[toilet] betegelen, dubbele wand, etc...

Atmoz

  • #1
Beste medeklussers,

Bij mijn ouders ben ik bezig met het vernieuwen van het toilet. Er komt een dubbele (achter)wand waar het frame v/h hangend toilet achter komt. Deze wand wilde ik van hout gaan maken. Hier komen dan weer tegels op. Mijn vraag is dan ook: welk soort hout kan ik het beste nemen? Is watervaste multiplex (18mm) geschikt hiervoor? Dit in verband met het lijmen v/d tegels, en het eventueel gaan "werken" van het hout met verschillende temperaturen en vochtigheid.

De oude tegels zijn er inmiddels afgehaald. Deze waren met specie vastgezet. De wand is op zich vrij vlak, dus hier zouden eventueel meteen nieuwe tegels (met tegellijm) op gezet kunnen worden. Moeten er eerst sleuven of gaten in de specie worden gemaakt zodat de tegellijm beter houdt? En is dit überhaupt mogelijk op specie?

Alvast bedankt voor de reacties!!

Met vriendelijke groet,

Atmoz
 

BeeTeeWee

  • #2
Watervaste multiplex 18mm is een prima materiaal voor je toiletframe-bekleding.

Ik zou de afgebikte muren alleen even voorstrijken. Als de muur verder goed vlak is kun je kleine oneffenheden wel oplossen met de tegellijm.

Een emmertje tegelpasta werkt overigens ook erg prettig, daar kun je sneller mee beginnen en ophouden. Je hoeft niet steeds eerst een hoeveelheid aan te maken en je hebt na afloop niet zoveel schoon te maken. Het is altijd meteen gebruiksklaar op de goede dikte, tegels zakken niet uit...ik ben helemaal van de poederlijm afgestapt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik ben niet zo'n fan tegellijm op pastabasis maar voor wanden kan het wel.
De tegels op de vloer met tegellijm op poederbasis leggen.
 

Atmoz

  • #4
Bedankt voor de antwoorden mensen!

Nog een kleine vraag met betrekking tot de wandtegels.
Ik heb daarvoor even snel 3 foto's gemaakt om wat meer duidelijkheid te verschaffen:







Kunnen jullie aan de hand v/d foto's vertellen of we deze specie eerst moeten weghalen? Of kan hier direct op gelijmd worden? Zoals je kunt zien laten sommige stukken al een beetje los. De wat kleinere gaatjes worden opgevuld met een filler om er vervolgens (op gelijke dikte) tegellijm op te doen.

Wederom alvast bedankt voor de reacties!!

Mvg, Atmoz
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Alles wat los zit moet er af, de grotere gaten pleisteren met specie, voor kleine gaatjes kunt u tegellijm of iets anders gebruiken.
Met tegellijm kunt u verschillen in de oppervlakte tot ongeveer 3 mm opvangen.
 

Atmoz

  • #6
Dank voor je antwoord(en) Jan.
Waarschijnlijk ben ik jonger dan jou, dus "u" is zeker niet nodig ;)

Met vriendelijke groet,

Atmoz
 

Atmoz

  • #7
Over het toilet heb ik nog een vraag. Ik hoop dat ik de "etc" in de topictitel daarvoor kan inzetten :oops:

De afvoerbuis van 110 mm komt onder een hoek van 45 graden naar buiten. We willen buiten niets zien van de buis, daarom gaan we schuin door de fundering naar buiten. De hoofdrioolbuis loopt op ca 75 cm van het huis en ligt ook ong 75 cm diep. Wat kan ik nu het beste doen, schuin onder 45 graden vanuit het toilet naar de hoofdbuis toe, of direct buiten het fundament loodrecht naar beneden en met 2 45 graden bochten naar het horizontale stuk? Ergens op dit traject moet ik ook nog een plek vinden om de afvoer van het wasbakje aan te brengen.
Moet ik met deze aansluiting nog rekening houden met beluchting van de buis? Zoja, kan dit dan vanuit de spouw, of geeft dit stankoverlast?

Als deze vraag opgesplitst moet worden naar "Badkamer, waterleiding en afvoer" dan zet ik hem daar wel neer...

In ieder geval bedank weer.

Met vr gr,

Atmoz
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu