Te hoge weerstand vloerverwarmingsgroepen ?

Arie123

  • #1
Heb onlangs (geholpen door goede raad in dit Forum) in mijn keuken vloerverwarming gelegd. Hierbij is mij opgevallen dat deze veel beter werkt dan de reeds aanwezige vloerverwarming in mijn woonkamer.

Deze (bestaande vloerverwarming) was net aangelegd (door de voorgaande bewoners) toen ik hier 13 jaar geleden kwam wonen, en ik heb altijd al gevonden dat het in de woonkamer niet echt warm werd.

Vervolgens een en ander eens nader bekeken.
Het betreft hierbij een hydrolisch niet-neutraal systeem (aanvoer vanaf ketel op het 'blok' met retour vloerverwarmingbuizen; afvoer naar ketel op het andere blok waarop aanvoer vloerverwarmings buizen aangesloten).

Als ik een en ander schematisch weergeef, dan zie ik dat de rest van het CV cicruit (inclusief pomp bij de ketel) eigenlijk parallel staat aan de drie vloerverwarmingsgroepen.

Ik vermoed dat de 'weerstand' welke het water ondervind in de drie groepen (in totaal en afzonderlijk) veel hoger is dan de weerstand van de rest van het CV circuit (radiatoren, ketel e.d.) welke hieraan parallel staat.

Dit betekent (volgens mij) dat het warme water uit de ketel, via de vloerverwarmingspomt direct weer verdwijnt in de retourleiding naar de ketel. Slechts een klein deel van dit (gemengde) warme water word wegens de relatief hoge weerstand van de vloercircuits door de vloer gepompt.

Ergens op dit forum staat dat dan het retourventiel (naar de ketel) geknepen moet worden. Dit lijkt logisch omdat dan de 'weerstand' van het ketelcircuit toeneemt en er verhoudingsgewijs meer (warm) water door de vloer-circuits word gepompt. Echter ook weer niet te veel omdat er dfan onvoldoende warm water uit de ketel toegevoerd kan worden.

Echter hoe ik ook 'knijp' of het retourventiel opendraai, echt warm word de vloer niet.
Eén groep kan ik redelijk warm krijgen. De ander wat minder en voor de derde blijft de vloer retour buis (ook na een dag) zo goed als koud.

Ik heb ook al gebrobeerd het debiet per groep enigszins gelijk te krijgen door de retourventielen van de vloer voor de goedlopende groepen verder dicht te draaien. Dit heeft een lichte verbetering gegeven.

Ik heb afgelopen zaterdag alle 3 de groepen doorgespoeld, er kwam wel wat donker water uit, maar geen noemenswaardig slib o.i.d. Ook heb ik niet het idee dat er door de groep die niet warm wil worden, noemenswaardig minder water wou stromen (via tuinslang aangesloten op de kraan) dan voor de andere twee groepen.

Echter echt warm krijg ik het nog steeds niet. Ook de pomp draait goed. (schroefdekseltje in het midden verwijderd om te kijken).

Wie heeft er nog suggesties ?

Daarnaast vraag ik me af waarom e.e.a. als niet hydrolisch neutraal is aangesloten. Heeft dit voordelen ?

Arie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is niet mogelijk een zinvol antwoord te geven zonder merk en type van de verdeelunit en manier van aansluiten.
Een foto van de hele unit is nog beter.
 

Arie123

  • #3
Jan schreef:
Een foto van de hele unit is nog beter.
OK, word aan gewerkt. Kan heel even duren.
 

Arie123

  • #4
Hierbij een foto:



De pijlen heb ik erop getekend, zodat mij de stromingsrichting duidelijk was.

De thermostaat zit tegen de afvoerleiding naar de ketel. Ik heb 'm ook al wel in de verdeler gehad, maar dit gaf geen voelbaar beter resultaat, dus heb ik 'm weer geplaatst waar die zat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Normaal zitten de aanvoer en retour op dezelfde koker aan gesloten(hydraulisch neutraal).Dit is dezelfde koker als waar de retourbuizen van de vloer weer op uit komen.
De thermostaat leiding moet dan in of tegen het instuurblok en op datzelfde instuurblok hoort een maximaal thermostaat te zitten.

Wat nu kan gebeuren is dat de vloerpomp stroming veroorzaakt in het cv circuit en zo de warmte juist weer uit de vloer trekt en naar je radiatoren stuurt.
 

Arie123

  • #6
The headhunter schreef:
Normaal zitten de aanvoer en retour op dezelfde koker aan gesloten(hydraulisch neutraal).
Ja, dat is bekend, en zo heb ik het ook zelf uitgevoerd in de keuken/badkamer
De thermostaat leiding moet dan in of tegen het instuurblok
Zo heeft het klaarblijkelijk ook in eerste instantie gezeten, getuige de uitgehakte sleuf in de muur om de voeler voor de thermostaat in het aanvoerblok te kunnen plaatsen.
en op datzelfde instuurblok hoort een maximaal thermostaat te zitten.
Ja, dat klopt. In elk geval indien e.e.a in staat zou zijn voldoende warmte in de vloer te brengen en deze boven de 40 graden te laten uitkomen.
Ook al gooi ik de thermostaat maximaal open en regel ik het retourventiel (naar de ketel) meer of minder dicht (zodat er maximale stroming door de vloer plaatsvind) ook dan kan ik maar net voelen dat de retourleidingen (uit de vloer) niet echt steenkoud zijn.
De aanvoertemperatuur (op de insteek thermometer) komt dan uit op 60 graden, maar er word maar een verhoudingsgewijs klein deel van het water door de vloer gepompt, de rest gaat via het al dan niet geknepen retourventiel direct weer terug naar de ketel.
Ik kan het retourventiel ook bijna helemaal dicht draaien om bijna al het water door het vloercircuit te laten lopen, echter in dit geval word er (veel) minder heet ketelwater bijgemengd en wordt de temperatuur van het gemengde water (veel) lager. Ergens tussen deze beide uitersten zit volgens mij een optimale instelling.
Wat nu kan gebeuren is dat de vloerpomp stroming veroorzaakt in het cv circuit en zo de warmte juist weer uit de vloer trekt en naar je radiatoren stuurt.
Zou kunnen, weet niet. Kan dit niet helemaal beoordelen.

Vraag me nog steeds af, waarom men voor hydraulisch niet neutraal heeft gekozen.

In het uiterste geval kan ik nog eens proberen de retourleiding naar de ketel op hetzelfde blok aante sluiten dan de aanvoer. De 'doppen' zijn er in elk geval voor aanwezig.

Arie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Dit systeem is gemaakt voor een 40/60 regeling.

Er mag maar maximaal 40 % warm CV water bij het water wat in de vloer rondstroomd gevoegd worden.

Er is 100 % stroming in de vloer, 60 % retourwater wordt gemengd met 40 % warm CV water en het gemengde mengsel gaat de vloer weer in.

Uiteindelijk ligt het aan de hoeveelheid slang (dus het vermogen) of de vloer als hoofdverwarming of als bijverwarming is gelegd.

Als u dus te veel vermogenm van de vloer wilt hebbe heeft dat tot resultaat dat het water niet goed warm wordt om dat alles eruit getrokken wordt, de vloer verwarming heeft dan dus te weinig capaciteit.

Als de unit hydraulisch neutraal gemaakt wordt, is het probleem nog steeds het zelfde te weinig capaciteit en een hoger temperatuur als 32 graden van de vloer is niet goed voor uw gezondheid.

Waarschijnlijk bezuinigd op slang met gevolg te weinig capaciteit.

Want het heeft nooit goed gewerkt begrijp ik uit uw verhaal :?:

Vr Gr
 

Arie123

  • #8
Cvolieboy schreef:
Waarschijnlijk bezuinigd op slang met gevolg te weinig capaciteit.

Want het heeft nooit goed gewerkt begrijp ik uit uw verhaal :?:
Nou, van wat ik er van vernomen heb, is er niet op slang bezuinigd, maar ligt er eerder teveel slang.

Hierdoor lijkt het me dat het gemengde water niet echt de vloer in wil, maar veel meer direct terug gaat naar de ketel.

Ik heb (als leek) het idee dat als er te weinig slang gebruikt was, er onvoldoende kans op warmte afgifte is, en het water behoorlijk warm weer uit te vloer terugkomt.

Hier echter, kan ik van een groep voelen dat de retourslang enigszins warm word, de overige beide retour slangen zijn net niet steenkoud meer, maar het scheelt weinig.

Hoewel het nooit echt 100% heeft gewerkt heb ik de laatste tijd het idee dat het nog minder aan het worden is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Wat u voelt met uw handen is een relatief begrip, meten met een thermometer is de enige goede oplossing.

Als u warmte voelde met uw handen is de temparatuur zeker boven de 30 graden omdat uw handen dat ook ongeveer zijn en dat is voor een vloer zeker niet koud :idea:

Wat voor pomp is er aanwezig type en merk :?:
Die kan ook versleten zijn of de capaciteit is zo verminderd :?:

Hydraulisch neutraal maken is in ieder geval niet onverstandig, u zal de overige installatiedelen als andere groepen en radiatoren ook moeten gaan inregelen omdat er anders een waterstroom kan ontstaan die niet komt op de plek waar u het wenst.

Vr Gr
 

Arie123

  • #10
Cvolieboy schreef:
Als u warmte voelde met uw handen is de temparatuur zeker boven de 30 graden omdat uw handen dat ook ongeveer zijn en dat is voor een vloer zeker niet koud
Ja wellicht. Aan de andere kant blijft juist die retourbuis 'koud' voor het vloerdeel dat het minst opwarmt. Vandaar mijn idee dat er onvoldoende doorstroming is.

Maar goed, het blijft natuurlijk subjectief. In dit geval door met de blote voeten over de vloer te lopen en duidelijke verschillen te 'voelen' tussen de drie te onderscheiden delen. Waarbij het koude problematische deel maar net een beetje warmer is dan diezelfde onverwarmde vloer in de hal.
Wat voor pomp is er aanwezig type en merk :?:
WILO, type: aors 25/60
Hydraulisch neutraal maken is in ieder geval niet onverstandig, u zal de overige installatiedelen als andere groepen en radiatoren ook moeten gaan inregelen omdat er anders een waterstroom kan ontstaan die niet komt op de plek waar u het wenst.
Ja, OK. Ik vraag me echter nog steeds af waarom men dit niet in eerste instantie zo gedaan heeft, en of hydraulisch niet-neutraal wellicht andere voordelen bied ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu