Temperatuur na opwarmprotocol

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Sinds onze verbouwing hebben wij op de beneden verdieping vloerverwarming laten aanleggen. In 4 zones, blijkbaar, want er gaan 4 leidingen de grond in en 4 eruit.
De thermostaatkraan die er vak voor zit kan ik instellen naar behoefte van de vloerverwarming, daar stel ik dus de maximale temperatuur in van het ingaande verwarmingswater.
De algemene thermostaatklok zit in de woonkamer.

Nu ben ik bezig met het opwarmprotocol maar weet niet zo goed wat DAARNA moet doen. Nu heb ik eigenlijk wat vragen, waar ik maar geen eenduidige antwoorden op kan vinden na veel lezen en zoeken (ook hier).

1: Wat is nu de uiteindelijke temperatuur wat het ingaande water moet hebben? Het lijkt met niet erg logisch om dat weer terug naar kamertemperatuur te doen, want door verlies van de vloer, lijkt me dat de temperatuur aan de bovenkant van de vloer dan te laag wordt. Dus wat is verstandig? 30 graden ingaand?

2: De hal lijkt ook sneller warm dan de woonkamer en de keuken, is dat normaal of kan ik dat ergens veranderen?

3: Wat moet de doorloop snelheid zijn van de pomp? Ik heb aan oppervlak ongeveer 55m2. (hal 10m2, woonkamer 40m2 en keuken 5m2)

4: Boven in de 3 slaapkamers en badkamer zitten radiatoren. 2 daarvan zijn nieuw en hebben thermostaat kranen, de andere 2 niet. Zal ik die andere ook moeten vervangen voor thermostaat kranen (ik las hier dat dat wel het beste is)?

5: Ook valt me het volgende op: Wanneer ik alle radiatoren boven dicht draai, omdat boven gewoon niet verwarmd hoeft te worden, slaat mn cv ketel op e12 (valliant 18-22c) wat te weinig doorstroming betekend. Dat lijkt me vreemd toch? De pomp van de vloerverwarming staat op 1 en draait dus altijd. Hoe zit dit? Moet ik dan ALTIJD 1 radiator openhouden? Lijkt met verspilling...

Je ziet, nogal nieuw met vloerverwarming. Dank voor het begrip en de antwoorden.
 
1
Normale temp. Rond de 40 graden.

2.
Je kunt de kranen van de overige leidingen iets dichter draaien.
Persoonlijk zou ik dat niet doen, of het verschil moet erg groot zijn.
Want je gang verliest meestal warmte door het trappenhuis naar boven.
Dit ligt aan de lengte van je slangen waardoor deze sneller op temp. Zijn in de gang.

3.
Kwestie van testen
Stand 2 beginnen en kijken hoe het werkt.

4.
Nee. Je moet er voor zorgen dat er stroming blijft.
Dat doe je door 1 radiator steeds open te laten.
Of je moet een bypass plaatsen.

5.
Zie 4
 
3482_mengbuis_1.jpg

mvgr Bernhard
 
Sinds onze verbouwing hebben wij op de beneden verdieping vloerverwarming laten aanleggen. In 4 zones, blijkbaar, want er gaan 4 leidingen de grond in en 4 eruit.

Als je iets hebt laten leggen weet je toch wel hoeveel groepen (dit zijn er 4: voor 55 M2 is dat wat aan de krappe kant) er gelegd zijn en door wie? Ik zou contact opnemen met de installateur van deze vloerverwarming voor meer duidelijkheid........
En als er geen bypass op geplaatst werd, zou ik dat alsnog laten doen (verkeerde zuinigheid)
Ik maak regelmatig mee dat die "opwarmperiode" in de zomerperiode ligt: de ketel moet dann natuurlijk wel aan staan, anders werkt zo'n opwarmperiode ook niet........
Als je kamerthermostaat dus te laag staat, kan je aan de thermostaat op de verdeler draaien wat je wilt, maar gebeurt er helemaal niets.
De temperartuur waarop je uiteindelijk uitkomt, verschilt met hetgeen er over de vloerverwarming heen ligt.
Bij hout, parket, kunststof en laminaat ligt die temperatuur lager (ca 30) dan bij tegels (ca 40-45).
Als je verdeler in de hal hangt (en dat is vaak zo) wordt deze ruimte natuurlijk sneller warm, omdat daar de buizen waarschijnlijk dichter bij elkaar liggen. Alle groepen komen daar samen. Het hangt er dus helemaal van af hoe e.e.a. is gelegd: degene die het heeft gelegd zal daar zeker meer over kunnen vertellen.
De pomp van de vloerverwarming staat op 1 en draait dus altijd. Hoe zit dit? Moet ik dan ALTIJD 1 radiator openhouden? Lijkt met verspilling...
Zet die snelheid rustig op 3: gezien de oppervlakte die je wilt verwarmen is stand 1 veel te laag.
"Verspilling"......die ene radiator zal ook niets doen als als de benedenverdieping op temperatuur is.
Ik vind het meer verspilling dat je over zo'n grote oppervlakte maar 4 groepen hebt laten leggen (beter was geweest 6 groepen): een verkeerd geadviseerde en aangelegde vloerverwarming is nadien door geen enkele regeling meer te verbeteren.
 
Dank allen voor de heldere uitleg. :)

Qua vloer, wij hebben een cementdekvloer die alleen afgedicht is met een coating. Dus geen tegels of laminaat oid.

Dus ik doorloop de opwarmprocedure, dus naar 40 graden en weer terug naar 20 en daarna dus weer na 40 om het vervolgens te laten staan.

Ik zal de doorloopsnelheid van de pomp eens op 3 zetten.

Kan ik door het plaatsen van een bypass en twee thermostaatkranen op de twee radiatoren , er toch voor kiezen om eens de radiatoren dichter of zelfs dicht te doen zonder dat mn cv in de error schiet?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan