Toilet weer verstopt, riool vernieuwen?

Klusnerd

  • #1
Hallo, vorig jaar was ons riool verstopt vanuit toilet naar hoofdriool.
Dit is ongeveer een buis van een meter of 2 a 3 in totaal vanuit wc pot naar hoofdriool.Gelukkig zit het toilet aan de zijkant van het huis, zodat de wc buis direct naar buiten leidt.
Vorig jaar hebben we een dag liggen klooien voor alle verstopte rotzooi er uit te krijgen.Nu loopt de wc weer niet snel genoeg door en ben ik aan het denken om de buis te vervangen van WC naar riool.(huis is van 1954).Er zit een opening in het ouwe riool (gresbuis) waar verschillende afvoeren op uitkomen.Nu wil ik een stuk dichter bij toilet ook nog een gat maken in de gresbuis om dichter bij de toilet buis te komen.

Kan je zomaar een gat maken in gresbuis?
En als ik die buis wil vervangen, kan ik dan die oude buis uitkappen of verzakt dan alles?
 

Fiesiekus

  • #2
WAt wil je nou? Eerst een gat maken en dan vervangen? Of andersom? Lijkt me alle-2 niet logisch. Het geheel vervangen en aansluiten op het hoofdriool is de de beste oplossing.
 

Klusnerd

  • #3
Nou het lijkt me duidelijk wat ik wil, heb het zelfs dikgedrukt gemaakt.
Ik wil graag weten of ik een gat (en hoe) kan maken in de gresbuis.
En als 2e wil ik graag weten of je zonder meer de oude buis van wc naar gresbuis kan uitkappen zonder dat het bovenstaande verzakt.
Ik praat hier over paar meter buis waarvan ongeveer 1 a 1.5 meter onder het huis ligt.
Ik ga niet de hele gresbuis naar gemeente riool vervangen (meter of 12), want deze ziet er nog prima uit, maar eerst wil ik weten dmv een gat in gresbuis, zo dicht mogelijk bij toilet, of er niet iets verstopt zit (door verzakking of zo).En daarom wil ik extra gat in gresbuis maken om daar naar te kunnen kijken.Misschien was mijn opmerking van hoofdriool niet helemaal duidelijk (ik bedoelde de gresbuis , niet het gemeentelijk riool).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Een gat in gres buis maken wil haast niet ja een van 4 cm maar de buis gaat Kapot hoe dan ook, en hier gaan wortels in zitten.

Als je zegd weer verstopt ben ik toch wel bang dat hier boom wortels in zitten.
Evt kan je een ontstoppings bedrijf bellen en die met een camera er in gaan en die kunnen precies bepalen wat er is, want het kan ook in het gemeente riool zitten en daar moet gemeente wat aan doen.

Dus net wat @ fiesiekus zegd beste geheel vervangen.

Graaf tot aan de buis en maak gebruik van een stootijzere en kap (splijt)buis in de lengte door zo kan je hem er uithalen,gebruik wel goede hand schoenen want gres is scherper dan scheermes.

Of je graaft hem in zijn tolale diepte uit en pakt hem er uit.
 

Klusnerd

  • #5
Bedankt voor het antwoord.
Het zit niet in gemeente riool.
De verstoppingen zitten vlakbij huis.
Meerdere afvoeren komen op gresbuis uit en daar is niets mee aan de hand.Het zit hem puur in het uiteind waar toilet op uitkomt.En dat is 13 meter van gemeente riool.
Heb zelf wel een waterdichte camera met verlichting (zit zelf in de beveiliging).Misschien kan ik die gebruiken ervoor.
En het is niet mijn bedoeling om die hele 13 meter te vervangen.
De buis ziet er zo nog goed uit en met de andere aansluitingen (wc boven, keuken, badkamer, wasmachine en regenafvoer heb ik geen problemen.Misschien als het nodig is het laatste stuk als dat gaat.
 

Fiesiekus

  • #6
Voor zover mogelijk het laatste deel gresbuis naar toilet weghalen (zie tips v. Henk ) en dan vervangen door PVC 110. Misschien kan je de nieuwe PVC in de oude gresbuis steken, anders zijn er speciale moffen voor die overgang.

Punt is dat een deel onder de woning ligt; het hangt van de constructie daaronder af of dat makkelijk te vervangen is; dat kunt u beter beoordelen dan wij. Foto van de situatie geeft ons misschien een idee?
 

Chemie

  • #7
Regelmatige eens in de zes weken in alle afvoertjes een scheutje vloeiebare onstopper er in dat zorgt dat de leidingen open blijven, ik stuur je wel een PB reclame maken mag niet op dit Forum. :D

Dit is echt een belachelijk antwoord! een chronische verstopping in een 150mm gresbuis los je niet op door regelmatig wat chemische troep door je systeem te mikken!!
Ik wil je vragen om te stoppen in elk topic met pb's te strooien met daarin producten uit eigen toko.

Hulp en advies is welkom maar verkapt adverteren is verboden, graag stoppen hiermee! Moderator
 

Klusnerd

  • #8
Goeie tips, ik ga zo spoedig mogelijk proberen fatsoenlijke foto's te maken.
 

Klusnerd

  • #9
Vandaag de buis proberen op te graven.
Volgens mij ligt de hele buis van het "kijkpunt" tot in het huis in de beton.
Wordt een hels karwei om die buis er uit te krijgen en te vernieuwen.
Ben radeloos nu.
Eerst de zaak maar proberen te ontstoppen, hopelijk krijg ik de wc pot er alleen af.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Is het niet verstandig een aannemer te zoeken die u advies kan geven, ter plaatste bekijken levert waarschijnlijk andere en/of nieuwe gezichtspunten op.
 

Fiesiekus

  • #11
Klusnerd schreef:
Ben radeloos nu.
Niet bij de pakken neerzitten als 't even tegen zit. Voor ieder technisch probleem is een technische oplossing! Foto's?
 

H@ns

  • #12
Normaalgesproken past er in een grespijp wel een pvcbuis!!
Alles wat nu goed ligt en werkt zou ik maar mooi zo laten en waar nodig de boel wegkappen en een stuk pvc er in schuiven om verbindingen te kunnen maken.
 

Klusnerd

  • #13
We hebben met een stuk pvc buis waar we aan de voorkant een haakje aan hebben gemaakt via gat in gresbuis buiten flink gesjord in de buis.
Resultaat was dat we veel rotzooi hebben losgemaakt wat vorige keer toch is blijven zitten waarschijnlijk.Had me ook een rioolontstoppingsveer gekocht en daar ook mee er door heen gedraaid.Voelde niet veel weerstand meer en wc loopt weer prima door.Gelukkig hebben we nu de wc pot er niet van af hoeven te halen.
We hebben ook nog flinke tijd nagespoeld tot er niets meer te zien was van afval.
Dus ik wacht nu toch even af met vernieuwen van buizen etc.
Bedankt voor al jullie reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu