Taxushaag problemen

Zwjanehals

  • #1
Beste mensen,

2 jaar geleden heb ik een taxus haag laten plaatsen rondom het huis. Voor, waar de tuin op het zuiden ligt, is de haag prachtig aangegaan zonder een enkel probleem.

Achter, zien we een aantal taxussen bruin verkleuren. De tuinman heeft er een aantal vervangen, maar ook deze zijn weer bruin geworden. De grond achter is dikke kleigond. De meeste taxussen zijn goed aangegaan, behalve dus die paar. Vreemd....

Nu wil de tuinman de slechte taxussen rooien, met een minigraver de boel verder uitschachten en daarin een laag drainagekies leggen. Jullie snappen hem wel; vrij hoge (arbeids)kosten voor mij, en nog steeds geen zekerheid dat het nu wél goed gaat. Én er niet nog meer taxussen de komende tijd het loodje leggen. Volgens hem ligt het dus aan het grondwaterpeil.

Kan ikzelf nog iets doen vóórdat ik me begeef aan zo'n dure oplossing? Ik was aan het denken om op de slechte plaatsen drainagegaten te boren en te vullen met kies en dan een nieuwe taxus te planten. Of een oppervlakte drainage aan te leggen zodat er minder water in de grond komt? Of gewoon pech, en nieuwe planten zonder fratsen omdat de rest wel goed is?

Wie heeft een idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Taxus kan vrijwel overal groeien zolang het bij de wortels niet te nat is, ze mogen dus niet met de voeten in het water staan.

Is er toevallig een hond in de buurt die steeds op dezelfde plaats z'n poten omhoog tilt ?
Dat kan ook een oorzaak zijn.
 

12mark12

  • #3
Een taxus kan niet tegen nat aan de wortels, als dat wel zo is ikan dat de oorzaak zijn, misschien heb je ook last van taxuskever?

Een hond kan de taxus beschadigen, maar ik vermoed dat het hier een grote taxus betreft van minimaal 1,5 meter? Dan kan zelfs een hond die niet kappt krijgen ( wordt wel bruin, maar slechts plaatselijk)
 

12mark12

  • #4
Als oplossing zou je gaten kunnen boren. Dit werkt alleen als je tot in de zandlaag kan komen (dus door de kleilaag heen) en dat het grondwater niet te hoog staat. Anders is een sleuf graven met drainageslang erin en dan naar een sloot of riool afvoeren de beste optie. Misschien de sleuf villen met grond i.p.v klei. Als het mogelijk is de haag iets hoger terug plaatsen ( op een soort van terp) dan trekt er minder water in. Hoogte opvangen als het nodig is met een opsluitband.
 

Zwjanehals

  • #5
Alvast dank voor jullie meedenken. Super!

Wat ik me nog afvraag is het feit dat állen taxussen voor (voortuin op zuiden) wel goed gaan, en achter de problemen ontstaan?

1) kan het toch een combi zijn van al 2 jaar een zeer natte zomer met weinig zonneschijn?
2) kan het grondwaterpeil over een afstand van 20 meter dan zó erg verschillen dat voor en achter zo'n verschil geeft
3) achter loopt de tuin wat schuin af naar de taxushaag. Echter, ik heb nooit problemen met een natte tuin/plassen in de tuin. Kan dit nog een oorzaak zijn.

Alvast weer bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de t5uin afloopt komt er meer water bij de taxus, met gevolg dat het daar (veel) langer nat blijft.

Aantasting door taxuskever. is goed te herkennen.
 

12mark12

  • #7
De kever veroorzaakt vraat, de ergste schade komt van de larve ervan die vreet de wortels aan waardoor de plant ook afsterft. Die schade ziet eruit als gewoon doodgaan van de plant
 

Tolpie

  • #8
Inderdaad, taxuskever kan ook een oorzaak zijn! Mijn broer had ook in het midden van zijn haag een "dood" stuk, ook niet wetende waardoor.. Die hebben dan dat ongedierte bestreden en nu ziet de haag er weer gezond uit.
 

Zwjanehals

  • #9
Ik heb besloten om het voorjaar toch nog een keer een paar taxussen te vervangen. ik vind het toch erg zonde om niet nog een keer door te zetten.

Ik heb ondertussen wat drainage gaten loodrecht naar beneden geboord, in de hoop dat eventueel water iets beter weg kan. Helaas kom ik niet echt in een zandlaag terecht. In het voorjaar ben ik van plan om (als de kapotte planten eruit zijn) nog een paar drainagegatten diagonaal onder de gemeentestoep te boren/ Daar zal immers korrelmis onder liggen met een laag zand erop. Dat zal best een zuigende werking hebben.

Daarnaast heb ik met een schuin oog ook maar eens gekeken naar een haag van liguster.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Als de grondwaterstand hoog is maken drainage-gaten geen verschil, het water blijft op dezelfde hoogte.
Horizontaal gelegde drainage kan wel verschil maken maar dan hebt u te maken met de afvoer van het water, u mag waarschijnlijk niet lozen op het riool, vraag dit na bij de gemeente want eventuele boetes zijn niet mals.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu