Timmerpanelen of vloerdelen voor trapbekleding

Jes303

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een onbeklede trap in mijn huis, deze is gemaakt van een soort underlayment of soortgelijk hout (vrij lelijk dus). In de rest van het huis ligt eiken parket.

Ik zou het liefst het (gelakt) eikenparket ook op de trap leggen, maar dit parket bestaat uit smalle stroken die in elkaar geklikt moeten worden, en de traptreden zijn dieper waardoor ik veel moet gaan zaggen en naden krijg.

Nu overweeg ik om grenen of beuken timmerpanelen te leggen, en deze te lakken en te polishen. Is dit qua materiaalsoort, degelijkheid, onderhoud en constructiemogelijkheden aan te raden?

18 mm timmerpanelen is wel vrij dik, dus een twijfelpunt. Ik weet niet of er ook eiken timmerpanelen in omloop zijn (ben ze nog niet tegengekomen), omdat deze nog beter aansluiten bij het parket.

Ik heb de topic Draaitrap bekleden met hardhout gelezen en heb wel een beeld gekregen waar ik qua constructie mee rekening moet houden.
 

Kees61

  • #2
Jes303 schreef:
Ik zou het liefst het (gelakt) eikenparket ook op de trap leggen, maar dit parket bestaat uit smalle stroken die in elkaar geklikt moeten worden, en de traptreden zijn dieper waardoor ik veel moet gaan zaggen en naden krijg.
Die beuken panelen hebben ook naden want ze zijn van latten gemaakt. Je moet ze ook zagen. Waarom lijm je niet een paar eiken delen aan elkaar? Dan krijg je ook een soort "timmer"panelen om treden en stootborden uit te zagen. Dan heb je ook minder kleurafwijking dan wanneer je een andere houtsoort neemt.
Jes303 schreef:
18 mm timmerpanelen is wel vrij dik, dus een twijfelpunt.
Je merkt dat aleen bij de eerste en de laatste trede. Als je de trede een klein stukje over de stootborden laat steken dan kan je de voorkant afronden en is het meteen mooi afgewerkt.
Misschien moet je nog wel zorgen voor een anti slip, bijvoorbeeld een rubber pees in de trede maken, want als je op je sokken de trap afloopt mag je niet uitglijden. Er zijn ook wel aluminium profielen voor te koop maar dat is minder fraai.
Met 18 mm dikte heb je wat constructie mogelijkheden.
 

H@ns

  • #3
Mijn ervaring met (goedkope) timmerpanelen is dat deze bizar slecht gelijmd zijn. Verder is het vanwege de samenstelling uit verschillende stukken hout (brede ringen, smalle ringen, reactiehout, scheve draad, etc.) totaal onvoorspelbaar hoe ze gaan werken.

Het beste is om ze zelf te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Raamluiken van houten timmerpanelen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu