Temperatuurregelaar/Klixon vervangen Miele Gasdroger - Hoe?

Debra

  • #1
Beste mensen,

Van mijn Miele T478G gasdroger is de temperatuurregelaar defect. Het is wellicht een wat minder bekend type, maar volgens mij zitten er veel onderdelen in die ook in elektrische drogers van Miele zitten.

De temperatuur van de droger wordt geregeld met een gasbrander, en tijdens het drogen gaat de brander niet aan, en dus wordt de was niet droog.

De brander wordt bestuurd door een aparte print. Ik heb gemeten dat de branderprint de opdracht krijgt de brander te starten, maar deze doet dat niet. De reden heb ik achterhaald: de sensor van de temperatuurregeling (volgens het datablad de temperatuurregelaar B2) heeft een oneindige weerstand, en als ik de sensor kortsluit, gaat de brander wel aan.

De temperatuurregelaar zit samen met de klixon achter in de droger, op de plek waar de warme lucht de trommel inkomt. Ik zie ze zitten achter een rooster, dat vastzit met een stuk of 6 inbusbouten.

Ik heb dat rooster ook getracht los te halen, maar dan lijkt de hele trommel lost te komen, wat we niet de bedoeling lijkt. De temperatuurregelaar/Klixon zijn niet via het achterpaneel te benaderen, omdat de trommel en de luchtkanalen daar aan vast zitten.

Mijn vraag is dus hoe ik van een Miele T478G droger de temperatuurregelaar een Klixon van de brander vervang. Toch maar het rooster achter in de droger loshalen, met als gevolg dat de trommel loskomt, of is er nog een andere manier?
 

Debra

  • #3
OK, machine is inmiddels gerepareed. Ik zal even uitleggen hoe. Ik vond het erg prettig om hier wat in het forum te lezen, daarom maar even in detail.

De symptomen zijn een T478G machine die wel draait, en ook zijn droogprogramma wel lijkt te starten, maar de brander brandt niet. Dit heeft tot gevolg dat het drogen eindeloos duurt (als je hem een uur of 4 op koude lucht laat draaien, wordt de was uiteindelijk ook droog).

Achter in de trommel van de machine, zitten twee temperatuurregelaars; een regelaar van 120C (=normale bedrijfstemperatuur, temperatuurregelaar) en een van 175C (beveiliging=Klixon). Beide hebben een lage weerstand bij kamertemperatuur (hoogstens een paar Ohm). Eenmaal op temperatuur hebben ze een hoge weerstand.

De oorzaak ligt in het feit dat de 120C temperatuurregelaar niet meer functioneert en zelfs bij kamertempatuur een open verbinding geeft, waardoor het computertje dat de brander bestuurt denkt dat de machine al op temperatuur is. Je kunt dit controleren, door op de print van de brander, de temperatuurregelaar een paar minuten lang door te verbinden (dan gaat de brander als het goed is wel branden.) Het schema van de machine vind je overigens in het voorpaneel, mocht je die nodig hebben. De print van de brander zit boven in de machine, net onder het bovenpaneel. Voor deze reparatie hoef je daar niet bij, als je al zeker denkt te weten dat de temperatuurregelaar stuk is.

Het voorpaneel is overigens een soort deur (nee niet de normale deur). Deze krijg je open door de normale deur te openen, en de inbussen die daarachter zitten rond de trommel los te draaien. Als je de deur open hebt, zit rechtsonder heel sneaky een opgevouwen papieren schema van de droger. Het kan zijn dat je nog wat meer zaken los moet maken om deze 'deur' te openen, maar dat herinner ik me niet meer (het bovenpaneel krijg je los door de beschermdopjes links en richts van het bovenpaneel te verwijderen, en daarna de kruiskopschroefjes er achter, daarna het paneel los schuiven). Voor het repareren van de temperatuurregelaar hoeft de 'deur' en het bovenpaneel niet open of los.

Maar goed, we gingen dus de temperatuurregelaar repareren. Gooi de gasslang, elektriciteit en luchtafvoer los, en leg de machine links op zijn kant. Verwijder de bodemplaat, en gooi de V-snaar van de trommel los. Zet de machine weer rechtop. Reden van het loshalen van de V-snaar, is dat je straks de trommel los gaat maken van zijn lager, en met de V-snaar, krijg je het lager moeilijker weer op zijn plek.

Open de normale deur, en lokaliseer de 2 gaten achter in het geperforeerde gedeelte achter in de trommel, die net iets grote zijn als de andere en draai de trommel zo dat deze 2 gaten horizontaal en dus voor twee inbusbouten zitten. Draai de inbusbouten achter deze gaten los (hier heb je een wat langere inbussleutel nodig, eventueel een tang om wat meer kracht te zetten) . Draai daarna de 6 inbusbouten los die je zo kunt zien zitten achter in de trommel. Trek het geperforeerde achterpaneel los. Je ziet hier midden-onder de twee temperatuurregelaars zitten, het lijken een soort vermogens transistoren. De rechtse is de 120C temperatuurregelaar, de linker de 175C klixon. Je moet de rechter hebben. Gooi de inbusboutjes van de temperatuurregalaar los (laat ze niet vallen, mijn inschatting is dat je dan zwaar het bokje bent). Trek de temperatuurregelaar naar voren en maak voorzichtig de twee kabelschoentjes los. Meet de weerstand van de temperatuurregelaar (moet heel laag zijn, hoger dan een paar Ohm = kapot, zoals bij mij). Als je zin hebt, check meteen even de klixon die ernaast zit.

Op de temperatuurregelaar staat:

36TVGH11
506427
L120-20C
S0214

Bestelnummer van Miele is 48009900, of nummer 29 op de detailtekeningen van Siemens. Het laatste nummer (S0214) is overigens waarschijnlijk een serienummer, want dat is op het nieuwe onderdeel anders.

Je kunt de nieuwe temperatuuregelaar krijgen bij de Handyman (80 Euro) of Mielespeciaalzaak (55 Euro). Inkoopprijs zag ik op de terminal van de Handyman 30 Euro, dus je wordt lekker afgezet. Levertijd een dag of drie. Ik heb geen niet-originele vervanger kunnen vinden.

Bouw de temperatuurregelaar weer in (kabelschoentjes vast, zet de inbusboutjes vast, laat ze niet vallen). Zet het geperforeerde achterpaneel weer vast in de trommel (eerst de twee bouten in het midden, daarna de 6 bouten 'in het zicht' kruislings aanhalen). Daarna nog maar een keer extra checken of de bouten vastzitten. De machine weer op zijn linker kant, V-snaar weer op de motor zetten en trommel 1 keer helemaal met de hand rond draaien, zodat hij niet van de motor afloopt. Onderpaneel er weer op, etc.etc. en kaar is kees.

Tijdens alle bovenstaande handelingen is het overigens aan te bevelen om even de stofzuiger ter hand te nemen, om de kans op brand in de toekomst te verkleinen.

De grondoorzaak van het falen van de temperatuurregelaar is overigens waarschijnlijk het stilzetten van een machine tijdens de droogcyclus. Dan neemt de temperatuur achter in de trommel even snel toe omdat de lucht opeens stilstaat. Je onderbreekt de droogcyclus daarom liever niet als de brander aan staat.

Succes er maar mee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bedankt voor uw gedetailleerde beschrijving.
 

Martien 59

  • #5
Bij miele drogers hoef je nooit het grote voorpaneel open te maken kun je gewoon door de vuldeur
trommel met de twee grootste gaatjes beetje uit de midden zie je imbusbouten losdraaien de andere rondom binnen losdraaien trommel niet rond draaien zo laten staan achterpaneel naar voren trekken achterplaat met 4 schroefjes 7 mm losdraaien en plaat is los
daarne stekker van het vw element afhalen en vw element er uit pakken
nieuwe klixon aanbrengen heb je verschillende 100 graden 120 graden
en een van 140 -165 graden beveiliging die gooit de deur open als de thermostaat 120graden stuk is
thermostaat is altijd nol ohm als hij goed is
 

Debra

  • #6
In dit geval is de enige echte reden waarom je het grote voorpaneel zou los willen openen, het papieren schema van de droger, dat ze er slim achter hebben opgeborgen (het schema hielp mij om er achter te komen wat er fout zat in de machine).

Volgens mijn info zit er in een Miele T478G een 120C temperatuurregelaar en een 175C klixon beveiliging, maar goed het is een gasdroger en een elektrische droger is weer anders waarschijnlijk.

Geheel off-topic, overigens: de T478G is nergens meer te krijgen. Onbegrijpelijk, ik zou dat ding nooit meer willen missen. Toen we 4 jaar geleden naar een nieuw huis zochten, vielen alle huizen met stadsverwarming (=geen gas) meteen af, haha - de beste uitvinding sinds de pizza zeg maar..... hij heeft namelijk in 25 minuten een grote was droog, terwijl een elektrische droger daar zo twee uur op staat te draaien (wij zijn van het proppen zolang de deur van de wasmachine nog met enige aandrang dicht wil). En kost dus nog een stuk minder aan energie ook.

Dat van die 25 minuten is overigens in perfecte synchronisatie met het korte programma van de wasmachine - zie je het voor je: kom je met 4 koffers en dus 6 machines vuile was terug van vakantie, ligt aan het eind van de avond alles weer fris en schoon in de kast.
 

Martien 59

  • #7
De nieuwe generatie drogers gebruiken bijna helemaal geen stroom meer
kunnen goed nog twee honderd wat zijn terwijl de oude 3000 watt zijn die werken op het principe van een koelkast met een pomp verwarmen ze een rooster en zo droogt ie
 

Debra

  • #8
De Miele warmtepompdroger (T 8627 WP) heeft nog steeds een aansluitwaarde van 2100 watt, en gebruikt bij een standaard testprogramma ca. 1.8 kWh voor 6 kg was, en 104 minuten. Het verbruik is wel maar iets meer dan de helft van een standaard elektrische droger, maar mijn gasdroger gebruikt nog veel minder elektriciteit (0.2 kWh) maar wel gas natuurlijk. Daarbij kost dat de T 8625 WP meer dan 1500 Euro (mijn gasdroger was iets van 800 Euro).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu