Televisie schotelantenne richten

John

  • #1
Wij bezitten een camping, en in het voor en naseizoen komen veel oudere mensen met televisie en schotelantennes.

Soms worden de schotels in een keer in de juiste richting gezet, maar vaker komt voor dat zij daar uren soms wel dagen mee aan het stoeien zijn. Als ik daarbij assisteer valt mij op dat de ene apparatuur veel gevoeliger is dan de ander. Hulpmiddelen als satelietzoekers <piepers> en compassen vaak helpt het niet.

Uiteindelijk lukt het, maar vaak met veel irritatie. Onderling wordt er geholpen, ook door mensen die hun schotel binnen 5 minuten richten, maar er lijkt veel verschil te zitten in de apparatuur.

Mijn vraag is ligt dat aan de ontvanger of de kop van de schotel of misschien kan iemand mij nog een tip geven en het hoe en wat.
Ik hoop dat ik na aanleiding van uw reaktie, het juiste advies kan geven,

Bedankt :?:
 

Gerrit

  • #2
Zorg er voor dat de caravan waterpas staat, want de elevatiehoek is zeer belangrijk. In Nederland is dat 28 graden. Kijk dan waar het zuiden is en draai de schotel (afhankelijk van de positie ongeveer 4 graden oostelijk van het zuiden. Daar moet je ongeveer goed zitten. Eventueel nog wat spelen met de hoek en de elevatie en het moet lukken.

Sukses
 

John

  • #3
Beste Gerrit,

De mensen hebben meestal een driepootje waar hun schotel op gemonteerd is, wij zitten in de Dordogne Frankrijk , dus niets is recht of waterpas.
Veel personen kunnen hun apperatuur binnen 5 minuten goed uitrichten, maar soms lukt het helemaal niet,

Als er geen bomen of obstakels zijn, en de indicatie op het menuscherm komt niet verder dan rood of oranje (philips), dan heb je een slechte of geen ontvangst, hij wil niet groen worden.

Ik weet dat het millimeterwerk is, omdat ik wel ervaring heb met het richten van schotels. Wat voor oorzaak kan dat nu hebben of is het gewoon een defect? Misschien kun je aangeven wat ik allemaal zou kunnen proberen.

Ik heb al gekeken naar slechte verbindingen, kabelbreuk,

Bedankt
 

Gerrit

  • #4
De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Het steekt inderdaad heel nauw maar ik zou zo geen verdere adviezen weten. Misschien een van de andere forumleden??
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Ik gebruik zelf altijd een oud analoog ontvangertje om de schotel te richten.

Met een kompas zet ik de schotel al zo goed mogelijk in de richting (astra sateliet) Daarna met een satfinder en het oude ontvangertje het geheel goed uitrichten. Als alles goed staat de digitale ontvanger aankoppelen met een beetje geluk werkt alles dan.

Het voordeel van de oude analoge ontvanger is, dat je kunt zien aan het beeld van de TV als je in de buurt komt vd sateliet. Het beeld reageert nl direct. Alles bij elkaar tien minuten werk.
suc6
 

Trappist

  • #6
Zo'n schotel werkt als een soort lens richting de satelliet, dus hoe nauwkeuriger theoretisch de vorm van de schotel, hoe nauwkeuriger het richten komt, maar het signaal is dan uiteindelijk ook sterker.

Richten dmv een analoge set is inderdaad makkelijker maar niet iedereen heeft die voorhanden; het blijft een beetje geluk hebben en geen bomen etc in het richtgebied van de schotel.

Het is wel zaak het geheel vooral stabiel op te stellen, een bevestiging met touwtjes etc leidt onherroepelijk tot problemen en de ene kop is inderdaad gevoeliger dan de andere; geoxydeerde of half loszittende stekkerverbindingen zijn bij campingsets ook een bron van ellende.

Ook de zogenaamde vlakke antennes zijn eenvoudiger te richten, maar blijken uiteindelijk toch minder gevoelig dan de schoteltypes is mijn ervaring. Ikzelf plaats meestal een steigerpaal in de dissel in de plaats van het neuswiel en schroef daar de schotel aan.
succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu