Terugslag in leiding na vervangen kraantje

Ronald78

  • #1
Onlangs is er bij mij thuis een waterkraan vervangen in het wasmachinehok. Deze kraan zit op dezelfde leiding als de wasmachine aangesloten is (twee kranen naast elkaar, om het even welke ik gebruik voor de wasmachine). Die kraan die vervangen is, lekte bij gebruik vandaar de nieuwe kraan. Sinds die kraan vervangen is, zit er een gigantische terugslag in de waterleiding: bij gebruik van de wasmachine, bij het doorspoelen van het toilet, bij gebruik van de keuken- en badkamerkraan. Erg vervelend en hinderlijk.

Zou iemand mij kunnen zeggen hoe dit zo kan en wat ik er tegen zou kunnen doen? Voordat die kraan vervangen werd, zat er nagenoeg geen terugslag in de waterleiding. Ik begreep dat de oude, lekkende kraan van hetzelfde type is als de nieuwe kraan en ook dat er teflontape is gebruikt.
 

Swblom

  • #2
Hallo,

Ik kan zo twee oorzaken bedenken:

1) Kan het zijn dat na het plaatsen van de kraan er ergens lucht in de waterleiding is achtergebleven. Bijv in een pijp richting een weinig (nooit) gebruikte kraan o.i.d.

2) Zijn er voor het plaatsen van de kraan misschien beugels weggehaald en niet teruggeplaatst?

Succes
 

Ronald78

  • #3
Dank je voor je antwoord!

1. Ik zal alle kranen eens open draaien die ik kan vinden. Daarmee zou de lucht (als die er is) uit de leiding worden verwijderd, toch?

2. Nee, er zijn geen beugels verwijderd. Alleen het kraantje is eraf geschroefd en daarna een ander exemplaar weer teruggeschroefd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Lucht in de leiding zou betekenen dat er geen terugslag plaats kan vinden, de luchtkolom vangt dan de klappen op.
Mogelijk dat de nieuwe kraan er eentje is met een terugslagklep, die zijn tegenwoordig verplicht bij wasmachines, er zou elders geen terugslag van mogen komen maar een andere oorzaak kan ik me niet voorstellen.
Controleer of de terugslagklep niet vast zit, probeer het ook even met de oude kraan, kijken wat er gebeurt als u die weer geplaatst hebt.
 

Ronald78

  • #5
De oude kraan heb ik niet meer. Maar het probleem lijkt wel verholpen, even nog wachten op het eerste wasje dat gedraaid gaat worden...Wat ik vandaag gedaan heb is:
- kraantjes op de leiding die naar buiten gaan opengedraaid (voorkant en achterkant van het huis). Hoofdleiding open en dicht gedraaid. Het kraantje op de leiding die naar buiten leidt aan de achterzijde van het huis open laten staan. Als ik nu de waterkraan in de keuken of badkamer open draai en dichtmaak, hoor ik geen terugslag meer (of een hele zachte, zoals het altijd was).

Binnenkort dus maar even een wasje draaien, als ultieme test :wink:
 

Chathanky

  • #6
Toch nog een kraantje gevonden waar lucht is achter gebleven dus.

Het zijn niet de punten waar je direct aan denkt mooi dat je er alsnog achter bent gekomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
En wat zit er in een terugslagdemper ?
Lucht/stikstof om de teruslag op te vangen :idea:
 

Chathanky

  • #8
Een terugslagdemper is anders van opbouw dan enkel een kolom lucht die in een leiding kan blijven hangen.
Er zit een demperelement in en een gaskolom, in de leiding en een demper is ongeveer te vergelijken met een auto met enkel een veer en een veer met een schokdemper.

Het verschil merk van de werking merk je ook als je er in rijdt.
Zeker diegene die wel eens een auto gereden heeft met defekte schokdempers.

Door een restictie te plaatsen (een klein doorstroomgaatje) heb je een dempend effect.
Er zijn ook slagdempers die geen gaskussen hebben, deze hebben een veer en een zuiger, ook hier is voor de schokgolf op te vangen een kleine doorstroomopening voor de juiste werking.
Met een luchtkollom in een leiding vergroot je enkel de drukgolf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu