Tegels leggen tuinpad met slechte afwatering

Pietjepuk11

  • #1
Wil mijn tuinpad helemaal eruit halen (3 tegels breed en vol onkruid) en het opnieuw aanleggen maar dan zonder tegels maar met gemalen baksteen. Denk zelf aan de volgorde waterdoek wit zand en dan steen met aan de randen bielzen om de hoger grasrand van mijn tuin af te scheiden van het veel lagere pad (tot wel 5 a 10 cm hoger). Tevens is dit gangpad een plek waar dus veel water staat doordat de afwatering niet optimaal is en het veel lager ligt. Mijn rioolpijpje van de schuur loopt in de grond in het pad en die wil ik gebruiken om via een constructie onder de vloer de afwatering daar in af te laten vloeien. Hoe doe ik dat het best. Dacht zelf aan dat spul met kleine gaatjes wat je ook in de tuin doet in het gras voor de afwatering (weet niet hoe het heet) en dan aansluiten op het riool (als dat kan tenminste?).

Bedankt alvast
 

Tiho

  • #2
De afwatering zal niet best zijn juist omdat het lager ligt. Als je het hoger maakt dan het gras vloeit het water hierin wel weg.

Drainagepijp heet dat maar als je het op je riool aansluit is dat nergens voor nodig, gewoon aansluiten met pvc dan.
 

Pietjepuk11

  • #3
Pad kan niet hoger omdat het pad gelijkvloers is bijna aan de schuur (die staat dus vels te laag en dan zal het water er in komen te staan) Pad moet laag blijven waardoor een verzadigde grond. Wat moet ik aansluiten op het riool onder het witzand en hoe doe ik dat ? Kun je zon pijp los onder de grond leggen en dan aansluiten op het riool?

Bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een drainagepijp is daarvoor geschikt.
Ook een afvoergoot is geschikt, ze lijken op een douchedrain maar dan voor buiten.
Ze zijn aan elkaar te koppelen voor een langere afstand.
Kijk hiervoor bij een bouwmaterialenhandel.
 

Droid

  • #5
Je kan het pad omhoog halen en het laatste stuk aflopen naar de schuur. Plaats voor de deur een lijngoot (zie link van Jan). Dan heb je het meeste water op het gras, en het geen wat naar de schuur loopt gaat dan via de goot weg.

Verder zie ik het nut niet van de drainagebuis, meeste water blijft vaak boven het straatwerk staan, kun je beter afschot maken ergens naar het midden van het pad en daar een afvoerput/lijngoot maken. Beetje afhankelijk van de situatie. Dan ben je oppervlakte water sneller kwijt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu