Terrasoverkapping met te weinig afschot herstellen

Bertwin1980

  • #1
Beste lezer,

Onlangs hebben wij een terrasoverkapping geplaatst, welke we gemonteerd hebben aan de schuur op ca. 2.50 m hoogte. Aan de andere zijde staat de overkapping op palen van 9x9 cm, welke in paalpunthouders (gegoten in beton) staan. Aan deze zijde hebben we de overkapping dicht gemaakt met planken (gepotdekseld). Hier is de overkapping ca 2.48 m hoog.

Het skelet van de overkapping is gemaakt van balken van 4,5 x 15 cm. Daarop liggen underlaymentplaten van 18 mm geschroefd en middenin ligt een polycarbonaat plaat van 18 mm dik (geplaatst in de speciaal daarvoor gemaakte T-profielen en afgesloten met rubbers). Omdat we de dakhoek vrijwel horizontaal wilden houden, hebben we ervoor gekozen om de underlaymentplaten te bedekken met een onderlaag dakbedekking en daaroverheen shingels. ik heb het gevoel dat de shingels met onderlaag de regen wel aan kunnen, maar de polycarbonaatplaat niet. Het lijkt erop dat deze doorbuigt en alle regenwater verzameld wat dan onder de rubbers doorloopt en het dak uiteindelijk niet meer waterdicht is.

De overkapping heeft een breedte van ca 4 m en een diepte van ongeveer 4.30 m.

Nu is dus gebleken dat het afschot niet voldoende is. Heeft iemand een idee hoe ik dit zo simpel mogelijk op kan lossen, zodat het dak uiteindelijk wel waterdicht wordt? Ik heb hier overal gelezen dat ik minimaal een afschot van 5% moet hanteren, dus ongeveer 20 cm moet verhogen dan wel verlagen.

Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

Geus

  • #2
Kan je het niet deels losmaken en de palen inkorten?
 

Bertwin1980

  • #3
Beste Geus,

Bedankt voor je reactie.
Dat is inderdaad het eerste waar ik ook aan zat te denken, slotbouten uit de paalpunthouders halen en dan dus iets inkorten. Is 20 cm dan voldoende voor een overbrugging van 4.00 m?

Kan dit het probleem überhaupt zijn, of zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien kan je alleen het deel met lichtdoorlatende platen verhogen? Dat zou een hoop werk schelen.

Plaats even een paar foto's.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Heeft die polycarbonaatplaat nog enige ondersteuning over die overspanning?
Want met zo weinig afschot en zo'n overspanning gaat zo'n plaat toch al vanzelf in het midden wat doorhangen. Met een bui regen loopt het water eerst daar naar toe waardoor het ter plekke zwaarder wordt en de doorhanging nog groter wordt enzovoorts. Dus ondersteuning kan wat bieden.

Maar inderdaad het afschot aanpassen zal de betere oplossing zijn.
 

Bertwin1980

  • #6
Beste Frank,

Bedankt voor je reactie.
Die polycarbonaat is een meter breed en 4 meter lang en ligt opgesloten in 2 T-profielen die ik via mijn leverancier aangeraden heb gekregen. Ik heb er nooit bij nagedacht om deze dan ook nog tussenin te ondersteunen. Dat zou ik ook nog als extra kunnen doen, 2 of 3 dwarsbalken zijn er zo tussen geschroefd.
Wat zou verder een goed afschot zijn?
 

Bertwin1980

  • #7
Beste IJkenhout,

Voordat ik de overkapping ging maken had ik het idee om de polycarbonaatplaat te verhogen, zodat hier in elk geval geen lekkage zou ontstaan. Mijn leverancier raadde me dit echter af, omdat hij dan juist bang was voor lekkage.

Het is 1 plaat van 1x4 m, zowel links als rechts van de plaat ligt 1,5 x 4 m dakbedekking. Foto's zal ik proberen vanavond online te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu