Terugkerende scheuren in Ytong- en kalkzandsteenwanden

KlasseKlus

  • #1
Op diverse plaatsen in huis zien we midden over de muren - zowel binnenwanden van 7 cm Ytong panelen als binnenspouwbladen van kalkzandsteenblokken 60x60(?) - scheuren ontstaan. De scheuren zijn 0,5-1 mm breed en lopen vanaf de vloer omhoog; soms een meter, soms tot aan het plafond. Alle scheuren worden door de bouwer afgedaan als krimpnaden.

De wanden zijn afgewerkt met een dunne stuclaag (bouwer) en structuurverf (wijzelf). Wij hebben zelf geprobeerd de naden te herstellen door ze uit te krabben en te voorzien van acrylaatkit + een nieuwe laag structuurverf. Toch komen ze binnen 1-2 jaar weer terug (De woning is nu 4 jaar oud).

Drie vragen hierover:
- Komt dit probleem vaker voor?
- Zijn het inderdaad krimpnaden (die zie je toch meestal op de aansluiting van twee verschillende materialen, zoals wand-plafond of wand-kozijn e.d.)?
- Wat is er aan te doen om het blijvend te herstellen of gaat het om een constructiefout die door de bouwer hersteld moet worden?

Bij voorbaat dank voor de hulp!
 

Betweter

  • #2
Moelijk om op afstand hier wat van te zeggen, maar kalkzandsteen geeft krimp, om dit te voorkomen horen er dilatievoegen te worden toegepast.
Deze zitten vaak achter dwars muren etc. zodat je ze niet ziet.
Er zijn normen voor op welke afstanden delitaties horen te zitten, leveranciers en/of constructeur kunnen je hierbij helpen. (letop leverancier staat aan kant van de bouwer).
Vertikale scheuren in Ytong zijn vaak de lijmnaden tussen de verdiepingshoge elementen, deze kunnen veroorzaakt worden door het doorbuigen van de vloer waar ze op staan, dit kun je controleren door te kijken waar de vloerplaten overspannen.
Ik ga ervan uit dat er kanaalplaatvloeren toegepast zijn.
Bij breedplaatvloeren is dit een ander verhaal, hierop word wapening en de laatste constructieve beton op de bouwplaats aangebracht.
Enige doorbuiging door belasting is altijd aanwezig.

Wat kun je eraan doen? er skan op plakken.
 

KlasseKlus

  • #3
Wat is skan?
 

Tiho

  • #4
Glasweefselbehang
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Of het om een constructiefout gaat kan een bouwkundige u zo vertellen, dat is op afstand niet te beoordelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu