Tocht en harde wind in afzuigkanaal en schoorsteenkanaal

Hdg123

  • #1
Beste Klusser,

Ik ben absoluut geen klusser en heb dus jullie advies nodig.
We hebben een tocht en hard windgeluid uit zowel het afzuigkanaal als de schoorsteen van de openhaard.

De afzuigmotor zit op het uiteinde van de pijp op het dak en boven de inductieplaat zit alleen een RVS kap die verder niets doet behalve dan de kookluchten netjes naar boven geleiden. Ik moet zeggen dat het afzuigen goed werkt. Het probleem is alleen dat er erg veel tocht uit het gat komt en ook een hard geluid van de wind.

Hetzelfde geldt voor het geluid uit het kanaal van de openhaard. Deze kan ik wel dichtmaken met een klep die bij de openhaard zit maar ik hou wel veel geluid en iets minder tocht.

Hoe kunnen we beiden problemen oplossen? Zelf dacht ik eerst aan een normale afzuigkap plaatsen boven de inductieplaat zodat het gat niet open zit en dus iets minder tocht maar ik lees op het internet dat andere mensen ook mijn probleem hebben en die hebben al een normale afzuigkap.

Ik lees nu over terugslagkeppen, coltkappen en trekkappen. Zo'n terugslagkelp ziet er uit als een oplossing door deze in het kanaal te plaatsen. Het kanaal is volgens mij 150mm. Dus zo iets:



Wat denken jullie dat ons zowel van de tocht als het windgeluid kan afhelpen of in ieder geval verminderen en toch een goede doorvoer houden?
 

Gerrit

  • #2
Het windgeluid zal volgens mij niet veel minder worden.
De klep zal zo moeten worden geplaatst dat de lucht kan worden afgezogen. Omdat de wind vaak zuigt in de schoorsteen en er niet in blaast, betwijfel ik het nut van zo'n klep.
Voor de tocht zal hij zeker helpen, maar bij harde wind.......??

Wacht de mening van de echte deskundigen eens af.
 

Hdg123

  • #3
Deze persoon verwees mijn vraag naar deze groep. Dus ik ben nog steeds benieuwd of er een oplossing voor mijn probleem is. Dus geen toch en geen geluid.
 

Hdg123

  • #4
Deze persoon verwees mijn vraag naar deze groep. Dus ik ben nog steeds benieuwd of er een oplossing voor mijn probleem is. Dus geen tocht en geen geluid.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Als een klep niet goed sluit, en dat doen de meesten niet, kan het geluid zelfs nog verergeren doordat je meer lucht bij een smalle rand langs haalt. wat soms kan helpen is een stuk schuimrubber wat er stijf in gedrukt wordt, met een touwtje eraan zodat je hem niet vergeet als je gaat stoken.die klep op de foto zal waarschijnlijk meer voor in de afzuigkap bedoeld zijn.
 

Hdg123

  • #6
Mm klinkt niet als een ideale oplossing...
 

Wouts

  • #7
Kanaal boven op het dak veranderen en een kanaaldemper plaatsen? Wordt normaal gesproken vaak bij rookgasventilatoren gebruikt. Hierbij moet je wel opletten dat het kanaal niet vernauwd wordt.

Of dit een oplossing is durf ik niet met zekerheid te zeggen, in combinatie met een rookgasventilator werken deze echter goed. Het is wel vrij prijzig.
 

Hdg123

  • #8
Zo iets? debietregelaar-geluidsdemper-125mm
Kan dit zowel voor afzuigkanaal als openhaardkanaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mogelijk dat er een beperkende factor is voor een goede trek van de schoorsteen, laat een kachelspecialist of schoorsteenveger kijken of de condities rondom de schoorsteen goed zijn, een paar hoge bomen of een hoog gebouw naast uw woning kan voldoende zijn om terugslag te veroorzaken.

Misschien dat een trekkap of coltkap het geluid kan verminderen of weghalen en de trek verbetert.
 

Hdg123

  • #10
Bedankt Jan. Ik zal direct iemand contacten. Kan zo'n colt of trekkap ook op een afzuigkanaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ja, vraag de leverancier om advies, de ene kap is er beter geschikt voor dan de andere.
 

Wouts

  • #12
Hdg123 schreef:
Zo iets? debietregelaar-geluidsdemper-125mm
Kan dit zowel voor afzuigkanaal als openhaardkanaal?
Alleen voor het afzuigkanaal!!! Ik heb ze hier ook liggen en zou ze nooit in een haardkanaal steken - beetje brandgevaarlijk en je vernauwd het kanaal. Bij normale afzuiging is dit (meestal) niet gevaarlijk - bij een openhaard komen er waarschijnlijk schadelijke rookgassen schadelijke je woonkamer in door de vernauwing.

Een specialist raadplegen kan natuurlijk nooit kwaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu