Temperatuur omgeving en temperatuur verf

IJsselstein

  • #1
Ik ga bij een bekend meubelbedrijf uit Z. een paar kastjes kopen. Die zijn alleen verkrijgbaar in do.grijs. en moeten wit worden. Schilderen dus. Maar dat wil ik wel heel erg strak en glad doen. Wat is de optimale temperatuur om de verf heel mooi glad te krijgen? Bij het verven met een rolletje krijg je zo'n sinasappel effect. Of heeft dat niet met temperatuur te maken..?
 

EGeen

  • #2
Het sinasappel effect heeft weinig met de temperatuur te maken. Een schuimrollertje wil dit wel vaker hebben. Voor een normaal afgelakt iets is een mohairroller aan te bevelen. (En dat is geen muurverfroller :wink: ). Toch voor het strakste resultaat is een schuimroller het mooiste of u kunt de boel afstrijken met een platte kwast. Verdunnen met Owatrololie maakt het ook iets makkelijker. Het strakste effect (wat eigenlijk niet na te maken is) is met een spuitinstallatie.
 

EGeen

  • #3
Oh wat temperatuur betreft :oops: ... Ieder product heeft een eigen (technisch) informatieblad, kijk daarin voor de optimale verwerkingscondities. Daarbij komt hoe warmer de verf hoe beter deze vloeit.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
De term vloeiing van verf wordt eigenlijk in vakjargon niet gebruikt. Veelal spreken wij van vloei.

Temperatuur heeft uiteraard invloed op zowel de droging als de vloei van lakverf. Ook opgebrachte laagdikte en oppervlaktegladheid ondergrond bepaalt de vloei.

Met een goede besleten kwast bereikt u een streeplozer resultaat dan met welke roller dan ook.

Een gladde ondergrond geeft een betere vloei dan een ruwe.

Heeft u niet veel ervaring in aflakken, dan kunt u natuurlijk eerst voorrollen en daarna met de kwast nastrijken zoals eerder opgemerkt.
 

Rogerfixer

  • #5
Goede verf helpt ook. En inderdaad een goede roller. Ik gebruik een kort harige kleine roller met goede verf.
Niet buiten verven daar is het te koud voor.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Dat ligt iets genuanceerder: er zijn terpentine verdunbare lakverven die u buiten probleemloos kunt verwerken tot het vriespunt. Deze zg. 4FSO verven lees vrij vertaald: 4 Seizoenen Onderhoud zijn speciaal op verwerking in een brede temperatuurrange ontwikkelt.

Weliswaar in het lab bij een koppie koffie en de CV waar dan een koelunit de buitenwereld nabootst :mrgreen:

Probleem is echter dat degene die buiten staat bij deze temperatuur niet prettig werkt met half bevroren vingers, koude wind, sneeuw ect. Je kunt dan weer allerlei voorzieningen gaan treffen zoals tenten, warmte lampen enz. maar dit is voor de DHZ-er geen haalbare kaart.
Als u dit bedoelt heeft u volkomen gelijk.

Verf verwarmen heeft altijd een betere vloeiing en snellere droging tengevolge waardoor de stofontvankelijkheid drasties wordt teruggebracht. Vandaar dat we op de spuitapparatuur vooral bij verwerking van watergedragen lakken een voorverwarmer plaatsen.
 

Carl11

  • #7
Mijn schilder wilde de pot verf altijd bij de verwarming.
 

Kacheltje

  • #8
De juiste laagdikte die je opbrengt kan ook verschil geven van goed vloeien of minder goed. Te schraal opbrengen is nadelig voor het vloeien van de verf.
Het vloeien duurt vaak net wat langer dan het geduld van degene die het aanbrengt. :mrgreen:
Als je net gestreken hebt zie je altijd even de strepen zitten maar die trekken later geheel of deels weg. Ook na droging zal de verf wat strakker trekken als de verf uithard en dat duurt enige dagen.
Heb niet de neiging om daardoor te blijfen gladstrijken van de verf.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat heeft je reactie met de vraag van TS te maken ?
Helemaal niets, bovendien is het een oud topic.

Maar weer een slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu