Toch nog even bevriezen van waterstandleidingen

Tirak

  • #1
Zie foto. Twee standleidingen . Koud water 28 mm en warm water 22mm. De aftakkingen zijn de aanvoer voor een deel vd natte groep. Wastafel, bad en 2 maal toilet. We zitten in dit complex met een monopolist als loodgieter en de man vraagt 600 euro ex materiaal en btw voor het naar beneden omzetten van de twee 15 mm leidingen tot aan de afsluiters. Ook moeten bij de afsluiting 2 torens worden afgesloten maal ong 60 appartementen.
Twee maal twee 15 mm kniekoppelingen.

Nu heb ik ooit in een hotel een pomp laten vervangen in de cv ketel en de installateur heeft gekozen voor bevriezen. Leidingen hoefden niet leeg en dus was de kou slechts een uur. Het duurde nl ong een uur voor de 22 mm leidingen links en rechts vd pomp bevroren waren. Het was een kwestie van een paar minuten en de nieuwe pomp was geplaatst met slechts enkele druppels lekwater.

Hier betreft het een koud en warm water leiding. De warmwaterleiding is stadsverwarming. Erg heet. Is het bevriezen van een deel vd 15 mm warmwaterpijp direct naast de standpijp een optie? Ik denk dat de standleiding niets wordt ivm rondpompen van het water. De druk komt van een hydrofoor. Situatie is op de derde etage en er zijn 6 etages. Koud water leiding lijkt me geen probleem overigens. Kan iemand mij hierin adviseren?? In beide gevallen kan de prop er niet uitschieten omdat ik na de bocht in de beide 15mm pijpen pas een knie zal plaatsen. De verf is van te voren af te bijten of te krabben. En ik plaats natuurlijk in één keer een nieuw deel met nieuwe afsluiter. Dus afdraaien en plaatsen. 5 minuten werk. De prop zal toch wel een paar minuten houden bij de warmwaterleiding? Mvg. Tirak
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Normaliter heb je huis afsluiter er in zitten

Warme leiding MET circulatie kun je vergeten, kom je niet tegen aan gevroren.
Op geen enkele wijze.
Koud stilstaand en warm stilstaand lukt wel.

Succes.

Je hebt toch kranen er in wat is dan het probleem?
Voor de meter is voor de verhuurder dus moet hij er zorg voor dragen dat het gebeurt.
Tenminste, normaliter is dat het geval.
 

Tirak

  • #3
Aan Obelix2:
ten eerste is het een koopcomplex en dus een koopappartement En dus zijn de standleidingen tot aan de afsluiters bij elk appartement van de VVE. Echter de 15mm leidingen met afsluiters van die VVE zitten op een ongelukkige plek. Ze moeten zo direct mogelijk naast de standleiding naar beneden en dan naar rechts tot onder het bad, wat rechts staat en daar kunnen ze weer aangesloten op de bestaande leidingen. Alles houdt verband met het plaatsen van een badmeubel voor mijn huurders. De wastafel gaat weg, de hele badkamer wordt verbouwd. Dus de vraag: je hebt toch kranen, wat is het probleem. Er is inderdaad geen probleem, maar ik kan moeilijk een kast over kranen en meetapparatuur plaatsen en mag ook geen kast voor of over deze VVE afsluiters plaatsen...vandaar.

En inderdaad is voor de afsluiters voor de verhuurder in geval van huur, in dit geval dus voor de VVE. Maar dit is niet een reparatie na klacht oid en dus niet noodzakelijk, daarom komt de rekening voor mij. Maar je hebt mijn vermoeden wel beantwoord. Bij constant doorstromen van de warmwaterleiding had ik al mijn vrees dat dat wel eens lastig kon worden. Dus bedankt voor de bevestiging. Mvg. Tirak
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Ik ben persoonlijk ook huiverig voor het bevriezen van koperen leidingen, zeker als ze al wat ouder zijn.
Heb je weleens een gescheurde koperen waterleiding bekeken 's winters?
CV leidingen (dikwandig) bevries ik regelmatig maar als er circulatie is kun je het zeker vergeten.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Ik zie op het eerste oog geen circulatie leiding.
Maar ook al zit die er niet, het is vragen om ellende om zo te gaan vriezen.
Als je niet bij de hoofdafsluiter kan komen, mocht er iets mis gaan, en denk aan de ellende die je gaat krijgen met de VVe, als het misgaat. De schade zal dan op jouw worden verhaald.
Dus of het meubel desnoods met een Luik maken, zodat de meter en afsluiters bereikbaar zijn, of het laten uitvoeren door de loodgieter.

Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu