Temperatuur van een vloer meten

Jandewijn

  • #1
Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik de temperatuur van een stenen vloer kan meten om het effect van bijstellen van de diverse vloerverwarmings-circuits te laten zien?

Ik dacht zelf aan een contactthermometer, zoals die gebruikt wordt om de temperatuur van een wijnfles te meten.

Ik heb ook geen idee waar deze thermometers te verkrijgen zijn.

Graag reactie.
 

Chathanky

  • #2
Als er thermometers op je verdeler zitten (aanvoer en een retour thermometer), is het gemiddelde van de 2 je vloertemperatuur als er 1 ruimte met de verdeler verwarmd wordt.

De slangen moeten dan wel in een slakkenhuis patroon gelegd zijn. (het is wel de gemiddelde temperatuur van de gehele vloer).
 

Jandewijn

  • #3
Chathanky,

Bedankt voor je suggestie, maar het is niet wat ik zoek.

Ik wil ECHT door middel van een thermometer de temperatuur van de vloer kunnen meten.

Groet,
Jan de Wijn
 

Chathanky

  • #4
Dan blijft een contacttermometer of een infrarood meter over denk ik.

De meter van de wijnfles is wel voor een meting op het glas? Zo ja dan is deze toe te passen. De nauwkeurigheid blijft altijd de vraag nog maar het zal niet op een graad aankomen.

( Jandewijn? Zeker wijnliefhebber? :mrgreen: )
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het meten van de vloer zal niet zuiver zijn, wanneer je boven een slang zit of er tussenin :?
 

Fiesiekus

  • #6
Bovendien afhankelijk van de ruimtetemperatuur.
 

Ketelman

  • #7
Je zou het met een infrarood thermometer (ik dacht dat die zo wordt genoemd) maar zoals hierboven al word gezegd is het resultaat afhankelijk of je boven een slang zit of ertussen.

Ik heb trouwens eens een mooie methode gezien de temperatuur nauwkeurig te meten maar dat is niet toepasbaar ben ik bang, een collega van me deed thermografie (warmtebeelden maken van elektroschakelkasten om "hotspots" vast te stellen) en daarmee kon je een heel mooi beeld maken van je vloer.

Je zag op zo'n warmtebeeld zelf waar de slangen lagen doordat er strepen op de foto te zien waren van een hogere temperatuur.
De camera berekende dan ook een gemiddelde temperatuur van het plaatje.
Maar zoals ik al zei.....niet toepasbaar.

Ik ben bang dat elke methode van meten van de gemiddelde temperatuur onnauwkeurig is.
 

Fiesiekus

  • #8
Het effekt van wijziging in de instelling is het beste op de manier van Chathanky te meten; de waarden van de aan- en retourtemperatuur zijn een indicatie van het afgegeven vermogen aan de ruimte, en dat is wat u in feite wilt weten (als functie van de wijzigingen in de instellingen).

Een lokale vloeroppervlaktetemperatuursmeting (pfffft) geeft nauwelijks informatie daarover. Indien die T-meters niet aanwezig zijn of onvoldoende accuraat, op die 2 punten met een thermokoppel meten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
In een koelkast wordt als meetmethode een glas water aanbevolen met een thermometer er in.

Zoiets zou ik me ook kunnen voorstellen om (zonder dure apparatuur) de temperatuur van de vloer te meten:

Een bakje van een thermisch goed geleidend materiaal, bijv koper of aluminium, en daarin een laagje water. Daarin een thermometer, en erboven (en aan de zijkanten) een isolerend laagje, bijv een plaatje piepsschuim. (Klein sleufje om de thermometer te kunnen zien).

Zoiets, en dan is het nog moeilijk om voldoende thermisch contact te maken met de vloer, maar je komt een heel eind in de buurt denk ik.

Je zult dan wel geduld moeten hebben tot de temperatuur van de vloer overgedragen is aan het bakje met inhoud.

Maar of je daar dan veel aan hebt? :?
 

Chathanky

  • #10
Als ik nog eens terug kijk wil de ts de verschillende groepen instellen.

Dit zou ik doen door de contacttermometer 2 metingen uit te laten voeren op de aanvoer leiding en de retourleiding. zo is de gemiddelde vloertemperatuur van die groep het nauwkeurigst te bepalen. Invloeden van de ruimtetemperatuur spelen geen rol meer, de retourtemperatuur zal stijgen als de ruimtetemperatuur dit ook doet zodat de gemiddelde vloertemperatuur ook stijgt. Zo kun je groep voor groep het gemiddelde bepalen.

De gemiddelde vloertemperatuur is altijd wel wat minder. De vloer geeft warmte af die je er van af moet halen en zal altijd iets lager zijn dan de meting. Wil je het dan exact weten (marge minimaal) moet je een berekening gaan maken hoeveel water er door de groep gestuurd wordt. en weet je hoeveel energie er door de vloer stroomt. Het zgn energieverlies aan de ruimte moet dan weer er af gehaalt worden.

Maar dat gaat wel erg ver denk ik en heeft niet zoveel zin om te weten wat het effect is van het verstellen van een groep.

Je kunt het net zo gek maken als je wit. Het is mischien leuk om te weten maar het heeft niet zoveel zin voor het doel wat je wil bereiken.

Er wordt gesproken dat je vloer niet meer dan 32 graden mag zijn voor je verdeler betekend dat dus niet dat je aanvoer 32 graden moet zijn. Dit kan 40 graden zijn maar ook 43 of soms 50 graden. Dit is afhankelijk van de warmteafgifte van je vloer. die is voor linoleum anders dan voor een stenen vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu