Toevoegen warm water via leidingen op dak

Wingman

  • #1
Heeft er iemand ervaring met het aankoppelen van een bijkomende warmwaterleiding op het warmwaternet? Ik heb dit reeds gezien met als doel het verwarmen van een zwembad.

Boven op een dak wordt een zwarte waterleidingdarm afgerold, de zon warmt dit water op, en ik zou deze dan bijkoppelen aan het bestaande warmwaternet in huis.

Ook zou ik er een kraan tussenplaatsen om het geheel af te sluiten bij niet zonnig weer omdat anders het water in deze leiding mee moet worden verwarmd door bv de warmwaterboiler.

Is dit een goed en haalbaar idee ?
 

W en d

  • #2
Zo eenvoudig ligt dat niet, je moet namelijk een zonneboiler hebben hiervoor, want het water dat op dak loopt is geen drinkwater. Dit water gaat langs een warmtewisselaar via een pomp, dat je drinkwater weer opwarmt, en mocht de opbrengst op bepaalde momenten te laag zijn moet dus ook de cv ketel je drinkwater nog bij verwarmen.

Het is al met al een heel complex systeem en heel kostbaar ook.
Kijk maar eens bijv. bij atag zonnegascombi"s
 

Marsepein

  • #3
Wingman schreef:
Is dit een goed en haalbaar idee ?
Volgens mij niet. Legionella is het grootste probleem waarom het niet kan. Zeker als er er ook een kraan tussenzet. Ik denk zelfs dat het niet mag voor drinkwater.
 

Chathanky

  • #4
Legionella is niet het probleem, het water wordt altijd voor het de kraan uitstroomt naverwarmd. Met een dergelijk systeem moet je wel zorgen dat het water niet gaat koken of in de winter bevriezen, dus is het niet zo simpel om het zo even aan te koppelen.

Je kunt beter kiezen voor een compleet systeem en zelf monteren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Laat dit aan de specialisten over.

Er is zijn systemen die wel rechtstreeks het drinkwater door de collector sturen, dit is een tube colectoren gevuld met alcohol En wordt niet heter dan 80 graden omdat het proces vanzelf stopt bij die temperatuur.
Dit systeem is in de winter ook in staat om warmte te produceren zelfs bij minder zonnige dagen.
Het voorraadvat is zit in de collector verwerkt dus is ruimtebesparend. Je dakconstructie moet dan wel sterk genoeg zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Legionella kan wel een probleem zijn, bij een zeer warme periode kan de temperatuur in de leiding zodanig oplopen dat naverwarming niet meer optreedt, in de periode van langzame verwarming van het water tiert de legionellabacterie welig en wordt niet voldoende teniet gedaan door de eventule naverwarming.

Neem geen risico hiermee.
 

Chathanky

  • #6
Bij een zeer warme periode zal de zonneboiler vol op z`n werk doen en zal de temperatuur van de boiler hoog genoeg zijn.

Een zonneboiler regeling zorgt er sowieso voor dat voordat het tapwater altijd minimaal 60 graden verwarmd wordt ook al is de aanvoer temperatuur 40 graden.

Er moet wel voor een goede boiler regeling gezorgd worden en de cv ketel moet geschikt zijn voor naverwarming.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij een zonneboiler zou je gelijk hebben, de TS heeft het helaas niet over een zonneboiler maar over een bestaande warmwatervoorziening.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu