als er een tegel niet goed ligt, wip je deze er meteen weer even uit, en dan doe je wat meer of minder lijm onder de tegel.
 

Hars73

  • #11
Dan moet ik deze week maar even een zak dikbedlijm zien te halen. En een 10mm spaan. Zijn er nog verschillen in kwaliteit qua dikbedlijm (wel/geen flexibele lijm bv.)? Want ik heb op internet al even gezocht, maar kan er maar weinig over vinden qua merken en waar het te krijgen is. Heeft de gemiddelde bouwmarkt dit soort lijm liggen of moet ik naar een speciaalzaak?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Het beste kun je een flexibele dikbed tegel lijm nemen.
Een DHZ/bouwmarkt zaak zal deze niet hebben denk ik, maar een bouwmaterialen handel zeker wel.
 

Hars73

  • #13
Ik heb even gevraagd bij de leverancier van de meeste van mijn badkamerspullen, tegels en waar ik ook al een zak lijm van heb. Het is lijm van M***i, type Keraflex. Volgens hem kon je daarmee maximale lijmdikte van 14mm aanbrengen (al kan ik dat nergens terugvinden). Zou ik dat kunnen gebruiken of heb ik toch echte dikbedlijm nodig?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Met die lijm gaat het ook wel.
Die is ook zeer standvast.
Misschien dat je hem iets dikker aan moet maken (minder water er bij doen)
 

Hars73

  • #15
Ik heb inmiddels een overzicht van eigenschappen van de betreffende lijm gevonden. Lijm krimpt bijna niet, dus die opgevulde gaten zullen ook niet snel hol worden doordat de lijm krimpt denk ik.

Verder staat er dat je dit merk/type lijm niet moet gebruiken bij een benodigde lijmlaag van meer dan 5mm? Dat kan toch bijna niet? Deze lijm is juist bedoeld voor grotere en zwaardere tegels. Ze spreken in hetzelfde overzicht ook over middelgrote tegels met een lijmkam nummer 5 en grote tegels en buitenvloeren een lijmkam nummer 6. Waar zijn die nummers mee te vergelijken? Ik heb vanavond een lijmkam 10x10mm gehaald.

Verbruik is 7,5 tot 8 liter water per 25kg poeder. Als ik aan de lage kant ga zitten (dus 7,5 liter per 25kg), dan heb ik hem zo dik mogelijk binnen de toegestane waardes.

Verder zie ik dat de tegels na 24 uur beloopbaar zijn, maar na 14 dagen ingebruikname mogelijk is? Betekent dat dat je pas na 14 dagen er intensief op mag lopen? Neem aan dat een toilet en badkamer niet intensief gebruik is, als je er twee keer per dag even komt?

Ik zal trouwens als het geheel een beetje klaar is wat foto's neerzetten. Ik kom hier zoveel vragen, dat ik ook een keer zal laten zien wat het resultaat van al jullie hulp is :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu