Thermokoppel nameten?

Vovpvi

  • #1
Hallo,
Ik heb op de camping een gasgeiser van Vaillaint MAG250/6A T1 Z PB.
Als ik de geiser wil aanmaken krijg ik een mooie blauwe waakvlam, als ik echter de knop loslaat dan dooft de waakvlam. Volgens mij ligt het aan het thermokoppel, maar daar ben ik niet zeker van. Kan ik een thermokoppel testen met bijvoorbeeld een multimeter?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet niet of je hem door kan meten, maar als hij goed in de vlam zit kan het eigenlijk alleen maar het thermokoppel zijn.
 

Vovpvi

  • #3
Bedankt voor het antwoord :D
Kan je me het werkingsprincipe van zo een thermokoppel uitleggen; werkt dit met temperatuur of spanning of nog iets anders?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4

Bernhard

  • #5
Hallo Ron,
Met een multimeter die millivolts kan meten kan je een thermokoppel
testen. In onbelaste toestand rond de 30 millivolt.
Het kan ook zijn dat de geyser een extra beveiliging heeft bv. een max. thermostaat of een beveiligingsthermostaat in de rookgasafvoer.
Zo"n thermostaat kan het thermokoppelcircuit onderbreken hetzij door een te hoge temp. of de betreffende thermostaat kan stuk zijn.
Veelal hebben deze thermostaten een resetknop.
mvgr Bernhard
 

Vovpvi

  • #6
@ bernhard
Ik heb hier het thermokoppel voor me liggen en aangesloten op de mv DC meter. Tussen het koper omhulsel en het kopje dat NIET in de waakvlam komt meet ik 0 mv. Het kopje heeft dezelfde kleur als soldeersel. Is het thermokoppel nu kapot?
 

Vovpvi

  • #7
@ bernhard:

Ik heb nu een aansteker aan het thermokoppel gehouden en de spanning loopt niet hoger dan 22 mV DC. Dat is nog altijd lager dan die 30 mV van jou.
 

Fiesiekus

  • #8
Dit ziet er wel goed uit; misschien heeft het koppel geen goed contact gemaakt in de gastoevoer. Kijk dat bij hermontage even goed na: het metalen kopje moet in de verbinding goed contact maken. Je zou evt. met een neiuwe koppel kunnen testen: kost < 20€

Geiser al schoon laten maken?

Verder heb ik geen verstand van geisers; de overige beveiligingen (TTB) kunnen misschien ook de gasklep hebben afgesloten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Die 22 Mv is goed, controleer het kabelcircuit van af het thermokoppel.

Alle stekker aansluitingen zijn verdacht door een te hoge (overgangs)weerstand.
Uiteindelijk kan de spoel van het gasklepje defect zijn.

Dit is niet te meten, als het hele circuit goed is en waar het thermokoppel in de gasklep is gedraaid nog 22 Mv aangeeft, is de spoel van de gasklep heel verdacht.
Deze is bij de geiser nog te vervangen door een nieuw exempl.

Vr Gr en succes ermee.
 

W en d

  • #10
Vaak is bij een vaillant geiser het magneetspoeltje defekt,omdat dit in het gasgedeelte zit zou ik dit door de vakman laten doen.is niet zo'n heel dure reparatie.
 

Vovpvi

  • #11
Bedankt allemaal voor de reacties.

Het probleem is opgelost: op de plaats waar het thermokoppel wordt vastgezet zat er een beetje oxidatie en zo kon de elektrospoel niet aantrekken en zodoende viel de waakvlam uit.

Met een staalborsteltje en wat contactspray is het verholpen.
 

Fiesiekus

  • #12
Bedankt :prima: , ook voor ons leerzaam
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu