Stuurprint Nordland INOX W1290 wasmachine defect?

Marc

  • #1
Hallo,

Ik zag in dit forum al een bericht over een Nordland INOX W1290 wasmachine die aan het einde van het programma niet centrifugeert.
Daar was de oplossing om de connector van de stuurprint eens los te halen en weer vast te zetten.

Ook mijn W1290 heeft dit probleem :cry:
Hij pompt soms wel en soms niet leeg aan het einde van het programma. Als hij niet leegpompt gaat hij dus ook niet centrifugeren. Het vreemde is echter dat als hij wel leeg pompt hij ook niet op het maximale toerental centrifugeert. Af en toe werkt het programma geheel correct.

Ik heb toen eens een wolprogramma geprobeerd. Dat ging twee keer goed, maar bij de derde keer pompte hij ook niet leeg.

Voor mij sluit dit eigenlijk uit dat de klok defekt is.

De nivoregelaar schijnt ook te werken: Ik kan makkelijk door het slangetje blazen en als ik op de schakelaar blaas, hoor je hem ook klikken. Ook dit lijkt het dus te doen. Maar volgens mij werkt die nivoregelaar sowieso alleen tijdens het vullen met water om de stand te bepalen. Of bepaalt de wasmachine hiermee ook of de trommel leeg gepompt is voordat hij gaat centrifugeren?

Dus blijft naar mijn idee de stuurprint over. Maar kan het zijn dat als die defekt is het programma het de ene keer wel doet en de andere keer weer niet? Naar mijn idee doet zo'n print het of wel of niet, maar niet soms wel en soms niet. Dus misschien toch een los kontakt? :?

Ik heb de stuurprint eens nagekeken: Ik zie geen vreemde brandplekken of vochtplekken. Ook de twee vermogensweerstanden op de print zijn nog in orde.
Ik heb inmiddels ook de connector eens los en vast gezet, mijn vrouw probeert morgen of het programma weer werkt.

Mocht het niet werken: Kan nog iets anders de oorzaak zijn?
Is zo'n print duur? Anders zou ik eens een nieuwe kunnen proberen.

Het apparaat is een jaar of 6 oud, maar 1,5 jaar geleden heb ik de lagers al eens moeten vervangen. Ik verwacht dat deze het nog een tijdje doen, dus in principe zou het lonen om deze print eens te vervangen....

Alvast bedankt voor het lezen van dit hele verhaal en eventuele reacties...

/Marc
 

W.A. Vijn

  • #2
Ik zou toch eens even de pomp nakijken of vervangen, alvoren verder te zoeken.
 

Marc

  • #3
W.A. Vijn schreef:
Ik zou toch eens even de pomp nakijken of vervangen, alvoren verder te zoeken.
Eerlijk gezegd denk ik dat de pomp werkt: Ik heb het filter schoon gemaakt en als hij pompt, pompt hij het water met voldoende druk weg.
Of kan het toch zijn dat de pomp het soms wel en soms niet doet?

Het toeval wil dat ik hier een pomp heb liggen: Toen de wasmachine een paar maanden oud was maakte de pomp en raar geluid. Er is toen een monteur geweest maar die kon niks vinden.
Hij heeft toen een pomp hier gelaten (was onder garantie) :D

Ik wacht eens af of het programma nu goed werkt anders kan ik de pomp inderdaad eens wisselen....

/Marc
 

W.A. Vijn

  • #4
Haal even pompje er uit, en pak dan het pompvinnetje en kijk dan of hij een klein beetje naar links er rechts beweegt. Dit mag namelijk niet.
 

Marc

  • #5
Hoi,

Toen ik de wasmachine gisteren open had, was ik nog eens aan het nadenken over wat het probleem kan zijn.

Stel dat het dus niet de stuurprint is en ook niet de pomp, kan het dan ook zo zijn dat de watersensor defect is? Ik neem aan dat de stuurelektronica moet detekteren of er nog water in de trommel zit.

Aan de onderzijde in de trommel zie ik het verwarmingselement, de thermostaat en nog een derde sensor. Is dit de watersensor?

Maar goed, vandaag wordt geprobeerd of de machine z'n programma normaal laat aflopen, dus we zien wel.
Ik wil gewoon voorbereid zijn om eventuele mogelijke gebreken.....

/Marc
 

W.A. Vijn

  • #6
Nee hoor. In de kuip zitten alleen maar thermostaten en elementen wat betreft het electronische gebeuren. Aquasensoren zitten op de bodemplaat van een apparaat.
 

Marc

  • #7
Even een update:

Nadat ik de connector van de stuurprint los en vast had gemaakt heeft de wasmachine 2 maal het programma correct doorlopen. Dat gaf dus hoop.
Echter, de derde maal pompte hij weer niet leeg. Regelmating het programma op een stand gezet waarbij hij de trommel leeg zou moeten pompen, echter geen resultaat. :(

Ik heb gisteren de trommel leeg laten lopen en de pomp vervangen door de pomp die ik nog had liggen. Tot nu toe 4 maal correct het programma doorlopen. Dat geeft dus weer hoop.....

/Marc
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu