Tegellijmdikte

Jaben

  • #1
En ook nu weer het hele forum afgezocht, maar kon dit simpele antwoord niet vinden.

Wat is de standaard gebruikte hoeveelhei/dikte van tegellijm?

Ik ga dit weekend beginnen met het stellen van mijn badkamer. Het badwandje wordt van Ytongblokken. De tegels worden door een tegelzetter gezet. (moet ik nog regelen). Ik heb de tegels al. Ik wil de tegels gelijk laten lopen met de badrand (dus verticaal gelijk). Nu moet ik natuurlijk het wandje zo plaatsen dat er rekening wordt gehouden met tegeldikte en natuurlijk lijmdikte..... Dus!

Badkamer is volledig gestuct (cement, geen gips). Voor de zekerheid de hoeken ook afwerken met kimband/pasta??

Alvast bedankt.

Groet,

Joris
 

Droid

  • #2
Hoeken in de douchehoek afwerken met kimband.

Dikte van de lijm is afhankelijk van de lijmkam... je hebt 4, 6, 8, 10, 12mm en wellicht nog meer. Grootte van de lijmkam is weer afhankelijk van de ondergrond (vlakheid) en de tegels en hoe maatvast die zijn.

Zijn zowel tegels als muren mooi vlak, dan kun je het al met 4 a 6 mm redden, maar zit er dikte verschil tussen de tegels of is de ondergrond niet mooi vlak... dan kom je al snel aan 8mm.

Laat de tegelzetter het ter plekke beoordelen... hij is tenslotte degene die het gaat maken.
 

Jaben

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Het zou ook de bedoeling zijn om het aan de tegelzetter te vragen, maar aangezien ik die nog niet geregeld heb kan dat dus nog niet. Maar ik wil wel dit weekend beginnen met stellen. Vandaar de vraag op het forum.

Het gaat om 30x60 tegels, gekalibreerd. Dus een zeer strakke ondergrond is noodzakelijk. Ik ben dus ook vanplan om het cellenbetonmuurtje van het bad zeer nauwkeurig te gaan plaatsen en dus zeer vlak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Hou voor de lijmdikte ongeveer 5 á 6 mm aan.

Zo kan de tegelzetter de tegels gemakkelijker gelijk zetten , met vookant van het bad.
Hij kan dan altijd nog wat extra lijm aanbengen.
 

Jaben

  • #5
Lijkt me inderdaad een goede oplossing. Beter iets te veel marge dan te weinig.

Super handig dit forum. Beide vragen in een paar uurtjes beantwoord.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Jaben schreef:
Het gaat om 30x60 tegels, gekalibreerd. Dus een zeer strakke ondergrond is noodzakelijk.
Zover ik weet heeft de kalibratie alleen toepassing op de randen van de tegel. In hoeverre heeft de ondergrond daar mee te maken dan?
 

Jaben

  • #7
Bij een "normale" tegel heb je de afgeronde glazuurlaag en een "normale"voegbreedte. Daardoor vallen kleine oneffenheden minder op. Dus als een tegel een mm verder naar voren ligt tov de volgende(door bv een niet helemaal vlakke ondergrond) zul je dat niet snel zien.
Bij een gekalibreerde tegel heb je deze afronding niet en is de voeg meestal minimaal. Ieder klein verschil tussen naastliggende tegels zul je dus meteen zien.

Ik heb nu al redelijk wat wanden gezien waar gekalibreerde tegels schots en scheef op zitten. Je ziet dit alleen als je met het oog langs de muur kijkt.

Hopelijk is het zo duidelijk!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Klopt helemaal.
En er zijn ook veel tegelzetters, die daarom dit soort tegels niet willen (kunnen) verwerken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Duidelijk, dank.

Overigens hangt e.e.a. ook wel af van de kwaliteit van de tegel af. Als je bijv. een goedkopere kwaliteit 30x60 tegel hebt, hebben die de neiging in het midden iets bol te staan. Als je dergelijke tegels in wildverband of in halfsteensverband tegen je muur gaat plakken zodat de stootvoegen aansluiten op het midden van een aangrenzende tegel, krijg je het ook nooit strak tegen je muur vanwege het hoogteverschil. Hoe strak de muur zelf ook is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu