Tapijtlijm verwijderen van een open trap

Zigurana

  • #1
Beste Klus goeroes,

Wij wonen sinds een half jaar in een nieuwe (huur-) woning, die wij geheel "kaal" opgeleverd hebben gekregen. Kaal betekend in dit geval zonder vloerbedekking. Kaal betekend ook dat we twee trappen kregen met slechts de tapijtlijm er nog op.

We willen de trappen graag schilderen, aangezien we nergens anders in het huis tapijt hebben, en omdat het een stuk minder kostbaar is dat opnieuw laten bekleden. Dus: het tapijtlijm moet er af.

Nu is tapijtlijm nogal hardnekkig spul, en speciale tapijtlijm-afbijt-spul uit een blikkie is, hoewel bocht van de 1ste klasse, de enige remedie die we gevonden hebben. Bij de bovenkanten van de trappen was het gebruik van dit goedje geen probleem, de gelei blijft prima liggen en maakt de lijm goed zacht zodat we het kunnen afkrabben.

De trap van de 1ste naar de 2de verdieping is echter een "open" trap, die in het verleden ook aan de onderkant bekleed is geweest. Het afbijtspul werkt hier een stuk minder goed. Behalve dat het aanbrengen een hagelijke onderneming wordt (ik wil het ECHT niet in mn ogen of op mn huid krijgen), blijft het ook niet echt goed plakken.

Andere methoden die al we al geprobeerd hebben:
1- Schuren; papier raakt veel te snel vol (grofste korrel geprobeerd = 80)
2- Afbranden met een verfstripperföhn; gaat wel, maar de lijm moet zo warm worden dat het hout er onder ook nogal geblakerd wordt. Daar is de woningstichting niet zo blij mee. Plus het gaat ERG langzaam.
3- Staal-Borstelkop op de boormachine, verwijderd lijm en hout in een handomdraai, zelfde probleem als #2.

Nu is mijn vraag, oh klus-goeroes, weet een van u misschien een andere methode, of een verbetering van bovengenoemde? Voorwaarde is dus wel dat de treden zelf in appetijtelijke staat blijven, aangezien het een huur huis is.

Eeuwige dank, roem en hulde zal u ten deel vallen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Neem contact op met de woningstichting, het lijkt me dat de vorige bewoner over de schreef is gegaan met het aanbrengen van tapijt aan de onderkant van de trap.
Een huurwoning moet in de zelfde toestand worden achtergelaten mits de w.s. toestemming heeft gegeven het zo uit te voeren.
Ik begrijp ook niet dat de w.s. dit bij de oplevering van de woning niet is opgevallen.
 

Zigurana

  • #3
Jan, dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, en ik zal de woningstichting een dezer dagen eens bellen. Helaas zitten we nu al weer een tijdje in deze woning (vanaf dec 2007) en vraag ik me af of zij er nog wel iets aan kunnen / willen doen. We zijn bij andere situaties weer goed door hen gematst, en voel er niet veel voor om hier een officieel geschil over te beginnen...

Ik heb inmiddels Lijmverwijderaar wie weet een alternatief? gevonden, maar daar is uiteindelijk geen conclusie bij geplaatst.
Is werken met een staalborstel op een haakse-slijp een goede optie? (heeft allicht meer toeren dan mn accu boormasjien)

Ik zal die OP eens PMen, weet iemand of hij/zij zn neus hier nog wel eens laat zien?

to be continued...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb het wel een gedaan met een elektrische schraper, is toevallig in de aanbieding bij een van de Duitse grootgrutters, helemaal geen slecht apparaat weet ik uit ervaring, mijn dochter heeft er ook zo eentje.
Het restant schuren, beginnen met grof schuurpapier, korrel 60, en langzamerhand overgaan naar een fijnere korrel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik had destijds een heel goed resultaat met verfafbeit.
*wgb*
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Expiriement. Neem een plaat leg daar een flinke laag afbijt op. Trek deze plaat met lijmtangen of iets anders tegen de onderzijde van de tree. Laat de afbijt goed inweken. De boel wegnemen en kijk hoe de lijm zich nu laat verwijderen.
*wgb*
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu