Tocht door lichtkoepel woonkamer

Michiel79

  • #1
Beste allemaal,

In onze uitbouw hebben wij een dubbelwandige lichtkoepel van 2.20 x 1.20 meter.

Vorige week stond ik op het platte dak om de ramen even te lappen en toen constateerde ik dat er een strookje witte band uit de koepel stak. Het is een band strookje van 12mm breed en 4mm dik. Dit materiaal zit rondom onze lichtkoepel onder het kunststof. Een strook van 1 meter heb ik losgehaald omdat het niet meer vast zat.

Ik heb de aannemer geinformeerd maar die is nog enkele weken op vakantie. Sinds gisteravond met de harde wind voelden wij enorme tocht in de woonkamer. Ik ben op een trappetje gaan staan en precies waar die 1 meter strook zat giert de wind de woonkamer binnen.

Wie kan mij vertellen wat dit voor tocht/isolatieband is? Lijkt een beetje op foam, erg zacht en zeer breekbaar. Wij hebben nu tijdelijk de koepel aan de binnenkant afgeplakt om de tocht te verminderen.

Op de foto zie je 2 banden, 1 smalle die losgekomen is maar je ziet op de foto ook nog een bredere witte band....geen idee wat dit is?

Wie kan ons helpen wat voor band/strip dit is? Lijkt me een koud kunstje om de koepel los te halen maar ik moet wel de juiste spullen terugplaatsen :mrgreen:

Dank!

Dank!

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Die smalle witte lijkt op glasband.
Je kunt die ook vervangen door cocoband, die sluit wat beter af als glasband.
 

Michiel79

  • #3
Beste Peter,

Bedankt voor je antwoord. Toevallig las ik net ook iets over glasband. Ergens anders lees ik weer iets over PE-isolatieband.

Glasband zoals bij de koepel heeft wel als functie om het te isoleren en tocht tegen te gaan?

Groet
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Die glasband is inderdaad als afdichting bedoeld.
Maar die is volgens mij extra aangebracht.
Dus die zou ik vervangen door cocoband.

Cocoband zet beter uit, en sluit dus beter aan op alles.
 

Michiel79

  • #5
Dan is cocoband misschien een goed alternatief.

Ik wil alleen niet voor verrassingen komen te staan als wij de lichtstraat eraf halen. Het is voor mij een groot raadsel wat die andere witte strook is.

Misschien als we de koepel loshalen (met goed weer) dan komt die andere witte band ook los en zal dan ook vervangen moeten worden. Dan heb ik dus cocoband of glasband nodig en dat andere wat eronder zit.

Wie kan mij de laatste vraagstelling beantwoorden? Wat is die andere witte strook op de foto's?
 

Lichtkoepel

  • #6
Michiel,

De witte band zoals afgebeeld op jouw foto dient als afdichting tussen de koepel en de opstand. Onder invloed van met name zonlicht verweert deze na verloop van tijd en het is daarom goed deze ieder jaar even te inspecteren en om de paar jaar, zodra je tocht voelt, te vervangen. Het ontwerp van de geschroefde koepel dateert uit de jaren '60 -'70 waarin nog niemand stil stond bij isolatiewaarde en langs dit type lichtkoepels ontsnapt jaarlijks voor een 'kapitaal' aan warmte.
 

Janderman

  • #7
Ik haal dit topic aan, omdat ik met dezelfde kwestie zit en een vraag hierover heb.

De oude "versleten" witte glasband is zowel op de opstand als op de lichtkoepel geplakt. Dus de afdichtingstape raakt elkaar (2 lagen)

Cocoband is een stuk dikker, maar moet je dan ook dubbel (opstand + koepel) plakken of volstaat 1 laag (alleen opstand) ?

Welke breedte van band adviseert u?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is er geen origineel band te koop. Die twee lagen band doen ze niet voor niets lijkt mij.
Kunststoffen samendrukken dan krijg je toch een bepaalde spanning in de lichtkoepel.
 

Janderman

  • #9
Inmiddels ben ik na contact met de producent v.d. lichtkoepel heel wat wijzer geworden. Allereerst staan er veel onjuistheden in bovenstaande reacties, zo is cocoband / schuimband / compriband totaal ongeschikt voor deze klus.
Topicstarter heeft foto gemaakt van 2 witte banden.
De bovenste witte band is een dubbelzijdig tape dat tussen de schalen is geplakt.
De loszittende witte band is een enkelzijdig tape onder de lichtkoepel is geplakt. Alleen deze enkelzijde band zit dus tussen de opstand en de lichtkoepel (geen 2 lagen op elkaar). Zowel bij TS als bij mij is juist deze verschoven/gekrompen en op sommige plekken zelfs verdwenen.
In de bijlage is geel gearceerd te zien wat de afmetingen zijn van deze dichtingsbanden.
Het product komt uit België en is te bestellen via Koninklijke J*******l in Nederland.
Gezien er weinig informatie te vinden is over dit probleem, deel ik het bij deze voor de geïnteresseerde
Screenshot 2022-05-23 14.18.11.png
.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Greatold87

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu