Tocht en onbehaaglijk in huiskamer. Tips nodig!

Pookster

  • #1
Ik heb hier al eerdere posts aan gewijd, maar tot op heden is er helaas geen verbetering opgetreden.

De situatie is als volgt. We wonen in een tussenwoning waar we in de winter beneden zowel overdag als in de avond last hebben van kou, tocht en dus een onbehaaglijk gevoel. De woning is van 1978 met beneden dubbelglas. Boven is alles nog enkel glas. Het dubbelglas is niet lek en de kit lijkt goed te zitten. Hieronder een plattegrond van de benedenverdieping.


Het zijn verticale designradiatoren met voldoende capaciteit voor de gehele ruimte.

Inmiddels hebben we de vloer aan de onderkant laten isoleren met pur. We merken dit zeker maar de tocht is hiermee niet opgelost.

De buren, die nog gewoon radiatoren onder de ramen hebben, ervaren hetzelfde. Ook zij hebben last van tocht. Nu is er wel sprake van grote koudeval vanaf de ramen, maar dit lijkt niet opgelost te worden door het terugplaatsen van de radiatoren onder de ramen, omdat de buren ook nog gewoon last hebben van de tocht.

In de avond hebben we de gordijnen dicht. Deze gordijnen lopen van het plafond tot ongeveer 1cm boven de vloer. Echter voelen we af en toe toch nog een tocht op 1 meter boven de vloer.

Ik wordt er een beetje moedeloos van omdat ik er niet de vinger op kan leggen. Ik zie zelf nog de volgende mogelijkheden:

1) De gevel is niet voldoende geïsoleerd waardoor er veel kou vanaf de muur de kamer in komt en daardoor zorgt voor een tocht. Zou gevelisolatie hier dus een oplossing zijn?
2) De tocht komt door de trek van boven omdat daar nog enkel glas zit en dus veel kouder is. Hierbij moet ik wel aangeven dat ik tochtstrips bij de deur van de kamer naar de hal heb geplaatst. Ik voel bij deze deur dan ook geen koude lucht naar binnen stromen. Zou het plaatsen van dubbelglas boven hier dus een oplossing zijn?

Ik hoop dat iemand me wat suggesties kan doen. Ook al is het een tip om contact op te nemen met een bepaald bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Stuur me in dat geval gewoon een pb.
 

Kacheltje

  • #2
Tocht komt toch het meest van kieren en gaten in de woning of door temperatuurverschillen in huis.
Daar zal je het dan in moeten zoeken.
Ook al lijkt het soms dat hang en sluitwerk goed afdichten vaak veroorzaken kleine kieren dan alsnog voor het onbehagelijke gevoel.

laatst heb ik zelf nog wat kunnen vinden met een warmtebeeldcamera. Na dat verholpen te hebben was het verschil goed merkbaar.
 

Bernhard

  • #3
Het behagelijkheids gevoel is goed als de gemiddelde oppervlakte temperatuur ca 18grd is. Om deze gemiddelde temperatuur te bepalen moet een berekening gemaakt worden.
Hiervoor zijn nodig:
- m2 van de vloer
- m2 van het plafond
- m2 binnenmuren
- m2 binnenmuren naar de buren
- m2 buitenmuren
- m2 ramen
- de verschillende wandtemperaturen van alle opervlakken
- m2 van de radiatoren en de gemiddelde temperatuur bij maximale belasting, dit is de radiatortemperatuur bij -10grd.
De oppervlakken vermenigvuldigen met zijn temperatuur en alles optellen en dan delen door het totaal aan m2.
de uitkomst moet dan gelijk of hoger zijn dan de 18grd. Als de gemiddelde temp lager is dan 18grd moet het front oppervlak van de radiatoren worden vergroot.
in jou geval zal dat zeker het geval zijn. Er kan ook nog een afwijking op de radiatoren zijn. Als de flow over de radiatoren te laag is zal de radiator aan de bovenkant erg warm zijn en onder niet. De radiator zal in deze situatie de lucht aan de bovenzijde meer verwarmen en dat zal meer luchtcirculatie veroorzaken.
Ik zal nog een lijst maken met de temperaturen van de wanden etc. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #4
Hier de lijst:
- buitenmuur 12.5grd
- binmuur 17.5
- binmuur buren 15
- glas thermopane(dubbel glas)8
- isoglas++ 14
- vloer 16
- plafond 18.5
- radiator 80
- spouwmuur geïsoleerd 18.
mvgr bernhard
 

Pookster

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. ga ermee aan de slag!

Een warmtecamera wordt wat lastig. Die krengen zijn erg duur in de huur. Volgende week een infrarood temperatuurmeter bij de lidl. Die gebruik ik maar voor meten van opp.temp
 

Pookster

  • #6
@Bernhard: nog een vraag voordat ik de metingen ga doen. Je geeft aan dat het waarschijnlijk aan het front oppervlak van de radiatoren ligt. Maar hoe rijmt dat met de tocht die de buren ook ervaren. Zij hebben nog de originele ledenradiatoren.
 

Bernhard

  • #7
De tocht kan ontstaan door kieren in de constructie en door een lage oppervlakte temperatuur. Een muur met lage temp kan komen door een lek in de spouw. Dan ontstaat er in de spouw een hoge luchtstroom en een groot warmteverlies. mvgr bernhard
 

Pookster

  • #8
Ik heb op verschillende plekken in de benedenverdieping de temp gemeten. Deze heb ik in onderstaand kaartje gezet. Ik heb de meting om 17:00 gedaan

- De zwarte getallen: eerste getal is gemeten op een meter hoogte. Tweede getal op ongeveer 2 meter hoogte
- Rode getallen zijn vloer(vl) en plafond(pl) temperaturen.
- De temp van de ramen is ongeveer 13



De volgende zaken vallen mij op

- lage temperaturen aan de onderkant rechtsvoor in de hoek. Twee jaar geleden is hier lekkage aan de buitengevel geweest doordat een regenpijp kapot is gegaan. Ik vermoed dat de isolatie hier zeiknat is

- De muur achter de keuken geeft veel hogere temperaturen. Dit komt waarschijnlijk door de apparaten die in de keuken tegen die muur staan. Tegen deze muur hangt ook de thermostaat. Dit is dus een eerste ding wat ik ga doen, de thermostaat verplaatsen.

- De vloertemperatuur in de gang is veel lager. Nu weet ik dat het veel kouder in de gang is omdat we boven enkele beglazing hebben en de voordeur ook enkel glas is.

----

Naar mijn mening komt de temperatuur in de kamer niet overeen met de temperatuur die de thermostaat aangeeft, doordat deze aan de warme muur hangt. Echter, het verplaatsen van de thermostaat zal niet het tocht probleem oplossen.

Kan de tocht worden veroorzaakt doordat er grote temperatuurverschillen op een aantal plaatsen aanwezig is. De gang is dus veel kouder. Al moet ik wel zeggen dat ik weinig tocht direct bij de deur naar de gang merk. Ik heb hier dan ook tochtstrippen. Daarnaast is er dus een klein stuk muur wat erg koud is en een grote wand die weer veel warmer is dan de rest.
 

Pookster

  • #9
Ik moet er ook nog bij opmerken dat de temperaturen wat hoger uitvallen doordat de radiator net was aangeslagen. De verschillen blijven echter wel hetzelfde.
 

Kacheltje

  • #10
Heb je de ramen met een infraroodthermometer gemeten?
Zo ja klopt deze waarde niet. Ramen en spiegelende vlakken geven een onbetrouwbare meting met IR.
 

Pookster

  • #11
Inderdaad. Had ook al wel het idee dat die waarden niet klopten. Waar zou ik die mee kunnen meten?
 

Kacheltje

  • #12
Een contactthermometer dan wel een goeie. :wink:
Wat ook kan is een zwart stukje tape op het glas plakken en dat meten.

Let ook op de afstand van meten, hoe verder de afstand hoe groter het meetgebied. Probeer voor een spotmeting altijd zo dichtbij mogelijk te meten, anders neem je het gemiddelde van een groot vlak en dat is niet altijd wenselijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Heb ik het gemist? Ik zou ook het vermogen en de afmetingen van die twee radiatoren vermelden. Als niet specialist vind ik die opstelling ook niet ideaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu