Temperatuur wisselingen nieuwe thermostaatkranen

Herri

  • #1
Beste mensen,

Afgelopen weken nieuwe badkamer geplaatst.
CV-ketel gehandhaaft; een Vaillant CWK NC 24-12 E So28, 10 jaar oud

Oude situatie: douche en bad met standaard mengkranen en eenvoudige standaard douchekoppen.

Nieuwe situatie: in douche en bad thermostaat kranen gemonteerd; Grohthem-2000 + Rainshower handdouchekoppen

Probleem na enkele dagen testen:
Water temperatuur wisselt of wordt helemaal koud; door kraan uit en weer aan te zetten komt temperatuur vrij snel terug.
Er is ook minder waterdruk dan voorheen, maar dat was enigszins verwacht ivm waterbesparende douchekoppen; meer gaatjes dan voorheen, dus evenveel water maar minder voelbare waterdruk? Of is dit mijn logika die niet klopt?

Graag jullie advies / reactie; alvast bedankt.

Herri
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De betreffende ketel heeft een minimale volumestroom van 2 liter per minuut. (heet water uit de ketel dus).

Indien hetzij de mengkraan, hetzij de waterbesparende douchekop (of de combinatie van beide) veroorzaakt dat de volumestroom onder die hoeveelheid komt zou je problemen kunnen krijgen.

Probeer het eerst eens zonder de douchekop erop, om te kijken wat de ketel dán doet.

Of er eventueel een probleem in de ketel zelf zit kan ik niet beoordelen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Inmiddels zag ik dat in de lijst, waar ik de gegevens van deze ketel vandaan haalde nog iets staat:

Geschikt voor spaar douche: nee

Dat verklaart wellicht een heleboel?

Zelf heb ik een identieke (oudere) ketel met ongeveer dezelfde gegevens qua watervolume en ook niet geschikt voor waterbesparende douchekop. Deze werkt met een identieke thermostaatkraan, maar een normale douchekop prima.

Je kunt dan beter gewoon de kraan tot aan de begrenzing opendraaien, gebruik je ook niet zoveel water.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Helemaal gelijk Kees,haal de besparing uit de douchekop/slang.

En u probleem is opgelost.

Let wel als u een te koud doucht,neem de kans ook toe op het koud worden van het water.(alleen kans bij thermostaat kranen )

Je heb namelijk wel een tapdrempel.
 

Herri

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.

Maar wat bedoel je met tapdrempel?

En begrijp ik het goed, (sorry maar ik ben een leek) dat ik geen andere 'niet-waterbesparende' douchekop hoeft te nemen , maar dat ik mijn nieuwe douchekop kan aanpassen? Zit er een ring of filter of ietsdergelijks wat er uit kan?
Bedankt alvast.

Herri
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tapdrempel is de minimale uitstroom van heet water (minimale volumestroom), waarbij de ketel nog goed functioneert. Onder de tapdrempel geeft de ketel geen heet water meer.
Bij deze ketel is de tapdrempel 2 liter per minuut (ervan uitgaande dat het lijstje klopte, staat ook in de handleiding, denk ik).

In veel douchekoppen zit op het punt van de overgang slang -> douchekop een tussenstukje, dat de waterdoorgang beperkt. Haal die eruit en hij werkt als een normale douchekop.

Ik weet alleen niet of dat met alle douchekoppen kan.

Je zou ook een en ander even kunnen testen zonder de douchekop er aan.
 

Sailoronline

  • #7
Het probeelm van een type verwarmingsketen zoals jij hebt is dat het min of meer een soort geiserwerking heeft, dus door het wegvalen vande druk , omdat je de warmwaterkraan opendraait komt de gieser / of zeg maar cv, in aktie. Als er echter een minimum hoevoelhied water wegloopt, dan regled hij de hoeveelhied warmte, of als dat te weinig is, dan stopt hij zelfs. Door de mengkraan komt er de volledige waterdruk van het koude waterdruk op en de gereduceerde druk van het warm water. Als de thermostaatkraan dus afregelt, door de warmwatertoevoer iets te verminderen, dan heeft het een dubbel effect, want omdat de hoeveelhied afneemt, verandert de cv-ketel ook zijn afgestane hoevelhied warmte, dus het effect is dubbel en de douche vertoont een soor jojo effect. Wat kan je er aan doen?
Ten eerste neem alleen de beste Themostaatkraan die er is ( bekend merk) ik kocht er één op marktplaats voor 55 euro. Een besparende douchekop is af te raden, wanr hierdoor vernader je de druk van het warmwater toevoer en kan je op een bepaalt momnet te wienig afnemen en stopt de cv-ketel met warm water af te geven. het helpt ook om als het kan de toevoerleiding van het warm water die meestal 12 mm is te vergroten naar 15 mm. Tenslotte zijn er ook afsluiteres, c.q drukregelaars die je in de toevoer van het koudwater kan zetten en daardoor de druk kan aanpassen aan de thermostatkraan.
As als voormalig directeur van een installatiebedrijf en bouwkundige meen ik er verstand van te hebben, dus doe er jevoordeel mee. Als je echt probleemloos wil douchen, dan zou je een afzonderlijke indirect gestookte boiler moeten nemen, kijk even of die bij dit type cv-ketel kan. De vaillant is overigens een zeer goede ketel die jaren meegaat, ofwel een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Succes. Chris
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een mooie beschrijving, moet ik zeggen, ik heb alleen wat kanttekeningen...

De cv specialisten op dit forum zijn vrijwel allemaal gecertificeerde monteurs en hoger.
Alleen "pronken" ze nooit met wat ze (geweest) zijn, al plaatsen ze nog zoveel hulpvaardige antwoorden. Ik vind dat over directeur en "er verstand van hebben" nogal overbodig overkomen.

De topicstarter heeft aan het begin al genoemd welke kraan hij geïnstalleerd heeft, en dat is nou niet direct een beroerd merk. Dus zeggen dat ie het beste merk moet nemen... Overigens geven wij hier geen meningen over goede en slechte merken.

Het vergroten van de waterleiding van 12 mm naar 15 mm heeft m.i. geen enkel nut, dat van de waterbesparende douchekop is hierboven al twee keer genoemd...

Dan is het zo, dat hij helemaal niet gevraagd heeft om een mening over de kwaliteit van de ketel, en dat we op dit forum dergelijke uitspraken, positief of negatief, niet echt waarderen. We houden het hier graag merk- en type neutraal!

Verder vind ik dat je voor een directeur en bouwkundige toch wel vrij veel tikfouten maakt. Niet om je er op af te rekenen, maar het geheel wordt daardoor (en het ontbreken van een extra return hier en daar) er wel een beetje moeilijk leesbaar door. Je zou toch op zijn minst even in het voorbeeldscherm je te plaatsen tekst kunnen bekijken, voor je het met zoveel fouten erin plaatst.
 

Sailoronline

  • #9
Weet je, ik doe m'n best om even geheel gratis iemand een goed advies te geven en kijk m'n post niet na op typefouten. Dat ik zelf ook alle CV en loodgietersklussen deed is misschien beter om te vermelden, maar als je als leidinggevende in de installatietechniek hebt gewerkt en je de klachten hebt opgelost, dan weet je er nog iets meer van. Verder kan je zien dat ik pas net één dag hier lid ben en dus fff niet zo snel zag dat er al meer reacties waren, ofwel wat info was reeds vermeld. Het is wel degelijk zo dat je door een grotere diameter leiding een grotere druk bij je warmwater kan krijgen, met name scheelt dat best veel als de af te leggen weg lang is.
Het zal dan wel op toeval berusten dat ik met een tweetal kranen van de bouwmarkt veel temperatuurverschil kreeg en met Grohe niet.
Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Sailoronline schreef:
Het zal dan wel op toeval berusten dat ik met een tweetal kranen van de bouwmarkt veel temperatuurverschil kreeg en met Grohe niet.
En wat heeft de topicstarter voor kraan?

Op de rest ga ik niet in.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Laatst ook de zelfde kraan gemonteerd als de vragensteller heeft.
Ook deze pendelde nogal met het warme water, om waarschijnlijk de zelfde reden, omdat de klant ook dezelfde ketel had.

Even de instelling van de kraan versteld van het thermostaat gedeelte, en de kraan was weer goed.

Herri
Controleer even met een thermometer de water temperatuur, als de thermostaatkraan op 38 graden staat.
Is de temperatuur lager als 38 graden, verstel dan het thermostaat gedeelte in de kraan.
Hoe je dit moet doen, staat in de gebruiks aanwijzing die bij de kraan zit.
Mocht je die niet meer hebben, kijk dan even op de site van Grohe.
Daar kun je hem ook vinden.

De rainshower heeft trouwens een minimale doorstroming van 8,7L gemengd water per minuut nodig om goed te kunnen werken.
 

Herri

  • #12
Bedankt voor de reacties alvast; dit is tenminste een serieus forum waar je wat aan hebt.

Verder; de badkamer is op enkele details na af, dus leidingen aanpassen of een nieuwe ketel is niet aan de orde.

Wat betreft de volume doorstroming lees ik 2 dingen:

van Kees: "De betreffende ketel heeft een minimale volumestroom van 2 liter per minuut. (heet water uit de ketel dus). "

en

van Peter: "De rainshower heeft trouwens een minimale doorstroming van 8,7L gemengd water per minuut nodig om goed te kunnen werken."

Hoe moet ik dit precies ten opzicht van elkaar interpreteren?

Herri
 

Arjan'74

  • #13
Ik denk heel eenvoudig, wil je een lekkere 'rain' tijdens het douchen, dan moet je dus 8,7 liter per minuut door de kop laten lopen.

Wil je de ketel zo gek krijgen dat 'ie ook water (continu) gaat verwarmen, dan moet je minimaal 2 liter water per minuut aftappen.

Heeft wat dat betreft niks met elkaar te maken.

Wat je wel zou kunnen meten is hoeveel water er nu uit de douche loopt met een emmer en een stopwatch. Als je dit doet met gemengd warm water zou je misschien kunnen schatten hoe de mengverhouding warm/koud is. Zo kun je ook een schatting afleiden van de hoeveelheid warm water die je tapt van de ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu