Terpentine reinigen?

Scheuren

  • #1
Beste vaklui en getalenteerde hobbyisten,

Ik zat met de volgende vraag.

Is het mogelijk terpentine, gebruikt voor bijvoorbeeld het reinigen van kwasten of handen, weer schoon te maken (te reinigen) dat het, bij wijzen van spreken, zo weer terug de fles in kan?

Ik heb aan paar pogingen gedaan met koffiefilters, maar dat wordt een gigantisch bende en het resultaat is bedroevend. Ik zit nu met diverse potjes gebruikte terpentine met diverse kleuren en dacht, kijkend naar de laagjes neergedaalde verf in het potje, dat de verfdeeltjes mogelijk te filteren zijn met als resultaat weer schone terpentine.

Nu zit ik te denken aan distilleren. Dus, verwarmen in een pannetje zodat de zwaardere verfdeeltjes achterblijven. Ik weet niet of dat mogelijk is of dat dat zelfs levensbedreigend zou zijn. Voorlopig doe ik niets totdat ik wat meer informatie heb gekregen van U.

Alvast bedankt.
 

Tiho

  • #2
Wegbrengen naar een kca punt in de buurt is een stuk veiliger.
 

Scheuren

  • #3
Bedankt, maar ik vraag me dan weer af wat zij ermee doen. Reinigen zij dat zelf of wordt het ergens anders voor gebruikt? Is terpentine überhaupt nog schoon te krijgen nadat het met verf is vermengt?
 

Pepjo

  • #4
Ga alsjeblieft niets verwarmen, of je moet in de rubriek "gemengd nieuws" terecht willen komen.

Wat je kunt doen is de potjes zó overgieten dat het gedeelte met bezinksel achterblijft en je slechts de bovenste, relatief schone, terpentine verzamelt. De rest dan bij elkaar gieten en wegbrengen naar het KCA-depot.
 

Scheuren

  • #5
Pepjo schreef:
Ga alsjeblieft niets verwarmen, of je moet in de rubriek "gemengd nieuws" terecht willen komen.
Ik had inmiddels al gelezen dat het kookpunt tussen 150-190 °C ligt, maar het vlampunt tussen de 38-60 °C. Het is dus levensgevaarlijk terpentine te verwarmen.

En dat "gemengde nieuws" verhaal begrijp ik niet zo. Verf en terpentine gaan hand in hand m.b.t. klussen, lijkt mij.
Pepjo schreef:
Wat je kunt doen is de potjes zó overgieten dat het gedeelte met bezinksel achterblijft en je slechts de bovenste, relatief schone, terpentine verzamelt. De rest dan bij elkaar gieten en wegbrengen naar het KCA-depot.
Loop ik het risico dat als ik bijv. een kwast gebruik voor wit, schoonmaak met terpentine vervuild met bijv. rood, deze kwast dan niet meer kan gebruiken voor wit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een rode kwast schoonmaken met wit gaat beter :)

Ik maak de kwasten eerst met gerecycelde terpentine beetje schoon, en dan met verse nog een keer. Als je uit de bus afgewerkt spul voorzichtig schenkt, blijft alle drab (en grootste deel van de kleurstof) onderin.
 

EGeen

  • #7
Niet beginnen met verwarmen etc, waarschijnlijk werkt het ook nog eens totaal niet aangezien de verf is opgelost in de terpentine. Dus nee, deze krijg je ook niet meer schoon. Ook kwasten, gebruik gewoon één voor donkere kleuren en één voor lichte kleuren (en eventueel voor felle aparte kleuren nog een andere aanschaffen). Verkeerde zuinigheid.

En niet alle verf is terpentine oplosbaar.
 

PBC

  • #8
Kwasten/handen e.d. maken wij schoon met zonnebloem-/olijfolie/boter en vervolgens met afwasmiddel. Alles gooien we wel weg, maar het is nog steeds beter voor de portemonnee en het milieu (ervan uitgaande dat je het naar het mileupark brengt als zijnde chemisch afval)
 

Black Knight

  • #9
Net zoals IJkenhout zegt maak ik ook alle verfgerief hier in 2x schoon, eerst het ergste met "gebruikte" thinner (van het bezinksel afgegoten), en dan volledig met nieuwe thinner. Overigens gebruik ik altijd thinner om te reinigen, nog geen verf gehad die daar niet in oploste. :D

Om de vervuiling zoveel mogelijk te vermijden, haal ik het meeste gerief eerst door een oude vod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu