Tikkend/lekkage-achtig geluid

Fry35

  • #1
Hallo,

Ik zit met een vreemd (voor mij dan ;-) probleem.

Sinds kort hoor ik als ik in de keuken water laat weglopen (gootsteen of afwasmachine) een tikkend geluid dat klinkt als gedruppel van water. Een lekkage klinkt logisch, echter, het geluid komt van hoog BOVEN in de keuken achter een valse muur.

De gipsplaten van de valse muur worden niet nat, dus ik vermoed en hoop vooral dat het geen lekkage is. Wel is het zo dat als de bovenburen (woon in een appartement) water laten weglopen ik ook weer dat tikkende geluid hoor.

Zij hebben wel onlangs de keuken laten verbouwen. Het rare is dat zij een aparte afvoerbuis hebben dus het klopt niet dat het geluid ontstaat als zowel ik als zij water weg laten lopen. Hopelijk heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn en hoe ik het probleem kan lokaliseren zonder die muur weg te halen?
bedankt alvast!

Steven
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat tikken kan verschillende oorzaken hebben.
Een lekkende kraan, een inlaatcombinatie van een (close-in)boiler of een combiketel, de condensafvoer van een c.v. ketel, een lekje in de waterleiding of een lekkende vlotter van een toilet.
Het zou ook nog de werking van een warmwaterleiding kunnen zijn.

Een lekkende waterleiding is gauw te controleren door de watermeter bij te houden, en een tijdje geen water te tappen, voor de rest is het een kwestie van alle mogelijkheden nalopen.
 

Pepjo

  • #3
Ik heb dat ook wel eens gehad : dat bleek bij mij uit een afvoer te komen die uitzette als ik warm water weg liet lopen.

Er kwam geen lekkage bij te pas, dus ik heb het maar zo gelaten.
 

Fry35

  • #4
Vreemde is dat het dus ook bij de afvoer van koud water is...... :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Hoeveel tijd zit er tussen begin en einde van het tikken ?
 

Fry35

  • #6
Het tikken begint vrijwel direct na het laten weglopen van water. Het tikkend geluid is dan ook heel snel achter elkaar. Het gaat +/- 10 seconden door nadat het laatste water is weggelopen waarbij het steeds langzamer wordt....
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Als je het echt wil weten zit er niks anders op om de loop van de leiding na te gaan en te controleren op lekkage. Wat zit er onder jouw appartement? Kan je de plint onder je keukenkastje verwijderen en er onder kijken?
 

Fry35

  • #8
Helaas heb ik vier jaar geleden alle leidingen weggewerkt achter een muur van gipsplaten. Maar wat ik al eerder schreef: het tikkend geluid zit bovenin (dus bovenin de leiding anderhalve meter boven de afvoer), dus daaruit haalde ik de hoop dat het geen lekkage is. Maar het is dus vreemd dat het geluid zowel ontstaat als ik als mijn bovenburen water laten weglopen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Expansie geluid.

Je hebt een stijgleiding te stevig in de beugels zitten.Je hebt er waarschijnlijk ook geen expansie mof tussen zitten.

Zodra je water laat weglopen gaat de buis krimpen of uitzetten en tikt dan door de beugel omhoog of naar beneden.
 

Markus

  • #10
Ik heb hier thuis hetzelfde als de douche (boven de keuken) wordt aangezet. Ook hier begint het tikken redelijk snel en gaat dan steeds langzamer en het weer stopt. Omdat ik wel makkelijk op lekkage kan controleren en dit natuurlijk heb gedaan zonder iets te vinden. Mijn conclusie was dus ook dat het waarschijnlijk het uitzetten is van de warmwaterleiding dan wel de afvoer.
 

Fry35

  • #11
Aha, dus of een stijgleiding die te krap in de beugels zit of inderdaad uitzetten van de gewone leiding. Nu kom ik ergens :-)! BLijft alleen wel raar dat het ineens zomaar na een paar jaar ontstaan is? Ennnuhhh...ik vrees het antwoord al: enige oplossing is om ter plekke te leiding losser in de beugel te monteren ofwel breken van mijn muur :-( ?
 

Markus

  • #12
Het kan ook wel iets te doen hebben met de nieuwe keuken van de buren als ik uw verhaal hoor. Hoe en waarom weet ik niet maar het zou verklaren waarom het opeens is ontstaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Tja het is dat of een goed afgerichte rat.

Misschien kan je via de achterwand van een kastje in de wand komen om het euvel te herstellen.

Als het met de keuken van de bovenburen te maken heeft dan hebben zij mischien de buis die door de vloer loopt vast gepurt of heel goed gebeugeld.
Hierdoor kan de buis niet meer naar boven uitzetten en gaat hij nwrikken in de beugels naar beneden.
 

Markus

  • #14
Of een paar oordopjes :mrgreen:
 

Fry35

  • #15
Ik geef liever bovenburen de schuld dan een rat ;-)
Maar uit al jullie antwoorden ben ik in ieder geval beetje blij dat de kans op een lekkage kleiner is dan ik al dacht. Nu nog het irritante geluid wegkrijgen. BEdankt allen!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Eigenlijk sloeg die rat niet op je buren maar op het slopen van je wand.

echter markus moest er zo nodig tussendoor posten.
 

Markus

  • #17
Excuus, ik wist niet dat u het recht van dialoog had heer....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Een Headhunter heeft altijd het hoogste recht... :mrgreen:

Maar om hem nou aan te spreken met "heer"...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu