Tafel opnieuw lakken

Boortje

  • #1
Hallo,

Ik heb een salontafel waarop van die witte kringen zitten. Nu wil ik die tafel eigenlijk wegdoen, maar dat wil mijn man niet, dus wordt het schuren en opnieuw lakken denk ik.
Welke lak kan ik hiervoor het beste gebruiken zodat ik niet weer opnieuw kringen krijg? En is het dan schuren, lakken, schuren lakken?

groetjes

Deborah
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien handig te vertellen wat voor toplaag die salontafel heeft?

Echt hout en zoja, welke soort?
Een kunststof laag met hout-aanzien?
Of iets anders?
 

Boortje

  • #3
Hmm.. het is hout, koloniaal, maar het houtsoort zelf moet ik schuldig blijven.
Dit is inderdaad gelakt.
 

Kees61

  • #4
Witte kringen komt vaak door water. De lak zal niet echt waterbestendig zijn. Als je er een goede lak op wilt zetten dan moet je de oude laag er af halen.
Afbijten zal het snelst gaan, goed naspoelen en als het droog is, goed schuren en dan lakken.

Waar je voor moet oppassen:
  • Als er fineer op het blad zit, dan moet je voorzichtig schuren. Ik zou dan niet grover nemen dan korrel 120. Massief hout kan je wel eerst met korrel 80 schuren.
  • De kleur van het blad kan lichter worden door het schuren. Misschien moet je, of wil je, de rest van de tafel dan ook wel schoonmaken. Als de kleur verandert dan moet je nog even duurschuren :D totdat de kleur overal hetzelfde is.
  • Altijd in de lengterichting van het hout schuren.
Koop een waterbestendige lak. Een keer dun lakken om een huidje te vormen, glad schuren (korrel 240 ), dan nog een keer of 2 a 3 goed in de lak zetten en tussendoor schuren (met een schuurklos).
 

EdP

  • #5
P.S. met "in de lengterichting van het hout schuren" bedoelt Kees61: in de richting van de nerf schuren (je weet maar nooit :oops: ).
 

Kees61

  • #6
Sssst Ed! niet alles vertellen! :mrgreen:
De lengte is de richting waarin de boom groeit.
En ook niet op 1 plekje blijven schuren maar lange halen maken, anders blijft het blad niet mooi vlak en met lakken krijg je dat niet goed.
Mooi klusje voor de man van Boortje. :D
 

Boortje

  • #7
Haha... nou dat heb ik wel begrepen hoor. Het is alweer even geleden dat ik wat technischer bezig ben geweest, maar ik heb een technische basis.
Maar evengoed bedankt
 

Torching Vark

  • #8
Bij het restaureren van een bureau heb ik bij de verfwinkel een watergedragen beits achtig goedje op kleur laten mengen (onderkant ook iets schuren, dan kun je goed zien of de kleur klopt).

Daar het geschuurde deel mee bewerkt (watergedragen, dus trekt niet op andere plekken in de lak) tot die weer dezelfde kleur hadden als de rest van het bureau, en afgelakt. Dat scheelde me het restaureren van het gehele bureau, nu hoefde slechts het blad. (Is al jaren terug, inmiddels is de rest er ook aan toe :?)

Ik ga er hierbij even vanuit dat de tafel 'transparant' gelakt is!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu