Temperatuur instellen elektrische vloerverwarming

Motormartin

  • #1
Ik heb sinds kort elektrische vloerverwarming in mijn badkamer met een klokthermostaat. Ik ben nu nog steeds op zoek naar iemand die mij kan vertellen hoe hoog de temperatuur moet worden ingesteld. Ook wil ik graag weten of dat het überhaupt wel handig is om de momenten waarop de verwarming aan moet gaan in moet stellen. Is het niet goedkoper om de verwarming continu aan te laten?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Temp instellen op de gewenste waarde
24 graden bijvoorbeeld en uit proberen.

Klok programma instellen op gewenste warme tijden.
Meestal zijn dit al adaptieve thermostaten.
En regelen de rest zelf.

Nee electrisch net constant aan aten staan is duurder.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Bij elektrische vloerverwarming regel je op de temperatuur van de vloer, niet de temperatuur van de ruimte.
De ruimtetemperatuur is uiteindelijk natuurlijk wel een afgeleide van de vloertemperatuur, maar regel je alleen op de ruimtetemperatuur dan kan je vloer wel eens veel te warm worden, omdat zo'n verwarmingskabel wel tot 50-60 graden warm kan worden.

Je moet dus een thermostaat gebruiken met een vloersensor (maar ik neem aan dat je die hebt en ook op de juiste manier hebt gemonteerd)

Dat instellen op de thermostaat met vloersensor is helemaal afhankelijk van de plaats waar je de vloersensor van de thermostaat hebt gemonteerd en hoe diep de vloerverwarming in de vloer ligt.

Continue aan laten staan heeft weinig zin, zeker in de komende periode.
Stel de klokthermostaat zo in dat de vloer in de uren dat je in de badkamer bent, lekker warm is. (ca 23-25 graden is voldoende)

Dat is dus afhankelijk van een aantal factoren: de temperatuur van de vloer wanneer de vloerverwarming niet aan staat, de opwarmtijd van de vloer (dus hoe diep ligt de vloerverwarming in de vloer, welk vermogen per M2 heb je gebruikt, wat gebruik je als vloerbedekking etc.)
Het is dus moeilijk om op je vraag een eenduidig advies te geven.

Een vermogen van 100 Watt/m2 zal weinig opleveren: het kan dan wel erg lang duren voordat je de gewenste tempertatuur hebt bereikt.
150-160 Watt/m2 is een goede waarde.

In mijn eigen situatie ligt de vloerverwarming op ca 3 cm onder het oppervlak van de vloer en heb ik de temperatuur (proefondervindelijk) ingesteld op ca 35-40 graden. De vloersensor ligt in de buurt van een verwarmingslus, dus bergrens ik de temperatuur op dat punt.
Dat wil niet zeggen dat de uiteindelijke vloertemperatuur ook zo hoog is. Instellen op bijv. 24 graden levert niets op: zo'n vloer wordt nooit goed warm.
Het is dus van groot belang om te weten waar je punt ligt waarop je meet en regelt. Dus waar je vloersensor in de vloer is gemonteerd: is die vloersensor fout gemonteerd en gebruik je mionder dan 100Wattm2, dan kun je wel eens heel lang moeten wachten tot dat alles warm is........

Uitiendelijk duurt het meestal ca 15-20 minuten voor dat de vloer op de gewenste temperatuur (ca 23-25 graden C) is. Met die tijd moet je dus ook rekening houden als je op vaste tijden je vloer op temperatuur wilt hebben. Het is meestal na herhaaldelijk uitproberen dat je de goede instellingen gevonden hebt.

Heb je een thermostaat waarbij je ruimte en vloersensor hebt, dan kun je alles ook zo instellen dat je vloertemperatuur niet te hoog wordt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu