Temperatuurbeveiliging zelfbouw zonneboiler

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Voor onze berghut ben ik bezig een zonneboiler te bouwen. Het is er één van het vlakke plaatprincipe waarbij een metalen collector achter een glasplaat wordt opgewarmd en aan de achterzijde geïsoleerd is zodat de warmte daar niet kan ontsnappen.

We hebben op deze lokatie geen elektriciteit, maar wel water via een eigen waterleiding met constante waterdruk. Daarom is het ontwerp zo eenvoudig mogelijk. De buisconstructie in de collector is zo groot uitgevoerd dat per vierkante meter collector ongeveer 13 liter water wordt opgeslagen. De koudwater aansluiting is direct verbonden met de onderzijde van de collector. Aan de warme zijde wordt het water afgetapt. Er is geen pomp, aparte opslag boiler etc.

Het enige probleem waar ik nu tegenaanloop is dat wanneer er geen of weinig warm water verbruikt wordt, dat de temperatuur in de collector te hoog kan oplopen. Ik wil de temperatuur graag begrenzen op een waarde van zeg 60 tot 70 graden, en als de watertemperatuur hoger wordt aan de warme zijde het water lozen. Dit water is gratis omdat het uit een eigen continue bron komt, dus een overstort en het daarmee gepaard gane watergebruik is geen probleem.

Ik kan echter geen goed ventiel vinden waarmee ik dit kan regelen. Een RTL ventiel regelt op water temperatuur, maar gaat juist open wanneer het water te koud is. Ik zoek iets tegengestelds, namelijk een ventiel dat open gaat als het water te warm wordt. Ook de ventielen met externe voeler die ik gevonden heb gaan open als het te koud is.

Bestaan er thermostaatregelventielen die open gaan als het water te heet wordt?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Wat je wel kunt doen is een 3 weg kraan nemen.
Dan moet je alleen even uitzoeken welke kant je moet aansluiten.
en daar dan zon thermostaatkop met voeler op.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Dat is een eenvoudige oplossing waar ik niet aan gedacht had. Ik zal eens rondzoeken naar een goede combinatie van klep en thermostaatkop met externe voeler voor mijn temperatuurbereik. Bedankt!
 

EvdL

  • #4
Kan je er geen goedkope auto thermostaat plaatsen, kosten volgens mij nog geen €10,00.
Deze gaat open als de temeratuur te hoog wordt. De voeler zit in de thermostaat.

Een thermostaathuis op de sloop kost volgens mij ook niet de hele wereld
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb zelf al eens een autothermostaat van mijn auto vervangen, maar ik kan mij herinneren dat dat model in dichte stand niet helemaal afsloot.
 

Bernhard

  • #6
Hoi Krunnie,
Kan dat water in de collector niet bevriezen?
Met een PV-paneel voor de stroom van een pompje kan je wel een boiler gebruiken.
Je hebt meer opslag en de temp beveiliging is ook gegarandeerd.
mvgr Bernhard
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Voor het gaat vriezen tappen we het hele waterleidingnet af. De koudwaterleiding ligt namelijk ook bovengronds. En als we 's winters naar de berghut gaan gebruiken we de houtgestookte sauna.

Een zonnepaneel met pomp, regeling en dergelijke is geen optie. Die zijn niet te koop hier. Centrale verwarmingsonderdelen zijn weer wel te koop. Vandaar dat ik de oplossing in die richting zoek
 

Grashopper

  • #8
Het nadeel van een thermostaatventiel is dat er eigenlijk stroming langs het element moet zijn voor het verkrijgen van de juiste schakeltemperatuur. Je hebt ook van die zonneboilersetjes die het water onder de ketel langs lussen wanneer de temperatuur boven de 60 graden celcius komt. Je moet er dan wel ééntje hebben welke goed afsluit. Wat is je probleem met een te hoge temperatuur? Weet je wat die maximaal kan worden? Als het je te doen is om een erg hoge druk te vermijden zou je ook een inlaatcombinatie kunnen overwegen. Die openen ook bij een bepaalde druk en gaan dan water lozen.
Hou wel in de gaten dat je legionella vorming kunt krijgen wanneer het water niet warm genoeg is.

Waarom niet een drukloos systeem d.m.v. een wc vlotter een zwarte zak of tank vullen welke door de zon wordt opgewarmd?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
De maximale temperatuur moet begrensd worden om twee redenen. Ten eerste om het water op een relatief veilige temperatuur te houden voor ondermeer de douche. Bovendien kunnen de Alpex buizen die we hier gebruiken niet meer aan dan continu 70 graden.

Een zwarte zak heeft te weinig vermogen. Voor onze toepassing hebben we in ieder geval zo'n 6 tot 8 kW nodig (12 tot 20 m2 collector oppervlak). Vermogen is belangrijker dan warmte opslag.

Dat van langsstromend water snap ik niet. RTL ventielen werken bijvoorbeeld ook op de temperatuur van stilstaand water. Temperatuur is temperatuur en de response zal wel iets langzamer zijn met een voeler in stilstaand water dan een voeler in stromend water, maar uiteindelijk zal een thermostaatventiel wel openen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Wat bedoeld werd met rtl ventie reageert pas op langs stromend water is dat:

als het aan de ene kant van de collector al warm is en de andere kant is nog kouder (daar waar ventiel ziet) dan zal deze niet openen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
34
7
6
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu